«To 2016 θα είναι ένα έτος καμπής της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι εκτίμηση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και των Θεσμών όπως και ανεξάρτητων οργανισμών όπως του ΟΟΣΑ που πιστεύουν ότι η οικονομία μας θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς μετά το δεύτερο τρίμηνο και θα διατηρηθούν σε υψηλά έως το 2020 συγκλίνοντας σε αυτό που ονομάζουμε παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας» ανέφερε το μεσημέρι στη Βουλή ο Γιώργος Χουλιαράκης τονίζοντας πως εάν πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και «εφόσον θα είναι καλύτερη η πορεία των εσόδων, πολλά από τα μέτρα που θα νομοθετηθούν, με βάση τη Συμφωνία του καλοκαιριού (Μνημόνιο 3), μπορεί και να μην χρειαστεί να υλοποιηθούν…»
Ο κ. Χουλιαράκης ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική Επιτροπή Απολογισμού του Γενικού Ισολογισμού και Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, σχετικά «με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών» είπε πως “η οικονομία μας είναι κοντά στο να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και όχι μιας ανάπτυξης που εμφάνισε το 2014, η οποία ήταν πολύ μακριά από το να χαρακτηριστεί βιώσιμη”.
Για την ευόδωση αυτή έθεσε ως προϋποθέσεις την αποκατάσταση της ρευστότητας, τη λύση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων που το χαρακτήρισε «ως τον μεγάλο βρόγχο του τραπεζικού μας συστήματος και το μέγεθος που θα κρίνει εάν θα ξεφύγουμε ή όχι…» και τον τραπεζικό δανεισμό με μηδενικά επιτόκια.
Αναφερόμενους στα capital controls και την ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος εκτίμησε ότι σταδιακά μπορεί να συμβεί σύντομα, ι με το τέλος της διαπραγμάτευσης, στο τέλος Απριλίου, το άνοιγμα της συζήτησης για την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους αλλά και με τη σταθερή ανοδική πορεία της οικονομίας σταδιακά αυτό μπορεί να γίνει σύντομα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού είπε πως τον Ιανουάριο υπάρχει σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές αποτέλεσμα ύψους 882 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αντίστοιχο είναι και το αποτέλεσμα για τον Φεβρουάριο. Την απέδωσε στην αποτελεσματικότητα εφαρμογής των μέτρων, σημειώνοντας ότι μπορεί είχαν επώδυνο χαρακτήρα αλλά θα μας επιτρέψουν μεσοπρόθεσμα να λάβουμε ενδεχομένως λιγότερα μέτρα για τη διετία 2017 -2018….
Μια θετική πορεία της οικονομίας αυτή του 2015, που ο κ. Χουλιαράκης εκτίμησε πως θα καταγραφεί από την ΕΛΣΤΑ την αποτίμησε σε όφελος 830 εκατομμυρίων ευρώ σε ονομαστικούς όρους, κάτι που σημαίνει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ.
Για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης είπε πως «η διαφορά σε σχέση με όλες τις προηγούμενες φορές έγκειται στο ότι έχει αλλάξει η βάση της εκτίμησης του δημοσιονομικού κενού και δεν είναι αυτή του ΔΝΤ – που είχε καθοριστικό ρόλο- αλλά η ελληνική θέση και των ευρωπαίων εταίρων μας που είναι της τάξης του 3% του ΑΕΠ»
Και σημείωσε πως αυτά θα καλυφθούν κατά 1% από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το υπόλοιπο 2% από «μη έσοδα που είχαν προβλεφθεί αλλά δεν υλοποιήθηκαν και μπορεί να προκύψουν» αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα έσοδα από τυχερά παιχνίδια όπως η συμφωνία που μπορεί να κλείσει με τον ΟΠΑΠ και η οποία μπορεί να επιφέρει πάνω από 500 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο (προφανώς εννοούσε τα VTL που η ίδια η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει… ) και εάν αυτή επιτευχθεί, ο υπουργός είπε πως αυτό «θα μας επιτρέψει ίσως κάποια φορολογικά μέτρα να τα πάρουμε πίσω».