Πολιτική

Η κυβέρνηση δεν θέλει πια το ΔΝΤ – Να είναι μόνο τεχνικός σύμβουλος

Την αλλαγή του ρόλου του ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, θέτει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο Μαξίμου είναι προβληματισμένοι με τη σκληρή στάση του ΔΝΤ στο ασφαλιστικό, το οποίο, όπως έχει ήδη αναφέρει το newsit.gr ζητά μόνο περικοπές και δεν θέλει να συζητήσει άλλα μέτρα και με τη στάση ορισμένων χωρών να θέλουν να ατροφήσει όσο είναι δυνατόν η ελάφρυνση του χρέους.

Δεν είναι δυνατόν, λένε, το μεν ΔΝΤ να εισακούεται όταν ζητά μειώσεις συντάξεων ή άλλα επώδυνα μέτρα, αλλά να μην λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις του όταν αφορούν στην ελάφρυνση του χρέους. Οι Γερμανοί και ιδίως ο Σόιμπλε δεν μπορεί να τα θέλει μονά-ζυγά δικά του. Επειδή, όμως, Γερμανία, Φινλανδία, πρωτίστως, αλλά και άλλες χώρες δεν θα ήθελαν να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το κουαρτέτο, η ελληνική πλευρά κλείνει προς την κατεύθυνση να ζητήσει να συμμετέχει μεν, αλλά να περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Η ιδέα αυτή κέρδισε έδαφος μετά την επιτυχημένα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μάλιστα μετά την χρησιμοποίηση μόνο 5,5 δις. ευρώ για το σκοπό αυτό από τα αρχικά 26 δις. που είχαν υπολογιστεί. Αυτό σημαίνει πως οι δανειακές ανάγκες στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου μπορούν να περιοριστούν και επομένως να μην είναι αναγκαία η συνδρομή του Ταμείου, οπότε εκ των πραγμάτων πλέον υποβαθμίζεται ο ρόλος του και επομένως κάλλιστα θα μπορούσε να περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Την πρόθεση της κυβέρνησης ουσιαστικά «μαρτύρησε» με tweet ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος ανέφερε την ιδέα του περιορισμού του ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου στις διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου. 

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γεραπετρίτης – Ρούμπιο: 45λεπτη συνάντηση σε θερμό κλίμα για ελληνοαμερικανικές σχέσεις και Ουκρανία
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε στον Μάρκο Ρούμπιο ότι ανεξαρτήτως της αντιπαράθεσης Τραμπ - Ζελένσκι, η Ευρώπη παραμένει πιστή σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Ουκρανία
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Αμερικανός ομόλογός του, Μάρκο Ρούμπιο στην Ουάσινγκτον
Μαρινάκης για τα επεισόδια μετά τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη: «Νοσηρές μειοψηφίες προσπάθησαν να αμαυρώσουν μία ημέρα πένθους»
«Η πολιτεία το πάνδημο αίτημα του "ποτέ ξανά" να το μετατρέψει σε ακόμη περισσότερες πολιτικές για ασφαλείς σιδηροδρόμους» τονίζει σε ανακοίνωσή του
Επεισόδια στο Σύνταγμα μετά το συλλαλητήριο για τα Τέμπη