Τρίτη, 23 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Τα γράμματα που δεν θα δοθούν ποτέ! Το πρότζεκτ που ραγίζει καρδιές σε όλο τον κόσμο

Τα γράμματα που δεν θα δοθούν ποτέ! Το πρότζεκτ που ραγίζει καρδιές σε όλο τον κόσμο

Η αλήθεια είναι πως πολλοί έχουμε εγκαταλείψει τις παλιές καλές συνήθειες. Η ευκολία ενός μηνύματος ή ενός e-mail μας έκανε να ξεχάσουμε τα παρασοδιακά και ανεκτίμητα γράμματα.

Έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από τότε που ένα νέο ιδιαίτερο ταχυδρομείο άνοιξε τις πύλες του στο νησί Awashima. Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο ταχυδρομείο. Τα γράμματα που δέχεται έχουν ένα κοινό. Οι παραλήπτες δεν θα τα πάρουν ποτέ.

Γράμματα σε ένα χαμένο μέλος οικογένειας, σε ένα αγέννητο παιδί, σε ένα κατοικίδιο που έχει χαθεί, σε έναν πρώτο έρωτα, στον μελλοντικό σου εαυτό ή σε οποιονδήποτε άλλον θα ήθελες. Γράμματα που θα μείνουν εκεί. Από τότε που το ταχυδρομείο άνοιξε τις πύλες του έγινε το αξιοθέατο του νησιού. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να τα διαβάσουν, παίρνοντας μια γεύση από τη ζωή των ανθρώπων της διπλανής πόρτας και των βαθύτερων συναισθημάτων τους.

Γνωρίζοντας ότι αυτά τα γράμματα δεν θα φτάσουν ποτέ στον παραλήπτη τους, γράφουν πιο ελεύθερα και ειλικρινά. Είναι ίσως και ο λόγος που αγγίζουν τόσο πολύ όσους τα διαβάζουν. Πολλοί είναι εκείνοι που θα εύχονταν να είχαν εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε κάποιον που δεν μπορούν πλέον. Αυτό το ταχυδρομείο ενεργεί ως διέξοδος για τέτοιου είδους συναισθήματα.

Ένα μικρό δείγμα…

* Στη μεγάλη μου αδερφή στον παράδεισο

Έχουν περάσει 19 χρόνια από τότε που πήγες στον παράδεισο. Γίνομαι 28 ετών φέτος. Ο μπαμπάς και η μαμά τα πάνε καλά. Δεν ήταν τόσο εύκολο να αποδεχτούμε την απώλειά σου. Αλλά ξέρεις; Ο μπαμπάς και η μαμά ήταν πολύ δυνατοί. Απλά κοίταξαν μπροστά και συνέχισαν. Είμαι πολύ ευτυχισμένος. Θα συνεχίζω να ζω τη ζωή στο έπακρο ίσως όπως θα ήθελες κα εσύ να κάνεις και θα γίνω καλή κόρη. Οπότε φρόντισε να με προσέχεις. Όταν σε λίγες δεκαετίες πάω εκεί που είσαι, σε παρακαλώ αγκάλιασέ με σφιχτά. Σ’ αγαπάω.

*Από την αδερφή σου

“Που είσαι; Θα έρθεις γρήγορα; Ανυπομονούμε για τη μέρα που θα σε γνωρίσουμε συναντηθούμε. Όταν θα σε έχουμε κοντά μας, θα σε φροντίσουμε. Όταν θα γεννηθείς, θέλουμε να παίζουμε και να ταξιδεύουμε μαζί σου. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε μαζί σου. Πολλά αστεία πράγματα σε περιμένουν, οπότε βιάσου και έλα σε εμάς”.

* Στον νεκρό άντρα μου

Από τότε που έφυγες τόσο ξαφνικά, κλαίω κάθε μέρα. Παρατήρησα ότι είχες τακτοποιήσει τα πάντα ώστε να μη χρειαστεί να ανησυχώ για τίποτα. Βάζω τα χέρια μου στο ιερό και κλαίω. Στα πράγματά σου βρήκα ένα γράμμα. Ένα ερωτικό γράμμα με παραλήπτη εμένα γραμμένο σε ένα σημειωματάριο με μελάνι. Χαίρομαι πολύ που το βρήκα ξανά μετά από 65 χρόνια. Έκλαιγα συνέχεια. Χαίρομαι που ξέρω ότι τα συναισθήματά σου δεν άλλαξαν ποτέ και θα είμαι ευγνώμων αν καταφέρουμε να συναντηθούμε ξανά στην επόμενη ζωή. Κρατάω το σημειωματάριό σου τυλιγμένο σε ένα ύφασμα στο κρεβάτι μου.

Το Missing Post Office αποτελεί καλλιτεχνικό πρότζεκτ που δημιουργήθηκε από τη Saya Kubota για το Setouchi International Art Festival. Στο κτίριο που φιλοξενείται το πρότζεκτ βρισκόταν το παλιό ταχυδρομείο του νησιού. Λόγω της απίστευτης απήχησης, το προσωρινό έργο έχει γίνει σχεδόν μόνιμη έκθεση που συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Η Katujisa Nakata, που εργαζόταν στο παλιό ταχυδρομείο για 45 χρόνια, πλέον διευθύνει το πιο ιδιαίτερο ταχυδρομείο στον κόσμο. Το πρότζεκτ μάλιστα έγινε βιβλίο, ενώ έχει πλέον παράρτημα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν πάλι κάποιος θέλει να γράψει, θα μπορούσε να στείλει το δικό του γράμμα στο ταχυδρομείο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε