Πολιτική

Τσίπρας στους New York Times: “Είμαι πολύ προβληματισμένος”

Σε ένα μακροσκελέστατο αφιέρωμα των New York Times πρωταγωνιστεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Το αφιέρωμα αφορά στην πολυεπίπεδη κρίση που βιώνει η Ευρωζώνη, τόσο στο οικονομικό της επίπεδο, όσο και στο προσφυγικό και περιέχει ατάκες... "φωτιά".

“Κουρασμένος”, πεπεισμένος “ότι έχει δίκιο” και σκληρός με το “βασίλειο της γραφειοκρατίας” των Βρυξελλών. Έτσι παρουσιάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αφιέρωμα των New York Times, με την υπογραφή του δημοσιογράφου Jim Yardley.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει πως μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά την διάρκεια ενός μεγάλου οδοιπορικού στην Ευρώπη της προσφυγικής και οικονομικής κρίσης, βάζοντας… και τίτλο το ερώτημα: “Έχει φτάσει η Ευρώπη στο σημείο καμπής;”.

Ο “απεγνωσμένος” Αλέξης Τσίπρας

Ο Jim Yardley τονίζει πως δέκα ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, επισκέφθηκε την Ελλάδα για να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα. Μία συνάντηση που έγινε στο γραφείο του. “Φαινόταν κουρασμένος, ίσως και λίγο απεγνωσμένος, κι είχε καρφώσει το βλέμμα στα γόνατά του», αναφέρει συγκεκριμένα και αναρωτιέται: “Μπορεί μια ολόκληρη χώρα να δείχνει πια εξουθενωμένη;”.

“Νομίζω ότι δεν είναι εύκολο να αλλάξεις την Ευρώπη όταν είσαι μόνος”, του τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Jim Yardley να συμπληρώνει: “Ο Τσίπρας είναι ηττημένος αλλά εξακολουθεί να πιστεύει πως έχει δίκιο. Η “συνταγή”, όπως αποκαλεί τη λιτότητα, αποδείχθηκε λανθασμένη. Γιατί – ρωτά ο Τσίπρας – στις Ηνωμένες Πολιτείες η ανάπτυξη και η απασχόληση ανέκαμψαν πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι στην Ευρώπη; Εξακολουθεί να επιτίθεται στη λογική του Βερολίνου και των Βρυξελλών ως ένα μοντέλο… ζουρλομανδύα που έχει επιβληθεί από τους πιστωτές, κόντρα στη λογική και κόντρα σε κάθε προοπτικής δημιουργίας πραγματικής ανάπτυξης. Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν μαζί του”.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: “‘Ομως, οι επικριτές του Τσίπρα λένε ότι ο ίδιος δεν πρότεινε καμία άλλη εναλλακτική πέραν του παλαιού ελληνικού πελατειακού μοντέλου. Επαιξε λάθος στην αντιπαράθεση του με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. (Το ίδιος έκαναν κι εκείνοι όμως). Η δουλειά του τώρα είναι να διαχειρίζεται εκείνο που ο ίδιος θεωρεί λανθασμένη θεραπεία. Eλπίζει ότι η χώρα του δεν θα εκραγεί όσο εκείνος προσπαθεί να την κάνει ελκυστική στους ιδιώτες επενδυτές και να την οδηγήσει «στην ανάκτηση της εθνικής της κυριαρχίας»”.

Είδαμε ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος“, λέει ο Τσίπρας. “Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και η Γερμανία ήταν πολύ, πολύ σκληροί“, συμπληρώνει.

Κλείνοντας το άρθρο, ο δημοσιογράφος, υπογραμμίζει ότι “ο Τσίπρας εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό του φιλο-ευρωπαίο, όπως είναι και οι περισσότεροι Ελληνες, κι έχει ενθαρρυνθεί από την άνοδο των κομμάτων της Αριστεράς στην Πορτογαλία και την Ισπανία”.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της πια”, λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός και περιγράφει τις Βρυξέλλες ως “το βασίλειο της γραφειοκρατίας”, ένα μέρος όπου “υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας – όπου οι πιο σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες“.

“Θα μπορούσε να ακούγεται κι ως η πικρία κάποιου που προσπάθησε και δεν κατάφερε να γκρεμίσει την πύλη του βασιλείου. Το ίδιο όμως άκουσα όπου αλλού κι εάν πήγα. Στην πραγματικότητα, ο Τσίπρας φαίνεται να πιάνει τον παλμό της κρίσιμης ευρωπαϊκής στιγμής”, τονίζει ο Jim Yardley. “Είμαι πολύ, πολύ προβληματισμένος για το μέλλον”, αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: nytimes.com

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει περιοδείες στην περιφέρεια – Στο επίκεντρο η καθημερινότητα των πολιτών
Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ειναι να «ξανασυστηθεί» με τους πολίτες και να επικοινωνήσει το έργο και τις πρωτοβουλίες για τη στήριξη του εισοδήματος και την ελάφρυνση των βαρών των πολιτών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους»
«Μακάρι η παρακαταθήκη της συνεννόησης και της αγάπης που αφήνει ο Πάπας Φραγκίσκος να βρει την καλύτερη συνέχεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πάπα Φραγκίσκο 1