Πέμπτη, 3 Οκτ.
23oC Αθήνα

Η Αυστρία προκαλεί και αγνοεί την Ελλάδα για το προσφυγικό

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Διπλωματικός “πόλεμος” ανάμεσα στην Αυστρία και την Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μετά την απόφαση της Βιέννης να καλέσει σε Διάσκεψη για το προσφυγικό κράτη των δυτικών Βαλκανίων, αποκλείοντας την χώρα μας. Μετά το διάβημα διαμαρτυρίας, η Βιέννη εμφανίστηκε ακόμη πιο προκλητική τονίζοντας πως… θα ενημερώσει την ελληνική πλευρά για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης!

Η Αυστρία έχει συγκαλέσει Διάσκεψη την Τετάρτη (24.02.2016) στη Βιέννη με τη συμμετοχή Αλβανίας, Βοσνίας, Βουλγαρίας, Κοσόβου, Κροατίας, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Σλοβενίας αλλά όχι και της Ελλάδας. Για το θέμα αυτό υπήρξε διάβημα διαμαρτυρίας από ελληνικής πλευράς, που χαρακτήρισε την κίνηση της Αυστρίας “μη φιλική”. Αλλά το… αυτί της Βιέννης δεν “ίδρωσε”.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας απέρριψε τις επικρίσεις της Αθήνας για τη συνεδρίαση με τις χώρες των Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι το σχήμα αυτό, το οποίο δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, δεν συνεδριάζει για πρώτη φορά! Και “υποσχέθηκαν” να μας… ενημερώσουν!

“Οι συναντήσεις αυτές (σ.σ.: των χωρών των δυτικών Βαλκανίων) διεξάγονται μέσα σ’ ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο οργανώνει τη συνεδρίαση μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών. Και όλα αυτά ενώ η ΠΓΔΜ μετά τη Σερβία και την Κροατία έχουν ουσιαστικά κλείσει τα σύνορά τους, εγκλωβίζοντας χιλιάδες αιτούντες άσυλο στα ελληνικά εδάφη.

Η Βιέννη προσκάλεσε τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών της βαλκανικής οδού που ακολουθούν οι μετανάστες (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία) να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο συντονισμού για τη “μεταναστευτική διαχείριση”, πριν από εκείνη των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη (25.02.2016) στις Βρυξέλλες.

“Θα γίνει ένας απολογισμός αυτής της συνάντησης κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες”, διευκρίνισε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών. Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως αυτού του τύπου η περιφερειακή σύνοδος με τις χώρες των Βαλκανίων είναι ένα “σταθερό σχήμα” και δεν γίνεται για πρώτη φορά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε