Δευτέρα, 19 Αυγ.
33oC Αθήνα

Ξεσπάθωσε για την αντικατάστασή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού!

Ξεσπάθωσε για την αντικατάστασή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού!

Αντεπίθεση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρη Κυριτσάκη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά της τροπολογίας «κόφτη» στελεχών της Επιτροπής, που έφερε και την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης και ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια καθώς και στις προσωπικές προσβολές και υπαινιγμούς που δέχθηκε από βουλευτές.

Ο κ. Δημήτρης Κυριτσάκης, χαρακτηριστικά, είπε πως «η ανεξαρτησία στις Αρχές θεμελιώνεται και προστατεύεται με την θητεία της…» και μιλώντας σε προσωπικό τόνο, πρόσθεσε «εάν υπέπεσα ή υποπέσω σε παράβαση να φύγω, όχι όμως γιατί το θέλει ένας υπουργός ή μια κυβέρνηση…». Ο πρόεδρος της Επιτροπής και επίτιμος ανώτατος δικαστικός, μάλιστα σημείωσε πως δεν μπορώ να δεχθώ κάποιον μου λέει: Κύριε πρέπει να φύγεις γιατί δεν μου αρέσεις»!

Να υπενθυμίσουμε ότι η τροπολογία της Κυβέρνησης έθεσε ως ανώτατο όριο ηλικίας για τον Πρόεδρο της Επιτροπής το 73έτος της ηλικίας του, όσο δηλαδή είναι ο κ. Κυριτσάκης, ενώ εκπαραθύρωση επέρχεται και για τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής και σύζυγο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της ΝΔ Νίκης Κεραμέως καθώς θεσπίστηκε να είναι ασυμβίβαστο μέλος διοίκησης ανεξάρτητης συνταγματικά ή ρυθμιστικής Αρχής να είναι συγγενείς βουλευτή. Μια τροπολογία που καταδίκασαν και ψήφισε αρνητικά η πλειοψηφία των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, χθες μάλιστα, καυτηρίασε την «αλλεργία» της Κυβέρνησης με την ανεξαρτησία των Αρχών λέγοντας πως «η κυβέρνηση διολισθαίνει σε αντισυνταγματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες βλέποντας ότι δεν μπορεί να βρεί τηνδιακομματική συναίνεση των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής που απαιτείται για τον ορισμό των μελών τους…»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ερωτηθείς σχετικά με τις προθέσεις που είχε η Κυβέρνηση σε σχέση με τον ίδιο και την Επιτροπή ότι «δεν ήξερα τίποτα για την τροπολογία… δεν ήταν σωστό αυτό που έκανε ο υπουργός… ο νόμος λέει ότι ο υπουργός όταν θέλει μπορεί να κάνει επέμβαση στη νομοθεσία που ορίζει τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής μας αλλά αφού πρώτα θα έχει ακροαστεί τα μέλη της. Κάτι – που όπως υπογράμμισε- δεν έκανε ο υπουργός…»

Ο κ. Δημήτρης Κυριτσάκης, μάλιστα, έκανε γνωστό ότι «μετά την κατάθεση της τροπολογίας στην Βουλή, πήγα στον υπουργό και του τα είπα έξω από τα δόντια… Τα πάντα…» Ο πρόεδρος της Επιτροπής, παράλληλα έδωσε πολλές φορές επαίνους στο πρόσωπο του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, που σε ένα μήνα θα πρέπει να αποχωρήσει λέγοντας πως «είναι εξαίρετος γνώστης και εφαρμοστής των κανόνων… είναι κρίμα που η Επιτροπή θα στερηθεί ενός τόσο ικανού στελέχους της… η αποπομπή αυτή ταρακούνησε την εμπιστοσύνη των στελεχών της Επιτροπής και αναρωτιούνται γιατί να συνεχίσουν να δουλεύουν, όταν βλέπουν την αντιμετώπιση αυτή σε έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει τόσα… και τώρα έρχεται ο υπουργός και του λέει «επειδή η γυναίκα σου είναι βουλευτής πρέπει να φύγεις! …Οι φωτογραφικές διατάξεις δεν τιμούν το Κοινοβούλιο…»

Ο κ. Δημήτρης Κυριτσάκης αναφερόμενος στις επιπτώσεις αυτών των κυβερνητικών χειρισμών σε σχέση με την ανεξαρτησία των Αρχών, εκτίμησε πως «θα τιμωρηθούμε από την ΕΕ όπως τιμωρήθηκε και η Πολωνία και είναι προς Θεού κρίμα να συμβεί αυτό… σε μια περίοδο που η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι σε ανοδική περίοδο…» για αυτό ζήτησε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να προχωρήσει σε παρέμβαση ώστε να υπάρξει μεταβατική διάταξη ώστε να μην διαταραχθεί η σημερινή σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δημήτρης Κυριτσάκης, πάντως «σήκωσε το γάντι» και σε μια σειρά από προσωπικές ειρωνείες, μομφές, υπαινιγμούς και ευθείες κατηγορίες που δέχθηκε από βουλευτές και κυρίως από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά που ξεπέρασε τα όρια με την ανοχή της Προέδρου της Επιτροπής κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Ειδικότερα στις μομφές και τις σκιές που άφηνε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς εναντίον του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού λέγοντάς του ότι «σας βλέπω πολύ καλοντυμένο με το κουστούμι σας…» Ο κ. Δημήτρης Κυριτσάκης του απάντησε πως «έχω εδώ και χρόνια αυτό το κουστούμι που έρχομαι στην Επιτροπή σας και ένα ακόμα καλό. Τα οποία τα έχω πάρει από τις εκπτώσεις του Φεβρουαρίου και μάλιστα μαζί ως λάφυρο εκπτώσεων έχω πάρει και δύο πουκάμισα…»

Ο κ. Χρήστος Παππάς όμως αντί να αντιληφθεί το βαθιά συκοφαντικό στον πυρήνα του σχόλιό του, συνέχισε να τον ειρωνεύεται λέγοντας «πέστε μου πότε γιορτάζετε για να σας στείλω ένα κουστουμάκι αφού ανώτατος συνταξιούχος δικαστικός δεν μπορείτε να πάτε να αγοράσετε ένα σακάκι… πόσες ώρες συνεδριάζετε στην Επιτροπή και δεν μπορείτε με τις αποζημιώσεις των συνεδριάσεων να αγοράσετε ένα σακάκι…» και στο τέλος εξετράπη λέγοντάς του «πότε χτίσατε κοτζάμ βίλα που έχετε στη Λυκόβρυση… διορισθήκατε στο δικαστικό σώμα επί Χούντας μαζί με τον Αθανασίου;»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε