Σάββατο, 23 Νοε.
11oC Αθήνα

BKS Iyengar: Ο μεγάλος δάσκαλος της yoga

BKS Iyengar: Ο μεγάλος δάσκαλος της yoga

Στον «πατέρα της σύγχρονης γιόγκα», BKS Iyenkar, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 97 χρόνια από τη γέννησή του. Για όσους ασχολούνται με την γιόγκα, το σύστημα ή κάποιες τεχνικές Iyenkar τους είναι μάλλον γνωστά.

Ο BKS Iyenkar πέθανε το 2014 λόγω νεφρικής ανεπάρκειας που επήλθε εξαιτίας καρδιακών προβλημάτων. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος είναι μέγας λάτρης της γιόγκα, εξέφρασε τη “βαθιά θλίψη” του για το θάνατο του Iyengar. Άρχισε να διδάσκεται γιόγκα στην ηλικία των 15 των και ένας από τους πρώτους μαθητές του ήταν ο Sri T. Krishnamacharya.

Ο BKS Iyengar άνοιξε τη σχολή του το 1973 στην πόλη Πούνε του κρατιδίου Μαχαράστρα στη δυτική Ινδία τελειοποιώντας μια τεχνική η οποία βασιζόταν σε μια διαδοχή σωματικών στάσεων και τη χρήση αξεσουάρ (σχοινιά, ζώνες) και επίπλων (καρέκλες, τραπέζια) για την πραγματοποίησή τους. Συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων για τη γιόγκα, μια πρακτική που έχει στην Ασία ιστορία 2.000 ετών ο Iyengar προσήλκυσε προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο. Ο βιολονίστας Γεχούντι Μενουχίν τον είχε συναντήσει στη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Βομβάη πολύ πριν ο Iyengar γίνει διάσημος και τον είχε φέρει για να διδάξει στο Λονδίνο, την Ελβετία και το Παρίσι.

«Ίσως κανένας δεν έχει κάνει τόσα όσα ο Iyengar για να προσηλυτίσει τη Δύση στη γιόγκα», έγραφαν το 2002 οι «New York Times». Πρόκειται μάλλον για έναν από τους τελευταίους μεγάλους δασκάλους της γιόγκα, που έφεραν το δικό τους σύστημα στην πρακτική της άσκησης αυτής και την εξέλιξαν με τα χρόνια σε Ανατολή και Δύση. Ειδικά για την Δύση, η συμβολή του Ιγιενκάρυπήρξε καθοριστική, καθώς ήταν αυτός περισσότερο από άλλους, που ανέδειξαν και προσάρμοσαν την τεχνική της γιόγκα στο δυτικό τρόπο ζωής.

Άρχισε να διδάσκεται γιόγκα στην ηλικία των 15 των και ένας από τους πρώτους μαθητές του ήταν ο Sri T. Krishnamacharya. Η τεράστια συνεισφορά τού Iyenkar έγκειται στο ότι έκανε δυνατό για τον καθένα το να προσεγγίσει την πρακτική και τη φιλοσοφία της γιόγκα. Μεταμόρφωσε κυριολεκτικά αυτό το είδος σωματικής και πνευματικής άσκησης, από μία τεχνική για λίγους που κατάφερναν να πλάσουν το σώμα τους όπως απαιτείται, σε μία τεχνική όπου ο καθένας αναγνωρίζει και κινείται με βάση τα όριά του, και αποφασίζει πόσο και αν θα τα ξεπεράσει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε