Παρασκευή, 4 Οκτ.
28oC Αθήνα

ΗΠΑ: Ο Κρουζ νίκησε τον Τραμπ, “ισοπαλία” Κλίντον – Σάντερς

ΗΠΑ: Ο Κρουζ νίκησε τον Τραμπ, “ισοπαλία” Κλίντον – Σάντερς

Η πρώτη μάχη των προκριματικών για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ είχε κερδισμένους και έναν μεγάλο χαμένο: τον Ντόναλντ Τραμπ! Την ίδια ώρα, στους Δημοκρατικούς, Χίλαντ Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς είναι σχεδόν… ισόπαλοι, αφού η διαφορά τους δεν ξεπερνά το 0,5% σύμφωνα με το CNN!

Τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα όσο θα ήθελε να πιστεύει ο δισεκατομμυριούχος κύριος Τραμπ. Και αυτό φάνηκε από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, στην κρίσιμη πολιτεία της Αϊόβα. Εκεί όπου στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ πήρε σημαντική νίκη και προβάδισμα για το χρίσμα του κόμματος.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Κρουζ συγκέντρωσε 28%, ο Τραμπ 24% και ο Μάρκο Ρούμπιο (η έκπληξη της πρώτης εκλογικής μάχης) με 23%. «Η Αϊόβα έστειλε μήνυμα ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία δεν θα επιλεγεί από τα media ούτε από το σύστημα της Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Κρουζ. «Τιμή μου να είμαι δεύτερος» είπε ο Τραμπ αλλά ο εκνευρισμός για την ήττα δεν κρυβόταν. Τώρα, το βλέμμα του στρέφεται στις εκλογές του Νιού Χαμσάιρ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε “χτίσει” την προεκλογική του εκστρατεία στη βεβαιότητα πως εκείνος όχι μόνο θα είναι ο εκλεκτός των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου αλλά θα είναι και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αλλά η Αϊόβα έβαλε… φρένο στις ορέξεις του και οι εκλογείς διάλεξαν τον Τεντ Κρουζ. Γιατί ο γερουσιαστής, αντίθετα από τον Τραμπ που χρησιμοποίησε πολύ τα social media και τις μεγάλες συγκεντρώσεις, πέρασε μήνες να περιοδεύει σε όλη τη χώρα και να ψάχνει ψηφοφόρους. Και πλέον, με τη σκυτάλη να περνά στις νότιες πολιτείες, ο Κρουζ, που κατάγεται από το Τέξας, ελπίζει πως θα γίνει ο πρώτος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων μετά τον Ρόναλντ Ρίγκαν.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν ο γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, που πήρε 23% και εδραίωσε τη θέση του ανάμεσα στους υποψηφίους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και έπαιξε το δικό του σημαντικό ρόλο στο “βατερλό” του Τραμπ. Τόσο η νίκη του Κρουζ όσο και η παρουσία – έκπληξη του Ρούμπιο βάζουν… κόφτη στην πορεία του μεγιστάνα Τραμπ, που επέλεξε να προκαλέσει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, πιστεύοντας πως οι προκριματικές ήταν σαν ένα από τα reality shows στα οποία κατά καιρούς πρωταγωνιστεί.

«Μου είπαν ότι πρέπει να περιμένω τη σειρά μου, ότι ήταν αναγκαίο να περιμένω στη γραμμή. Αλλά, σήμερα, εδώ στην Αιόβα, οι ψηφοφόροι αυτής της αξιοθαύμαστης πολιτείας, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα», δήλωσε ο Ρούμπιο.

«Τα πράγματα τώρα γίνονται πιο δύσκολα για τον Ντόναλντ Τραμπ» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός αναλυτής Ρον Μποντζίν. «Ο Τεντ Κρουζ απέδειξε ότι μπορεί να επιστρέψει τα χτυπήματα του Τραμπ, καθώς έχει πολιτική στρατηγική, ενώ ασκεί επιρροή και είναι θετικά αναγνωρίσιμος στους ευαγγελιστές ψηφοφόρους», τόνισε.

Ο πρώην κυβερνήτης στην πολιτεία του Αρκάνσας, Μάικ Χάκαμπι, δήλωσε ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση της προεδρικής υποψηφιότητας των Ρεπουμπλικάνων. Ο Χάκαμπι είχε κερδίσει στην προκαταρκτική εκλογική αναμέτρηση για το προεδρικό χρίσμα στην Αιόβα, το 2008.

Ισοπαλία στους Δημοκρατικούς

Και ενώ στους Ρεπουμπλικάνους υπάρχει ξεκάθαρος νικητής, τα πράγματα δεν είναι ίδια στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Εκεί υπάρχει η… εικονική ισοπαλία ανάμεσα στη Χίλαρι Κλίντον και τον Μπέρνι Σάντερς, τον αυτοαποκαλούμενο δημοκρατικό σοσιαλιστή από το Βερμόντ. Η πρώην Πρώτη Κυρία συγκέντρωσε 50,1% και ο αντίπαλός της 49,4% με καταμετρημένο το 95% των ψήφων. Ο πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ, Μάρτιν Ο’Μάλεϊ, συγκέντρωσε μόλις το 0,6% και αποσύρει την υποψηφιότητά του σύμφωνα με το Fox News.

Η Χίλαρι ήταν πολύ προσεκτική στις δηλώσεις της και δεν προσπάθησε να πανηγυρίσει την πρωτιά πριν ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα. «Είναι σπάνιο να έχουμε αυτή την ευκαιρία, να έχουμε έναν πραγματικό διαγωνισμό ιδεών. Να σκεφτόμαστε πραγματικά για το τί πρεσβεύει το Δημοκρατικό κόμμα και τι θέλουμε για το μέλλον της πατρίδας μας» είπε η Χίλαρι.

Από την άλλη, μιλώντας σε πλήθος που τον αποθέωνε, ο Σάντερς στάθηκε στην πρόοδο που έκανε τους τελευταίους μήνες. «Πριν εννέα μήνες, ήρθαμε σε αυτή την πανέμορφη πολιτεία, δεν είχαμε λεφτά, δεν είχαμε οργάνωση, δεν είχαμε καμία αναγνώριση και πήραμε τον πιο ισχυρό πολιτικό οργανισμό των ΗΠΑ. Και απόψε, καθώς τα αποτελέσματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει, φαίνεται πως έχουμε εικονική ισοπαλία», είπε.

Πηγή: CNN – Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε