Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ κατέγραψαν νωρίτερα απώλειες 57 σεντς στα 33,71 δολάρια το βαρέλι αφού έκλεισαν τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση κατά 22 σεντς. Η αύξηση ρεκόρ των αμερικανικών αποθεμάτων αργού επέτεινε τις ανησυχίες για την παγκόσμια υπερπαραγωγή, αντισταθμίζοντας τις κινήσεις πετρελαιοπαραγωγών, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, να βάλουν πλαφόν στην παραγωγή.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,7% στις 1.284,84 μονάδες. Παρά την πτώση του, ο δείκτης αναμένεται να καταγράψει την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Ιανουάριο του 2015. Ο βρετανικός δείκτης FTSE100 κατέγραψε νωρίτερα απώλειες κατά 0,3%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην Ασία, οι μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, υποχωρώντας από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδα. Σε πτωτική τροχιά βρίσκονταν οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων, σημειώνοντας πτώση 3 μονάδων βάσης στο 0,18%, με τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να υποχωρούν κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,73%.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,5% ενώ ο ιαπωνικός Nikkei κατά 1,4%. Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, ενισχύθηκαν περίπου 4% και 7% αντίστοιχα.
Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν περισσότερο από 14% τις τρεις προηγούμενες ημέρες αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, με τη στήριξη άλλων εξαγωγέων, συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας και του Ιράκ, αποφάσισαν να παγώσουν την παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Την Τετάρτη, το Ιράν ενέκρινε το σχέδιο χωρίς να αναλάβει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση.
Η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,3% έναντι του δολαρίου. Το γεν ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2013 έναντι του ευρώ στα 125,095, ενώ το δολάριο ήταν αμετάβλητο έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων.