Κυριακή, 28 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Τσίπρας: Εγκληματική συμπεριφορά έναντι των προσφύγων – Οι ΜΚΟ να ελέγξουν την παραπληροφόρηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Τις ΜΚΟ “έδειξε” ο πρωθυπουργός μιλώντας για παραπληροφόρηση
– Είπε ότι θέτουν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων
– Μήνυμα προς τους πρόσφυγες να δεχθούν μετεγκατάσταση σε κέντρα φιλοξενίας
– Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία προώθησης προς ευρωπαϊκές χώρες είπε ο Πρωθυπουργός
– Σε εξέλιξη νέα σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό

Οι απίστευτες εικόνες που όλος ο κόσμος παρακολούθησε με εκατοντάδες πρόσφυγες να επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια μέσα από λασπωμένα περάσματα έχουν προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο με τα Σκόπια που εμμέσως κατηγορούν την Αθήνα για προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά και την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού που χαρακτήρισε εγκληματική τη συμπεριφορά εκείνων που “έσπρωξαν” τους πρόσφυγες σε αυτή την απέλπιδα κίνηση.

Αυτή η συμπεριφορά είναι εγκληματική, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και παράλληλα τόνισε ότι απευθύνει έκκληση προς τους πρόσφυγες να δεχθούν τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες δομές φιλοξενίας.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως εκτιμά ότι εκείνοι που έκλεισαν τα σύνορα δεν έχουν πρόθεση να τα ανοίξουν και πάλι, υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα ότι είναι εγκληματικό κάποιοι να παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων αυτών, “δείχνοντας” εμμέσως πλην σαφώς τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καλώντας τις να ελέγξουν την παραπληροφόρηση την οποία χαρακτήρισε δυο φορές εγκληματική.
Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τους πρόσφυγες είπε ότι πρέπει να δεχθούν τη μετακίνησή τους σε κέντρα φιλοξενίας υποσχόμενος ότι θα επιταχυνθεί η μετεγκατάστασή τους σε ευρωπαϊκές χώρες.

Το φυλλάδιο που κυκλοφόρησε με οδηγίες για το πως θα περάσουν τα σύνορα από σημείο που δεν υπάρχει φράκτης έχει μπει στο στόχαστρο. Αναζητείται η προέλευσή του, αλλά και τα κίνητρα εκείνων που το μοίρασαν.

Την ίδια ώρα είναι εκατοντάδες οι πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν σε σκοπιανό έδαφος. Οι περίπου 600 με 700 που πέρασαν από σημείο των συνόρων όπου δεν υπάρχει φράκτης επιτηρούνται από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας των Σκοπίων στο χωριό Μόιν κοντά στην μεθόριο. 

 Οι Σκοπιανοί διαμηνύουν ότι οι άνθρωποι αυτοί θα επιστραφούν στην Ελλάδα, ωστόσο από την ελληνική πλευρά και δια στόματος του Γ. Κυρίτση εκπρόσωπου του συντονιστικού για το προσφυγικό ζήτημα διαμηνύει ότι εάν υπάρξει σχετικό αίτημα των Σκοπίων θα εξετάσει το αίτημα. Ωστόσο υπάρχει σε ισχύ συμφωνία Ε.Ε. – Σκοπίων για την επαναπροώθηση ατόμων που εισέρχονται παράνομα.

Από το πρωί πάντως είναι εκατοντάδες εκείνοι οι πρόσφυγες που αν και κατάφεραν να φτάσουν λίγα μέτρα από τα σύνορα με τα Σκόπια δεν διήλθαν τελικά τη μεθόριο και έτσι πήραν το δρόμο της επιστροφής προς τον καταυλισμό της Ειδομένης.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε