Η κ. Αναγνωστοπούλου υποστήριξε ότι η επίθεση που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου στις αλλαγές που προσπαθεί να προχωρήσει στη Παιδεία είναι βαθιά ιδεολογικοπολιτική, ενώ ξεκαθάρισε τη δική της πολιτική θέση λέγοντας: «Ποτέ δεν μίλησα εγώ για γερμανοτσολιάδες, εθνικούς προδότες. Θεωρώ ότι η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με όρους πολιτικούς, ιδεολογικούς, και όχι με όρους εθνικών φρονημάτων. Όμως, η κυρίαρχη τάξη πάντα μιλούσε με τέτοιους όρους, είτε επικαλείται τον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό, είτε τις φίλιες ιδεολογικά δυνάμεις».
Ακόμα, η κ. Αναγνωστοπούλου υποστήριξε ότι υπάρχει ένας μετεμφυλιακός, βαθιά αντιαριστερός λόγος, και ότι στην Ευρώπη «έχουμε ανθρώπους ακροβολισμένους για να αναχαιτίσουν τις οποιεσδήποτε αλλαγές στην Παιδεία», ενώ μίλησε και για «παπαγαλάκια στο εσωτερικό που κάνουν προσωπικές επιθέσεις χυδαίου φασισμού».
Μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2016, είπε πως «στήθηκε σε συνθήκες πολέμου», όπου, εκτός -όπως είπε- από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, υπάρχει κρίση και στο προσφυγικό, και τόνισε ότι «προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αναπαράγει τους δημοκρατικούς θεσμούς, ώστε η μάχη επιβίωσης να έχει μέλλον δημοκρατικό». «Αυτός ο νέος προϋπολογισμός στήνει μηχανισμούς εγκαθίδρυσης μιας οικονομικής επιβίωσης, ξαναθέτει όμως και τις βάσεις για να αποφύγει η χώρα τις “λαοκτόνες”, επιλογές και να μην βρεθεί στο χείλος της καταστροφής που βρέθηκε με άλλες κυβερνήσεις», υπογράμμισε.
Αναφερόμενη ειδικότερα για τα κονδύλια στη Παιδεία, η κ. Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο για «ένα δύσκολο προϋπολογισμό, κυρίως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση», σημείωσε ωστόσο ότι «η μείωση κατά 20% στην ανώτατη εκπαίδευση, δεν σημαίνει και ότι η κυβέρνηση ρίχνει λιγότερο βάρος σε σχέση με τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης».
Τέλος, έδωσε έμφαση στο παράλληλο πρόγραμμα που βάζει μπροστά η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο δεν έγιναν απολύσεις και σταμάτησε η διαθεσιμότητα, αντίθετα έγιναν προσλήψεις για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες, και ταυτόχρονα μπήκε τέλος στην αδικία για διορισμούς που εκκρεμούσαν από το 2008 και 2009.