Στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι πλέον το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Ο κ. Κατρούγκαλος παρέδωσε στον πρωθυπουργό όλο το σχέδιο νόμου και αυτό που τονίζεται σε κάθε περίπτωση είναι ότι εκτός από το θέμα των κύριων συντάξεων που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές πέφτει και η προστασία των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα για το θέμα των επικουρικών η κυβέρνηση θα προτείνει 4 – 5 σενάρια ισοδυνάμων τα οποία όμως δεν αποκαλύπτουν ακόμα για λόγους διαπραγματευτικούς.
Διπλή είναι η μάχη για το ασφαλιστικό που θα δώσει η κυβέρνηση με το κουαρτέτο κατά το κολασμένο ενδεκαήμερο από 4 ως 15 Ιανουαρίου.
Η μία αφορά στην εξοικονόμηση των 1,8 δις. ευρώ που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και η άλλη στη συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
‘Οσον αφορά την πρώτη το επίκεντρο αφορά στο αν θα μειωθούν ή όχι οι κύριες συντάξεις, ενώ για τις επικουρικές θα γίνει σκληρή διαπραγμάτευση για να αποτραπεί το κούρεμα σε ποσοστό 5% ως 20% όσες είναι υψηλότερες από 170 ευρώ το μήνα. Για τις επικουρικές η κυβέρνηση θα επιδιώξει να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ούτως ώστε να είναι δυνατή η χρησιμοποίηση των αποθεματικών.
Το εφάπαξ αναμένεται να μειωθεί κατά 10% και τα μερίσματα 280.000 πολιτικών συνταξιούχων κατά 30%.
Για τις κύριες συντάξεις η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα και η κύρια αντιπρόταση είναι η αύξηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών κατά 0,5%, ενώ στο Μαξίμου επεξεργάζονται εναλλακτικές προτάσεις για την περίπτωση που το κουαρτέτο απορρίψει την αύξηση των εισφορών.
Στο σκέλος της δημιουργίας νέου ασφαλιστικού συστήματος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι:
– Η νέα σύνταξη θα απαρτίζεται από την εθνική σύνταξη η οποία θα είναι 384 ευρώ και από τη σύνταξη που θα προκύπτει με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, τα πραγματικά και τα πλασματικά χρόνια ασφάλισης, το ύψος του συντάξιμου μισθού που προκύπτει και το ποσοστό της αναπλήρωσης.
– Η αναπλήρωση θα γίνεται με βάση μία κλίμακα που θα βαίνει μειούμενη όσο αυξάνεται ο συντάξιμος μισθός.
– Το ποσοστό της αναπλήρωσης θα ξεκινάει από το 50% για τις υψηλές συντάξεις και θα φτάνει στο 60% με την προσθήκη της εθνικής σύνταξης, ενώ για τις χαμηλές συντάξεις το συνολικό ποσό των δύο συντάξεων θα φτάνει ακόμα και στο 100% όταν η αναλογική σύνταξη είναι πολύ χαμηλή.
– Θα επανυπολογιστούν όλες οι παλιές συντάξεις με βάση το νέο σύστημα γιατί έτσι πιστεύουν ότι δεν θα κηρυχτούν αντισυνταγματικές οι προηγούμενες μειώσεις.
– Θα δημιουργηθεί ένα υπερταμείο για την κύρια ασφάλιση των εργαζομένων.
– Θα θεσπιστούν ενιαίες εισφορές στα επίπεδα του ΙΚΑ και θα φτάνουν κοντά στο 20%.
– Το ποσό της μείωσης που θα προκύπτει από το νέο σύστημα υπολογισμού των κύριων συντάξεων θα καλύπτεται με προσωπική διαφορά για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ για τους νέους συνταξιούχους, μετά την 1 Ιανουαρίου 2016, δεν θα υπάρχει προσωπική διαφορά με αποτέλεσμα η σύνταξη να είναι μικρότερη.
– Το κουαρτέτο θέλει η εθνική σύνταξη να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ η κυβέρνηση αντιτείνει ότι θα πρέπει να την παίρνουν όλοι οι συνταξιούχοι ύστερα από 15 χρόνια ασφάλισης.
Οσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις αυτές θα χορηγούνται κανονικά από το ΕΤΕΑ το οποίο θα παραμείνει ανεξάρτητο, οπότε αν καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και χρησιμοποιούνται τα αποθεματικά για γλιτώσουν από το ετήσιο μαχαίρι.
Ετσι, η νέα σύνταξη θα απαρτίζεται από την εθνική σύνταξη, την αναλογική που θα εξαρτάται από το συντάξιμο μισθό και την αναπλήρωση και την επικουρική.
Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Ιανουαρίου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα στείλει τις ελληνικές προτάσεις στο κουαρτέτο, στις 8 Ιανουαρίου έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στις 15 ή 16 Ιανουαρίου το αργότερο θα πρέπει το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή.