Τετάρτη, 27 Νοε.
14oC Αθήνα

Φόβοι στο Μαξίμου για τη δεδηλωμένη στην ψηφοφορία για Ασφαλιστικό και φόρους αγροτών – Είναι οι 153 αρκετοί;

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Έρχεται φοροκαταιγίδα 5 δισ. Ευρώ με τον προϋπολογισμό
– Φόβοι στο Μαξίμου ότι δεν θα ψηφιστούν περικοπές που πλήττουν μεγάλες κοινωνικές ομάδας
– Φωτιά στην κυβέρνηση βάζουν μειώσεις μισθών στο δημόσιο, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων για αγρότες

Το νέο Ασφαλιστικό, οι αυξήσεις των φόρων στους αγρότες, η πιθανότητα για νέες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου και η φοροκαταιγίδα των 5 δισ. που θα περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα ουσιαστικά κάνουν Μαξίμου να νομοθετεί με το βλέμμα στην κοινοβουλευτική ομάδα, να μετράει αντιδράσεις και… κουκιά.
Πολλοί είναι εκείνοι που σχολιάζουν η κυβέρνηση έχασε στα… εύκολα δύο βουλευτές. Το κρασί, τα κόκκινα δάνεια και η αύξηση της φορολόγησης στο τζόγο προκάλεσαν τριγμούς στην κυβέρνηση όμως το επόμενο πολυνομοσχέδιο θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς πλήττει τεράστιες κοινωνικές ομάδες.
Αρκετοί είναι εκείνοι που ήδη από χθες εκτός των κυρίων Σακελλαρίδη και Παναγούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν και άλλα τουλάχιστον τρία ονόματα. Βουλευτές που έχουν δηλώσει με κάθε τρόπο τη διαφωνία τους με τα νέα μέτρα και απαιτούν από την ηγετική ομάδα στο Μαξίμου την εξεύρεση εναλλακτικών μέτρων.
Το Μαξίμου διαβεβαιώνει, σε ό,τι αφορά στα μέτρα που ψηφίστηκαν χθες ότι οι επιπλέον διαφωνίες περιορίστηκαν, δεν υπάρχει όμως καμία διαβεβαίωση για το μέλλον.
Μάλιστα είναι πολλοί εκείνοι που μιλούν για ενεργοποίηση του σεναρίου που φτάνει ακόμη και ως την αλλαγή κυβέρνησης. Ουσιαστικά μιλούν για ένα σενάριο με αλλαγή στη σύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μια νέα κυβέρνηση με πυλώνα τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ. Το σενάριο αυτό θέλει και πάλι πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.
Κλειδί των εξελίξεων η στάση που θα επιδείξουν οι διαφωνούντες βουλευτές. Αν θα παραδώσουν δηλαδή την έδρα τους ή θα διαχωρήσουν τη θέση τους και θα παραμείνουν βουλευτές. Στην πρώτη περίπτωση, όπως στην περίπτωση του κ. Σακελλαρίδη δηλαδή, η κυβέρνηση αναπληρώνει την έδρα και χάνει μόνο σε πολιτικό επίπεδο, στη δεύτερη περίπτωση όμως χάνει τη δεδηλωμένη και έτσι η… τράπουλα πρέπει να μοιραστεί ξανά.
Με την πλειοψηφία των κομμάτων και τον ίδιο τον Α. Τσίπρα να μην επιθυμούν εκλογές στην περίπτωση που χαθεί η δεδηλωμένη φαίνεται ότι θα αναζητηθεί άλλο κυβερνητικό σχήμα, άλλη κυβερνητική πλειοψηφία και έτσι τα βλέμματα στρέφονται στη στάση που θα επιδείξουν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.
Ήδη ωστόσο αυτά τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει ισχυρές ενστάσεις για την κυβερνητική πολιτική και έτσι τίθεται το ερώτημα πως θα υπάρξει συνεργασία στο μέλλον, ειδικά στη βάση μιας πολιτικής που θα πρέπει να περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό, φόρους στους αγρότες και πιθανότατα νέες μειώσεις στους μισθούς τους δημοσίου.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε