Κυριακή, 6 Οκτ.
25oC Αθήνα

Καλιφόρνια: Ποιος είναι ο Syed Farook, ένας από τους δράστες του μακελειού

Καλιφόρνια: Ποιος είναι ο Syed Farook, ένας από τους δράστες του μακελειού

Η φωτογραφία του να βγάζει χαμογελαστός selfie μπροστά σε έναν καθρέφτη κάνει ήδη το γύρο του κόσμου. Το όνομά του έχει εμπλακεί στο νέο μακελειό που βυθίζει τις ΗΠΑ στο πένθος. Ο Syed Farook είναι τις τελευταίες ώρες το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο στις ΗΠΑ.

Ο Syed Farook ονομάστηκε από το FBI ως ένας από τους υπόπτους για εμπλοκή στην αιματηρή επίθεση σε κέντρο ατόμων με αναπηρία στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια. Ήταν στο χριστουγεννιάτικο πάρτι των υπαλλήλων υγείας της κομητείας όταν οι ένοπλοι μπήκαν στο χώρο και σκόρπισαν θάνατο και πανικό.

Οι δράστες έφυγαν από το σημείο αλλά το αυτοκίνητο διαφυγής τους, ένα μαύρο SUV, εντοπίστηκε σε σπίτι στην περιοχή Ρέντλαντς. Όταν επιχείρησαν να διαφύγουν από εκεί, ξεκίνησε και το ανθρωποκυνηγητό που τελείωσε με αυτοκίνητα της SWAT να περικυκλώνουν τους δράστες. Ένας άνδρας και μια γυναίκα σκοτώθηκαν, ένας άλλος συνελήφθη. Δεν είναι σαφές, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, αν εμπλέκεται άμεσα με την επίθεση. Νεκροί είναι ο Syed R. Farook και η Tashfeen Malik, 27 ετών. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Σαν Μπερναντίνο Τζάροντ Μπουργκουάν, οι δυο νεκροί δράστες ήταν σίγουρα ζευγάρι. Δεν είναι σαφές αν ήταν παντρεμένοι, αρραβωνιασμένοι ή απλά σύντροφοι.

Ο αρχηγός της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι ο Φαρούκ δούλευε πέντε χρόνια στις υπηρεσίες υγείας της κομητείας του Σαν Μπερναντίνο, πως ήταν στο πάρτι, ενεπλάκη και καυγά και έφυγε για να γυρίσει οπλισμένος. Κάποιοι ανέφεραν πως λίγο πριν συμβεί η τραγωδία, ήταν νευρικός και έφυγε από το πάρτι. Άλλοι είπαν πως ενεπλάκη σε καυγά. Ο Syed Farook, Αμερικανός πολίτης, εργαζόταν ως υγειονομικός ελεγκτής στην κομητεία του Σαν Μπερναντίνο.

Οι συνάδελφοί του τον περιγράφουν ως ευγενικό και ήσυχο και έπαθαν σοκ όταν άκουσαν πως ίσως εκείνος να είναι πίσω από την αιματηρή επίθεση.

«Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί» είπε στη New York Daily News άνδρας που εμφανίστηκε ως ο πατέρας του υπόπτου. Είπε πως ο γιος του δούλευε στην κομητεία και έκανε ελέγχους σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Είπε επίσης ότι δεν έχει δει εδώ και καιρό τον γιο του, γιατί είχαν απομακρυνθεί. «Ήταν πολύ θρήσκος. Πήγαινε στη δουλειά, γύρισε, πήγαινε για προσευχή, γύριζε. Είναι Μουσουλμάνος» τόνισε. Σύμφωνα με το KTLA, ο 28χρονος είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τον Hussam Ayloush, εκτελεστικό διευθυντή του Κέντρου Αμερικανικών και Ισλαμικών Σχέσεων, ο Φαρούκ και η γυναίκα του αγνοούνται από το πρωί της Τετάρτης, λίγες ώρες πριν από το μακελειό δηλαδή.

Πηγή: Russia Today, CNN

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε