Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

Κακοκαιρία: Ποιές περιοχές είναι ευάλωτες στις πλημμύρες, τις χιονοθύελλες και τον παγετό – Τα επικίνδυνα σημεία των δρόμων

Κακοκαιρία: Ποιές περιοχές είναι ευάλωτες στις πλημμύρες, τις χιονοθύελλες και τον παγετό – Τα επικίνδυνα σημεία των δρόμων

– Από τον παγετό κινδυνεύει η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης σε πολλά σημεία της
– Όλες οι περιοχές που έχουν ιστορικό πλημμυρών είναι ευαίσθητες σε ακραία καιρικά φαινόμενα
– Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεχτικοί στις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους χωρίς γέφυρες
– Παρά τις παρεμβάσεις υπάρχει ιστορικό κατολισθήσεων στην Εγνατία Οδό

Τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από την εκδήλωση πλημμυρών, χιονοπτώσεων και παγετού παρουσίασε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Πουλτίδης κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συγκάλεσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Σύμφωνα με τον κ. Πουλτίδη, οι περιοχές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε κίνδυνο εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων είναι εκείνες που έχουν ιστορικό πλημμυρών από χειμάρρους και ρέματα που έχουν μπαζωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους ή σε τμήματά τους, τα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου που διασταυρώνονται με χειμάρρους χωρίς γέφυρα, περιοχές με ιστορικό κατολισθήσεων αλλά και περιοχές εκτεθειμένες σε χιονοπτώσεις και παγετό.

Στις περιοχές που έχουν ιστορικό πλημμυρών από χειμάρρους και ρέματα που έχουν μπαζωθεί περιλαμβάνονται η νέα Απολλωνία, η Αγία Παρασκευή και ο επαρχιακός δρόμος από Σίνδο προς Βιολογικό, στην προέκταση Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους χωρίς γέφυρα στις οποίες οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί είναι εκείνες που βρίσκονται στις περιοχές Δεξαμενή Σταυρού και Γραφείο Δασικού Συνεταιρισμού καθώς και τα ρέματα Βαρνάβα, Κερασιάς – Βιολογικού, Μελισσουργού – Χολομώντα και Νέας Απολλωνίας, η διάβαση του Γαλλικού ποταμού στο σημείο της γέφυρας του τρένου Θεσσαλονίκης – Αθηνών, από την δημοτική ενότητα Ελευθερίου – Κορδελιού οι διαβάσεις του ρέματος Διαβατών στη Μοναστηρίου και λίγο πριν την Περιφερειακή, και η διάβαση του ρέματος Διαλογής με την οδό Κρυστάλλη. Στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Θέρμης προσοχή συνιστάται σε όσους κινούνται στις διαβάσεις των ρεμάτων που βρίσκονται στην αγροτική περιοχή Ρυσίου, στη δημοτική οδό στο Αγρόκτημα Θέρμης από Θέρμη προς Ταγαράδες, στην περιοχή Eurotech κοντά στα γήπεδα ποδοσφαίρου, και στην επέκταση Θέρμης κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα.

Ιστορικό κατολισθήσεων έχει καταγραφεί στην Εγνατία Οδό, όπου παρά τις διάφορες επεμβάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας, παρατηρείται πτώση βράχων στο ύψος της Ρεντίνας και της Βόλβης ενώ σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων, η οδική αρτηρία μετατρέπεται σε ποτάμι. Στο Μόδι εκδηλώθηκε γαιολίσθηση πριν από μια πενταετία λόγω έντονων βροχών ενώ προσοχή απαιτείται και στα φράγματα Λαγκαδά, Θέρμης και Τριαδίου.

Σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις και τον παγετό, οι περιοχές που είναι εκτεθειμένες σε κίνδυνο είναι η νέα εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα του ποταμού Λουδία μέχρι την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, το τμήμα της Εγνατίας Οδού από τον κόμβο 23 ΤΙΤΑΝ μέχρι την περιοχή Δερβενίου, το τμήμα της Εγνατίας Οδού από το ύψος του κόμβου 25 “Προφήτης” μέχρι τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα, το τμήμα της Παλιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας από Στίβο προς Περιστερεώνα μέχρι την Απολλωνία, το 31ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Μουδανιών στο ύψος της Καρδίας, ο οδικός άξονας Πανόραμα – Εξοχή στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”, το τμήμα της Περιφερειακής οδού από το ύψος του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” έως την περιοχή του τούνελ της Περιφερειακής οδού στα Κωνσταντινουπολίτικα, ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης – Ωραιοκάστρου από το ύψος του οικισμού Γαλήνη μέχρι το Ωραιόκαστρο, το επαρχιακό οδικό δίκτυο των χωριών Αγίου Βασιλείου προς Χορτιάτη και Αρδαμέρι, το ορεινό επαρχιακό δίκτυο από την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολύγυρου προς Περιστερά, Λιβάδι, Πετροκέρσα και Ζαγκλιβέρι, οι οικισμοί Πέντε Βρύσες, Όσσα και Βερτίσκος του Δήμου Βερτίσκου, τμήμα της επαρχιακής οδού Σοχού – Ασκού και η επαρχιακή οδός από Νέα Μεσημβρία προς Ξηροχώρι στο ύψος των κεραιών.

Αιχμές κατά των δήμων αλλά και της περιφέρειας και των περιφερειακών ενοτήτων άφησε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μαμαρίκας, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου. “Χρήσιμος είναι ο εντοπισμός των σημείων εκείνων όπου προκαλούνται προβλήματα πλημμυρών όμως θα ήθελα να ακούσω πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που εντόπισε ο διοικητής της πυροσβεστικής. Λίγο πολύ με αυτά που μας παρουσίασε, εμφανίζονται οι περισσότερες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης να πλημμυρίζουν συχνά ή να κινδυνεύουν από πλημμύρες, με πλείστα όσα καταστροφικά αποτελέσματα που πολλές φορές οδηγούν σε απώλειες ανθρώπινης ζωής και οι τεχνικές υπηρεσίες αρκετές φορές, αν όχι όλες, είναι απούσες από το να μας πουν πού οφείλονται τα προβλήματα αυτά” είπε και πρόσθεσε “εδώ λοιπόν βρισκόμαστε προκειμένου αυτά τα ζητήματα να συζητηθούν. Τέτοια ζητήματα θα ήθελα να συμπεριλάβει ο απολογισμός της περσινής περιόδου της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης”.

Ο κ. Μαμαρίκας εντόπισε παραλείψεις στο επίπεδο της ενημέρωσης, έκανε λόγο για απουσία των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων από τα συντονιστικά όργανα που οι ίδιοι συγκαλούν, μίλησε για παράλειψη στη συγκρότηση μνημονίων ενεργειών από τους δήμους καθώς, όπως είπε, τέτοια μνημόνια έχουν συντάξει μόνο 15 από τους 60 δήμους της περιοχής, χαρακτήρισε ελλιπή την αντιμετώπιση θεμάτων από την ηγεσία των δήμων ή των περιφερειακών ενοτήτων και της περιφέρειας, τόνισε ότι τα αρμόδια τμήματα απαιτούν καλή στελέχωση και μίλησε για παραλείψεις και από την πλευρά της περιφέρειας, που είχε την ευθύνη του συντονισμού των εθελοντικών οργανώσεων.

Απαντώντας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, αναφέρθηκε και στο ρόλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το χρόνο έγκρισης συγκεκριμένων κονδυλίων ενώ επισήμανε ότι στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ήταν παρόντες και οι ίδιοι οι εθελοντές. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Ηλίας Ζάχαρης, σχολίασε: “όλοι γνωρίζουμε πού χρειάζονται έργα και όχι “μπαλώματα”” και έθεσε το ερώτημα “ποιος πληρώνει”. Στα μεγάλα προβλήματα της υποστελέχωσης του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας αναφέρθηκε η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Κουρούδη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε