Τρίτη, 30 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Στο έλεος της Ευρώπης – Εγκλωβισμένοι σε Ειδομένη και Πειραιά χιλιάδες πρόσφυγες – Ένταση στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ

Στο έλεος της Ευρώπης – Εγκλωβισμένοι σε Ειδομένη και Πειραιά χιλιάδες πρόσφυγες – Ένταση στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ

– 600 Αφγανοί πρόσφυγες θέλησαν να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση
– 150 μετανάστες έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία
– Περισσότεροι από 5.000 έχουν εγκλωβιστεί στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης – Γευγελής
– Ένταση και στον Πειραιά όπου μεταφέρθηκαν το πρωί περισσότεροι από 4.000 από τα νησιά
– “Θέλουμε να φύγουμε” φωνάζουν και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία
– Κλειστά και τα σύνορα με τη Σερβία που ρίχνει το φταίξιμο στην… Κροατία

Άνθρωποι που ρίσκαραν τα πάντα για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια για να έρθουν στην “πολιτισμένη” Ευρώπη, η οποία τους δείχνει το χειρότερό της πρόσωπο. Την Ευρώπη που δεν τους δέχεται στο έδαφος και ας διαρρηγνύει τα ιμάτιά της πως συγκλονίζεται από το δράμα τους. Την Ευρώπη που βλέπει χώρες να κλείνουν τα σύνορά της και δεν κάνει τίποτα.

Εδώ και σχεδόν 24 ώρες, η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ μοιάζει (και είναι) ξανά εκτός ελέγχου. Πρώτα η Σερβία και μετά η ΠΓΔΜ αποφάσισαν με το έτσι θέλω να κλείσουν τα σύνορά τους στους Αφγανούς μετανάστες και να αφήνουν να περνούν στα εδάφη τους μόνο Σύροι και Ιρακινοί αλλά κι αυτό με το… σταγονόμετρο, αν έχουν ταυτότητα και διαβατήριο, αφού το υπηρεσιακό σημείωμα ταυτοποίησης από τις ελληνικές αρχές δεν θεωρείται αρκετό. Υποβάλλονται μάλιστα και σε σωματικό έλεγχο, ενώ γίνεται και εξονυχιστικός έλεγχος των χαρτιών τους.

Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ειδομένη φτάνουν τους τουλάχιστον 5.000. Άνθρωποι που μοιραία έχασαν την υπομονή τους και το μεσημέρι της Δευτέρας (22.02.2016) τουλάχιστον 600 από αυτούς προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα και να μπουν στην ΠΓΔΜ αλλά οι σκοπιανές αρχές τους σταμάτησαν. Μετά την ένταση που προκλήθηκε, οι σκοπιανοί απαγόρευσαν τη δίοδο και σε Ιρακινούς και Σύρους.

Ομάδα περίπου 150 Αφγανών έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη. Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Την ίδια ώρα, στον Πειραιά, όπου το πρωί έφτασαν σχεδόν 4.000 άνθρωποι με τέσσερα καράβια από Χιο, Μυτιλήνη, Σάμο και Λέσβο, επικράτησε επίσης ένταση. Οι μετανάστες, που είχαν πληρώσει σχεδόν 50€ εισιτήριο για να τους μεταφέρουν τα λεωφορεία στην Ειδομένη είδαν τις ελληνικές αρχές να τους υψώνουν… μπλόκο και να τους μεταφέρουν Σχιστό, Ελαιώνα και στο κέντρο φιλοξενίας στον ΟΛΠ.

Δεκάδες πρόσφυγες, φωνάζοντας “θέλουμε να φύγουμε” έκλεισαν το δρόμο μπροστά από την πλατεία Καραϊσκάκη στη διασταύρωση Γούναρη και Μιαλούλη και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, με αποτέλεσμα να κληθούν στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το αποκορύφωμα; Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ υποστηρίζει ότι η χώρα του δεν προτίθεται να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα για πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και οι οποίοι γίνονται δεκτοί από χώρες της ΕΕ, σημειώνοντας ότι ο φράχτης που υψώνει η ΠΓΔΜ στα σύνορά της με την Ελλάδα αποσκοπεί στο να εμποδιστούν οι διελεύσεις των παράτυπων μεταναστών!

Συγκλονιστικές εικόνες

Περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Άνθρωποι που έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα από το Αφγανιστάν, καταρρέουν, όταν αστυνομικοί από τα Σκόπια τούς ενημερώνουν ότι πλέον δεν μπορούν να περάσουν. Δημιουργείται εκνευρισμός, καθώς όταν οι Αφγανοί συνειδητοποιούν ότι έχουν εγκλωβισθεί, διαμαρτύρονται και προκαλείται ένταση.

Από την άλλη πλευρά, στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολύκαστρου, όπου έχουν αποβιβαστεί πάνω από 3500 πρόσφυγες, αναμένοντας να τούς μεταφέρουν στην ουδέτερη ζώνη, εκατοντάδες απελπισμένοι από την πολυήμερη καθυστέρηση, φορτώνονται τα λιγοστά υπάρχοντά τους, παίρνουν από το χέρι τα παιδιά τους και ξεκινούν με τα πόδια να διανύσουν την 20 χιλιομέτρων απόσταση για την Ειδομένη…

Ένα ατελείωτο ανθρώπινο κομβόι είναι η εικόνα του δρόμου, 20 χιλιόμετρα πριν από τους Ευζώνους. Δίπλα στα αυτοκίνητα που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, περπατούν οικογένειες με τα παιδιά τους στους ώμους, στην αγκαλιά, σε καροτσάκια. Κάποιοι ξυπόλητοι, άλλοι με χιλιομπαλωμένα παπούτσια, παιδιά που μόλις έμαθαν να περπατάνε, ανάπηροι σε καροτσάκια, όλοι θεωρούν ότι έρχονται πιο κοντά στο “ευρωπαϊκό όνειρο”, αν φτάσουν στην Ειδομένη.

Οι εθελοντές, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τους ενημερώνουν ότι και στην ουδέτερη ζώνη θα αναγκαστούν να περιμένουν επί μέρες. Δεν τους νοιάζει. Θέλουν να είναι εκεί, ακόμα και αν τους λένε ότι οι Αφγανοί δεν περνούν ή ότι θα χρειαστεί και ‘κει να περιμένουν.

“Καλύτερα να πεθάνω στην Ελλάδα παρά να γυρίσω πίσω” λέει απελπισμένος ο 24χρονος Καρίμ. Με σπουδές στην αγγλική λογοτεχνία, απέδρασε όπως λέει από τους Ταλιμπάν και ταξίδευε έναν μήνα για να φτάσει εδώ και τελικά να δει να ανακόπτεται το ταξίδι του. Κλαίγοντας δίπλα του, ο 36χρονος Καρίμι αναρωτιέται γιατί δεν τους ενημέρωσαν νωρίτερα ότι δεν θα μπορούσαν να περάσουν. “Έπρεπε να μας σταματήσουν στην Τουρκία και να μας πουν ότι δεν θα μας επιτραπεί να συνεχίσουμε από δω και πέρα” λέει χαρακτηριστικά.

 

Μόνο κάποια νεαρά κορίτσια που κάθονται περιμένοντας τη σειρά τους, χαίρονται την ηλιόλουστη μέρα. Είναι χαρούμενες γιατί “απέδρασαν από τον πόλεμο στη Συρία” κι ας αναγκάστηκαν να ταξιδεύουν κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες. Είναι καλοντυμένες, έχουν βάψει έντονα τα μάτια τους και φορούν χρωματιστές μαντίλες. Ονειρεύονται να φτάσουν στη Φιλανδία, όπου βρίσκονται συγγενείς τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Καταυλισμός και στο …βενζινάδικο

Ένας ακόμη, μεγάλος καταυλισμός, έχει στηθεί στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου, όπου γίνεται η πρώτη στάση των λεωφορείων που μεταφέρουν τους πρόσφυγες από την Αθήνα. Ήδη, η Ύπατη Αρμοστεία έχει στήσει δύο μεγάλες σκηνές, χωρητικότητας 150-200 ατόμων η μία και 46 οικογενειακές σκηνές, χωρητικότητας περίπου δέκα ατόμων η κάθε μία. Παράλληλα, υπάρχουν 11 θερμαινόμενες σκηνές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη διαμονή των ανθρώπων καθώς και κάποιοι άλλοι χώροι των Γιατρών, που χρησιμοποιούνται για υπηρεσίες.

Στην ουσία πρόκειται για την ανάπτυξη ενός καταυλισμού που μπορεί να φιλοξενήσει περί τα 2000 άτομα, ενώ έχουν μπει τουαλέτες και υπάρχουν σκηνές για πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. “Βρίσκομαι εδώ τέσσερις μέρες και ταξίδευα με τη γυναίκα μου και το παιδί μου άλλες 40 από το Αφγανιστάν” λέει ο Ομούρ και αναρωτιέται, αν πρέπει να ξεκινήσει να πάει περπατώντας μέχρι την ουδέτερη ζώνη, αν και γνωρίζει ότι τις τελευταίες δύο μέρες έχει απαγορευθεί η διέλευση στους ομοεθνείς του.

Τα ρίχνουν στην… Κροατία!

Εκτός από τους εγκλωβισμένους στην Ειδομένη, περίπου 700 Αφγανοί έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, καθώς η τελευταία δεν τους επιτρέπει να μπουν στο έδαφός της. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, οι περίπου 700 Αφγανοί πρόσφυγες θα παραμείνουν στον πρόχειρο καταυλισμό που υπάρχει στα σύνορα έως ότου η Κροατία και η Σερβία καταλήξουν σε λύση σχετικά με τη διέλευση Αφγανών προσφύγων.

Ο Πόποσκι υποστηρίξει ότι οι Αφγανοί πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το Βορρά, επειδή δεν το επιτρέπει η Κροατία. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η Κροατία, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, επέστρεψε πρόσφατα στη Σερβία 366 Αφγανούς για τους οποίους θεώρησε ότι δεν διέφυγαν από τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τις πολεμικές συρράξεις, αλλά διέμεναν και εργαζόταν παράνομα στην Ελλάδα για πολλούς μήνες ή και χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, οι κροατικές αρχές διαπίστωσαν ότι οι Αφγανοί αυτοί μιλούσαν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, γεγονός που θεωρήθηκε ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου, αλλά για μετανάστες, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις προσφυγικές ροές και παρεισέφρησαν σε αυτές, με σκοπό να φύγουν από την Ελλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Σερβία, από την πλευρά της, διεμήνυσε ότι πλέον δεν θα γίνονται δεκτοί στο μέλλον πρόσφυγες που επιστρέφονται από την Κροατία.

Και η Σερβία ρίχνει την ευθύνη στην Κροατία, υποστηρίζοντας το γεγονός πως η κροατική κυβέρνηση αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες που δηλώνουν ότι κατάγονται από το Αφγανιστάν οδήγησε το Βελιγράδι να “κλείσει” τα σύνορα για τους Αφγανούς!

Η σερβική αστυνομία άρχισε από σήμερα το πρωί να εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία για τους πρόσφυγες που επετεύχθη, την περασμένη Πέμπτη, στο Ζάγκρεμπ, στη συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας. Όπως ανέφερε αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, «στην μεθοριακή διάβαση Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πρόσφυγες που φέρουν βεβαίωση με φωτογραφία και σφραγίδα από το ενιαίο κέντρο ελέγχου στην Γευγελή, που λειτουργεί στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ / ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε