Όπως είναι ήδη γνωστό από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, στους βορειοαφρικανούς μετανάστες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στους καταγόμενους από το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία, δεν παραχωρείται η γνωστή άδεια μηνιαίας παραμονής έως αναχώρησης τους από την Ελλάδα, αλλά συλλαμβάνονται.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα περίπου 50 μετανάστες τέτοιας υπηκοότητας να συλληφθούν και να οδηγηθούν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης όπου και κρατούνται χωρίς τη δυνατότητα μεταγωγής τους στη Αθήνα. Αφού κάτι τέτοιο δεν είναι προς το παρόν δυνατόν και αφού τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου έχουν γεμίσει με βορειοαφρικανούς μετανάστες, όσοι τώρα προσέρχονται στο κέντρο πιστοποίησης δεν καταγράφονται και άρα δεν συλλαμβάνονται αλλά παραμένουν στα κτήματα γύρω από το hot spot περιμένοντας. Στην ουσία έχουν εγκλωβιστεί, αφού ούτε για την Αθήνα έχουν τη δυνατότητα να αναχωρήσουν, ούτε φυσικά στην Τουρκία μπορούν να επιστρέψουν.
Όπως σήμερα διαπιστώθηκε, ο αριθμός τους φτάνει πλέον τους 300, ζουν σε πραγματικά άσχημες συνθήκες (σε σκηνές ενός πρόχειρου καταυλισμού) και τρέφονται από τις διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Οι ίδιοι ζητούν να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για την Αθήνα και στη συνέχεια για την Ευρώπη, κάτι όμως που πλέον δεν είναι δυνατόν.
Δεδομένης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, συχνές είναι και οι συγκρούσεις μεταξύ τους – και ιδιαίτερα με άλλους μετανάστες όπως οι Πακιστανοί και οι Ιρανοί οι οποίοι πιστοποιούνται και τους δίνεται το δικαίωμα της μετακίνησης τους στην Αθήνα.
Ας σημειωθεί εδώ, ότι σε επιβεβαίωση χθεσινού ρεπορτάζ του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο οποίο μίλησε ένας από τους κορυφαίους της τουρκικής μαφίας που διαχειρίζεται μετανάστες και πρόσφυγες στη γειτονική χώρα και ο οποίος δήλωσε πως “αν η τουρκική κυβέρνηση δεν ήθελε να κάνουμε τη δουλειά που κάνουμε εμείς, δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε στην Ελλάδα ούτε μύγα”, χθες και σήμερα, χιλιάδες είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ανενόχλητοι έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Χθες και σήμερα στο νησί έφτασαν περί τα 8.000 άτομα. Στο σύνολο τους πέρασαν στη Λέσβο, χωρίς οι τουρκικές αρχές να τους εμποδίσουν στο παραμικρό. Μέχρι στιγμής από το κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης χθες και σήμερα καταγράφηκαν περί τα 5.000 άτομα. Περίπου 3.000 παραμένουν στα κτήματα γύρω από το κέντρο, ενώ εκατοντάδες βρίσκονται στους χώρους υποδοχής στη βόρεια Λέσβο, σε καταυλισμούς που διαχειρίζονται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC). Εδώ ας σημειωθεί ότι η κατάσταση στους χώρους καταγραφής και πιστοποίησης στη Μόρια είναι πολύ δύσκολη, αφού το προσωπικό της Frontex που βοηθά τις ελληνικές αρχές στο έργο τους από το πρωί, αναχωρεί από τη Λέσβο λόγω Χριστουγέννων. Όπως έγινε γνωστό σήμερα αναχώρησε το 60% των στελεχών της Frontex από το τμήμα αποτυπωμάτων και το ίδιο θα γίνει από άλλα τμήματα τις επόμενες μέρες.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Χίο, όπου το τελευταίο 24ωρο ξεπέρασαν τους 2.000 οι μετανάστες και πρόσφυγες που έφθασαν στο νησί. Θυμίζουμε ότι το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο μικρό νησί Παναγιά των Οινουσσών της Χίου ένα υπερφορτωμένο ξύλινο σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες ανατράπηκε με αποτέλεσμα τον πνιγμό ενός ανήλικου αγοριού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ