Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Ασφάλεια καταθέσεων εως 100.000 ευρώ: Κόντρα Κομισιόν – Γερμανίας με ελληνικό φόντο

Ασφάλεια καταθέσεων εως 100.000 ευρώ: Κόντρα Κομισιόν – Γερμανίας με ελληνικό φόντο

Την ώρα που η Κομισιόν αποκάλυπτε το σχέδιο ασφάλισης των καταθέσεων, εως 100.000 ευρώ, σε όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης η Γερμανία το απέρριπτε φέρνοντας ως παράειγμα την αποτυχία της Ελλάδας να εφαρμόσει αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, αναφέρουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Financial Times: Μπρα ντε φερ Βρυξελλών – Βερολίνου για τις καταθέσεις

Οι Βρυξέλλες αψήφησαν την Τρίτη τη σθεναρή αντίδραση από την πλευρά της Γερμανίας και αποκάλυψαν σχέδια για ένα σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων σε όλη την ευρωζώνη, αξίας 45 δισ. δολαρίων, που θα μπορούσε να συγκεντρώσει χρήματα από ολόκληρη την νομισματική ένωση ώστε να διασφαλίσει όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι 100.000 ευρώ μέσα στη δεκαετία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε ώστε οι χώρες να μην έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν τα κεφάλαια στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού συστήματος, μέχρι να καταστήσουν πιο αυστηρούς τους κανονισμούς που αφορούν στα δικά τους εγχώρια σχέδια ασφάλισης των καταθέσεων, μια κίνηση που στοχεύει στο να καταπραΰνει τις ανησυχίες του Βερολίνου ότι ένα ταμείο της ΕΕ θα μπορούσε να εκθέσει τους Γερμανούς φορολογουμένους σε αποτυχίες των τραπεζών σε χώρες με λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε πως η μείωση του κινδύνου είναι ανάλογη του διαμοιρασμού του κινδύνου», τόνισε ο Jonathan Hill, επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε».

Παρά τους τρόπους προστασίας που έχουν προταθεί, το Βερολίνο απέρριψε το σχέδιο πριν ακόμη ανακοινωθεί, αναφέροντας στους δημοσιογράφους ότι το προσχέδιο της Κομισιόν απλά θα αναδιανείμει τον κίνδυνο μέσα στην ευρωζώνη, αντί να τον μειώσει.

«Κατά την άποψή μας, η Κομισιόν θέτει λάθος προτεραιότητες και κατευθυντήριες γραμμές», επεσήμανε αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο του σχεδίου των Βρυξελλών, το νέο σύστημα εγγυήσεων της ΕΕ θα ξεκινήσει ως εφεδρικό για τα εθνικά ταμεία ασφάλισης, τα οποία όλες οι χώρες της ευρωζώνης υποχρεώθηκαν να θεσπίσουν ως μέρος των μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση μεταρρυθμίσεων για τις τράπεζες που συμφωνήθηκαν κατά το περασμένο έτος.

Αλλά από το 2020, τα μετρητά στα εθνικά ταμεία σταδιακά θα γίνουν κοινά, με το 20% να πηγαίνει στο νέο ευρωπαϊκό ταμείο κάθε χρόνο μέχρι να συμπληρωθεί ολόκληρο το ποσό των 45 δισ. ευρώ το 2024.

Αξιωματούχοι τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζουν σθεναρά το σχέδιο ως τον τελικό πυλώνα της «τραπεζικής ένωσης» της ευρωζώνης, η οποία έχει ήδη κινηθεί προς τη δημιουργία μιας κοινής εποπτικής αρχής με έδρα τη Φρανκφούρτη, καθώς και ενός κοινού ταμείου για διασώσεις στις Βρυξέλλες.

Οι υποστηρικτές επιχειρηματολογούν πως μέχρι να στηριχθούν όλες οι τραπεζικές καταθέσεις από ένα κοινό ταμείο, οι καταθέτες θα μένουν στην αβεβαιότητα για το αν οι καταθέσεις τους θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε άλλο νόμισμα στην περίπτωση μαζικών αναλήψεων, κάτι που πυροδότησε τον πανικό στην Ελλάδα νωρίτερα φέτος.

Αλλά το Βερολίνο δείχνει επίσης την Ελλάδα ως προειδοποιητικό παράδειγμα, επιχειρηματολογώντας πως η ευρωζώνη ανακεφαλαιώνει τώρα τις τράπεζες της χώρας για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, εν μέρει λόγω της αποτυχίας της Αθήνας να εφαρμόσει αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει πως μόνο το ένα τρίτο των χωρών έχουν μέχρι στιγμής εφαρμόσει τους υπάρχοντες κανόνες της τραπεζικής ένωσης. Το Βερολίνο ανησυχεί ιδιαιτέρως σχετικά με τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή κανονισμών που αφορούν στις διασώσεις και την αναδιάρθρωση των τραπεζών, περιλαμβανομένων κανόνων που θα πίεζαν μετόχους και ομολογιούχους, πριν χρησιμοποιηθεί δημόσιο χρήμα.

«Δεν είναι μυστικό το ότι, βάσει των συζητήσεων μέχρι στιγμής, έχουμε κάποιες ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί», υπογράμμισε εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. «Το θέμα πρέπει να είναι να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα και όχι να τους μοιραστούμε».

Την Τρίτη, η Κομισιόν ανταπάντησε πως έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες κυρώσεων κατά χωρών που δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τους νέους κανονισμούς για τις διασώσεις των τραπεζών και τα εθνικά συστήματα ασφάλισης των καταθέσεων, επιμένοντας πως αυτό παραμένει «πρώτη προτεραιότητα» των Βρυξελλών.

Ανέφερε επίσης πως θα επιταχύνει την νομοθεσία που θα καταστήσει ευκολότερο το «κυνήγι» των ιδιωτών επενδυτών όταν πτωχεύει ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, έναντι της καταφυγής σε χρήματα φορολογουμένων για τις διασώσεις των τραπεζών.

Μέχρι στιγμής μόνο η Γερμανία εκφράζει τις αντιρρήσεις της, με κάποιους από τους παραδοσιακούς συμμάχους της να υποστηρίζουν το σχέδιο. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών που προεδρεύει της επιτροπής των ομολόγων του στην ευρωζώνη έχει στηρίξει δημόσια ένα σχέδιο που θα αφορά σε όλη την ΕΕ και η ιδέα περιλήφθηκε σε έκθεση υψηλών κλιμακίων σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης, την οποία εξέδωσαν οι επικεφαλής όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων νωρίτερα φέτος.

Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν πως άλλες χώρες στο βόρειο τμήμα της ευρωζώνης έχουν υποστηρίξει τη στάση της Γερμανίας ιδιωτικά.

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε