“Όταν τα μέτωπα αυτά κλείσουν – και θα κλείσουν πολύ σύντομα, η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα”, σημειώνει ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα τρία μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: Το προσφυγικό, την αξιολόγηση και το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας σε μία μεγάλη συνέντευξη στην Αυγή της Κυριακής αναλύει το στρατηγικό σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι δεν σκέπτεται τίποτε άλλο “εκτός από το πώς θα πετύχουμε να κλείσουμε την περίοδο της αβεβαιότητας και της σκληρής εποπτείας και να οδηγηθούμε σε πιο ήρεμα νερά, με την κοινωνία όρθια”.
Στέλνει μάλιστα κι ένα μήνυμα προς τους θεσμούς ότι “η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση δεν εξυπηρετεί κανέναν” και ζητά “να σταματήσουν κάποιοι μονομερώς να κωλυσιεργούν εμποδίζοντας τη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης”.
Όλα αυτά ενώ μεσοβδόμαδα ο Πολ Τόμσεν έριξε για μία ακόμη φορά τις… βόμβες του, κάνοντας λόγο για ανάγκη περαιτέρω μειώσεων στις συντάξεις. Οι αναφορές του αυτές προκάλεσαν και την αντίδραση της κυβέρνησης, με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να αναφέρουν πως ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ ζητά ξανά πράγματα διαφορετικά από όσα έχουν συμφωνηθεί…
Ο πρωθυπουργός τονίζει επίσης πως δεν γίνεται να καθυστερεί άλλο το πρόγραμμα επειδή οι θεσμοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους, και αποδίδει σε διαφωνίες μεταξύ των θεσμών το γεγονός πως ενώ έχουν ενημερωθεί εδώ και ενάμιση μήνα για τις ελληνικές θέσεις για το ασφαλιστικό, δεν υπάρχει καμία επίσημη θέση εκ μέρους τους.
Για το προσφυγικό σημειώνει ότι το “κλειδί” του προβλήματος είναι να μεταφερθεί το επίκεντρο της διαχείρισης του προσφυγικού στην Τουρκία, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί μεταξύ της γείτονος χώρας και της ΕΕ και εξηγεί πως η Ελλάδα δέχθηκε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ υπό την εξαιρετικά αυστηρή προϋπόθεση ότι θα είναι σεβαστά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία θα επιχειρούν η κάθε μία μέσα στα δικά της χωρικά ύδατα.
Απορρίπτει ακόμη τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, υπογραμμίζοντας πως “εκλογές έγιναν πριν από τρεις μήνες και συνολικά η πολιτική μας έχει κριθεί από τον λαό μας στις κάλπες, τρεις φορές σε λιγότερο από ένα χρόνο“. Δεν παραλείπει μάλιστα να σημειώσει ότι “κάποιοι δεν μπορούν να το χωνέψουν αυτό” και επιδίδονται σε “απελπισμένη προσπάθεια να ξαναζεστάνουν το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης»”.
Η ακατάσχετη εκλογολογία στηλιτεύεται από τον Αλέξη Τσίπρα ως μέρος αυτού του σχεδίου και χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σημειώνει: “Δεν πρόκειται να τους βγει. Η κυβέρνηση είναι εδώ για να συγκρουστεί με το κατεστημένο και η κοινοβουλευτική μας ομάδα, όσο βιώνει αυτόν τον πόλεμο, γίνεται σαν σκληρή γροθιά”.
Όσον αφορά στις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στον δρόμο, όπως είναι και οι αγρότες, ο πρωθυπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι είναι πιεσμένοι αφόρητα μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας” και δηλώνει ότι “είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο μαζί τους, ώστε να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις”.
Υπενθυμίζει επίσης πως η κυβέρνηση έχει απευθύνει ήδη πρόσκληση για ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση, διευκρινίζοντας όμως πως δεν μπορεί να παραβλεφθεί και ότι “κάποιοι προσπαθούν να χειραγωγήσουν αυτά τα κινήματα και να τα σύρουν σε γραμμή αδιαλλαξίας”.
“Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις“, υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας, “υπενθυμίζοντας” μία από τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης, ενώ δεν παραλείπει να ασκήσει οξεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή και το ασφαλιστικό.
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι “φαίνονται ξεκάθαρα οι θατσερικές κατευθύνσεις που θέλει να δώσει στη ΝΔ” και πως “ταξικό μίσος” αποπνέει η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία του προέδρου της ΝΔ.
“Θα τον φέρνουμε όσο το δυνατόν συχνότερα στη Βουλή για να μας τα εξηγήσει περισσότερο”, τονίζει. Επιπλέον, αναφέρει ότι η διαπλοκή είναι στενά συνδεδεμένη με το παλιό κομματικό κατεστημένο.
Και συμπληρώνει πως “και τα δύο έχουν ονοματεπώνυμο”. “…Και δείτε, αντίστοιχα, με πόσο πάθος υπερασπίστηκε η Ν.Δ. το δικαίωμα των καναλαρχών να κατέχουν τις συχνότητες παράνομα”, λέει, θέτοντας το ερώτημα: “Αν αυτά δεν είναι αμοιβαίες δεσμεύσεις και εξόφληση γραμματίων, τότε τι είναι;”.
Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι “η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν είναι παρέμβαση, είναι εφαρμογή της νομιμότητας” και ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στην αντιπολίτευση “να μπλοκάρει τη διαδικασία για να διατηρηθεί ανέπαφο το σημερινό αμαρτωλό καθεστώς”.
Υπογραμμίζει πως 25 χρόνια οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν χωρίς νόμιμες άδειες και πως “πάνω σε αυτό το καθεστώς ανομίας στήθηκε στην Ελλάδα όλο το σύστημα της διαπλοκής”. Εξηγεί ότι αν κάποιος έχει κανάλι και δεν μπορεί να το λειτουργήσει με τα διαφημιστικά έσοδα, θα προσπαθήσει να το λειτουργήσει με άλλους, μη θεμιτούς τρόπους και επομένως ο αριθμός των αδειών ορίζεται από το μέγεθος της διαφημιστικής πίτας.
Σαφής είναι και η δέσμευσή του στην υλοποίηση του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος, ενώ αναφέρεται και στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στην Ευρώπη διευρύνεται συνεχώς ένα μέτωπο κατά της λιτότητας, στη διαμόρφωση του οποίου η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζουν ξεχωριστό ρόλο. Αναφέρει ακόμη ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα μεγάλο βήμα ανασυγκρότησης της Αριστεράς, που θα συμπέσει με το ξεκίνημα μιας νέας πορείας για τη χώρα.