Πέμπτη, 3 Οκτ.
19oC Αθήνα

Οι Σέρβοι κλείνουν τα σύνορα στους Αφγανούς μετανάστες

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί ξανά στην Ειδομένη μετά την απόφαση της Σερβίας να κλείσει, ουσιαστικά, τα σύνορά της με την ΠΓΔΜ και να μην επιτρέπει σε Αφγανούς να περνούν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων. Μόνο 100 άνθρωποι είχαν τα σύνορα έως τώρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης το γεγονός πως το βράδυ του Σαββάτου (21.02.2016) είχαν εγκλωβισθεί στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, 367 Αφγανοί καθώς οι σερβικές αρχές δεν τους επέτρεπαν τη διέλευση. Μέχρι τώρα, η είσοδος από την ουδέτερη ζώνη επιτρεπόταν σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς. Οι δε Αφγανοί θεωρούνται πρόσφυγες πολέμου.

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου η διέλευση από την Ελλάδα στη γειτονική χώρα γίνονταν με το «σταγονόμετρο» αφού από τις 4 μ.μ. μέχρι το πρωί της Κυριακής, είχε επιτραπεί η διέλευση σε μόλις 100 άτομα. Επιπλέον, οι πρόσφυγες μπορούν να περάσουν με το διαβατήριο ή με την ταυτότητά τους και όχι μόνο με το υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν πάρει από τις ελληνικές αρχές.

Στο μεταξύ, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στο ύψος της Ειδομένης, βρίσκονται περισσότερα από 1.000 άτομα ενώ άλλοι 3.000 άνθρωποι περιμένουν στο βενζινάδικο, στο Πολύκαστρο Κιλκίς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε