Η πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές έβαλε ξανά στο τραπέζι θέμα Δημοσίου.
Οι δανειστές έριξαν στο τραπέζι δύο θέματα π[ου αφορούν τους υπαλλήλους του δημοσίου τα οποία σχετίζουν με την πορεία των εσόδων του κράτους.
Όπως έκαναν σαφές οι εκπρόσωποι των δανειστών στην πρώτη ημέρα του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση η πορεία των εσόδων θα καθορίσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια τόσο τον αριθμό των προσλήψεων, όσο και το ύψος των μισθών, κάποιων κατηγοριών υπαλλήλων.
Ξεκαθάρισαν ότι πιθανή αστοχία στην πορεία είσπραξης εσόδων από το κράτος θα έχει άμεση επίπτωση στις προσλήψεις, που αυξάνουν το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, και έτσι οι προσυμφωνημένες 45.000 προσλήψεις στον δημόσιο τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια είναι δυνατό να μειωθούν κατά πολύ.
Παράλληλα και για να μην υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία βασικών δομών του κράτους, όπως η Υγεία ή η Παιδεία οι δανειστές πρότειναν εάν δεν είναι δυνατή η μείωση των προσλήψεων να υπάρξει αλλαγή στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, μια αλλαγή που φυσικά ισοδυναμεί με νέες μειώσεις στις αποδοχές των εργαζόμενων που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά τα παραπάνω οι δανειστές δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις για τα μέτρα περιορισμού των δαπανών που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, ούτε και για τις αλλαγές που υπήρξαν στο μισθολόγιο του Δημοσίου οι οποίες επέφεραν κάποιες μικρές αυξήσεις.