Παρασκευή, 27 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Παρίσι: Ο Αμπαούντ δρούσε κάτω από τη μύτη τους! “Εγκέφαλος” τεσσάρων επιθέσεων από την Άνοιξη ως το μακελειό

Παρίσι: Ο Αμπαούντ δρούσε κάτω από τη μύτη τους! “Εγκέφαλος” τεσσάρων επιθέσεων από την Άνοιξη ως το μακελειό

– Ανενόχλητος δρούσε και κινούνταν στη Γαλλία ο φερόμενος ως εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι
– Νεκρός στην επιδρομή στο Saint Denis ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ
– Μέσω DNA ταυτοποίησαν πως αυτός ήταν ένας από τους νεκρούς της επιχείρησης
– Τον εκτέλεσε ελεύθερος σκοπευτής με πυροβολισμό στο κεφάλι
– Διαμελίστηκε από έκρηξη χειροβομβίδας
– Η ξαδέρφη του Hasna Aitboulahcen έγινε η πρώτη γυναίκα καμικάζι της Ευρώπης
– Πυροδότησε εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη – Από την ισχύ της έκρηξης το κεφάλι της έφτασε στο δρόμο!

Είναι η είδηση που περίμενε να μάθει ολόκληρη η Γαλλία από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, όταν τουλάχιστον εννέα τζιχαντιστές στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους αιματοκύλησαν το Παρίσι και στέρησαν τη ζωή από 129 ανθρώπους στο Stade de France, το θέατρο Bataclan καθώς και καφέ κι εστιατόρια στην περιοχή της Place de la Republic.

Ο 27χρονος Βέλγος τρομοκράτης, ένας από τους πιο σκληρούς τζιχαντιστές που δρουν στην Ευρώπη, είναι νεκρός. Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της γιγαντιαίας επιχείρησης της αστυνομίας, του στρατού και της αντιτρομοκρατικής ομάδας RAID στο προάστιο του Παρισιού, Saint Denis. Το κρησφύγετο των δραστών εντοπίστηκε σε διαμέρισμα κοντά στο Stade de France, τόπο της πρώτης επίθεσης. Ξεκίνησε τις 04:20 τα ξημερώματα της Τετάρτης (18.11.2015) και ολοκληρώθηκε οκτώ ώρες μετά, με τον “εγκέφαλο” της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, νεκρό.

Το επιβεβαίωσε η γαλλική εισαγγελία, το ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζενέβ, το γνωστοποίησε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, με το Σώμα να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

“Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ αναγνωρίσθηκε επισήμως, έπειτα από σύγκριση των δκατυλικών αποτυπωμάτων, και έχει σκοτωθεί στη διάρκεια της επιδρομής της αστυνομίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής εισαγγελίας. “Σ’ αυτόν ανήκει το πτώμα που ανακαλύφθηκε μέσα στην πολυκατοικία, διάτρητο από σφαίρες”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φρανσουά Μολέν, ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα για τις επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής.

Υπάρχουν όμως αναφορές πως ο Αμπααούντ, ο επονομαζόμενος Αμπού Όμαρ αλ Μπαλτζίκι (“ο Βέλγος” στα αραβικά), δεν αναγνωρίστηκε από τα δακτυλικά του αποτυπώματα αλλά από το δείγμα σάλιου, αφού το πτώμα του διαμελίστηκε κατά την επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας στο κρησφύγετο των τρομοκρατών στο Saint Denis. Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο 27χρονος τζιχαντιστής πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή και το σώμα του διαμελίστηκε όταν αργότερα έγινε χρήση χειροβομβίδων. Χρειάστηκαν περισσότερες από 24 ώρες για να αναγνωριστεί, αφού το σώμα του ήταν διαμελισμένο μέσα στα συντρίμμια του διαμερίσματος.

Είναι που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση και φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τις γαλλικές αρχές είναι πως η αποκάλυψη από τον Μπερνάρ Καζενέβ πως ο 27χρονος τρομοκράτης, καταδικασμένος σε φυλάκιση 20 ετών στο Βέλγιο, όχι μόνο δεν ήταν στη Συρία όπως πίστευαν οι Γάλλοι αλλά, μάλλον μέσω Ελλάδας (σ.σ. είχε εντοπιστεί στο Παγκράτι τον περασμένο Ιανουάριο), είχε επιστρέψει στη Γαλλία και κάτω από τη μύτη των αρχών ήταν ο υπεύθυνος για τουλάχιστον τέσσερις από τις έξι επιθέσεις που αποφεύχθηκαν στη Γαλλία από την Άνοιξη μέχρι το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου.

«Ο Αμπαούντ είχε ρόλο κλειδί στην τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι» είπε ο Καζενέβ, ρίχνοντας το… μπαλάκι στις υπηρεσίες πληροφοριών άλλων ευρωπαϊκών κρατών γιατί δεν ενημέρωσαν τη Γαλλία πως ο 27χρονος τζιχαντιστής μπορεί να είχε επιστρέψει στην Ευρώπη από τη Συρία. Μόνο τρεις μέρες μετά το μακελειό της Παρασκευής, την περασμένη Δευτέρα δηλαδή, από υπηρεσία πληροφοριών «εκτός Ευρώπης» ενημέρωσε τους Γάλλους πως ίσως ο καταζητούμενος είχε εντοπιστεί στην Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: ο Αμπαούν, ο άνθρωπος που φέρεται να οργάνωσε την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, βρισκόταν στη Γαλλία πριν και μετά τις επιθέσεις και κυκλοφορούσε ανενόχλητος. Φέρεται μάλιστα να προετοίμαζε, μαζί με τον τρομοκρατικό πυρήνα του Saint Denis, νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Defense, το επιχειρηματικό κέντρο του Παρισιού, σε ένα εμπορικό κέντρο και στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle.

Μαζί με τον Αμπαούντ, νεκρή κατά την επιδρομή στο Saint Denis είναι η 26χρονη ξαδέρφη του, Hasna Aitboulahcen, η οποία πυροδότησε εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη όταν η αστυνομία έφτασε στην πόρτα του διαμερίσματα όπου είχαν βρει καταφύγιο οι τζιχαντιστές. Ήταν τέτοια η ένταση της έκρηξης που σύμφωνα με τη Daily Mail το κεφάλι της, αποκόπηκε από το σώμα της και κατέληξε στο δρόμο!

Ήθελε να στρατολογήσει γυναίκες μέσω internet

Να στρατολογήσει γυναίκες από την Ισπανία στο Ισλαμικό Κράτος μέσω internet είχε προσπαθήσει ο εγκέφαλος των επιθέσεων του Παρισιού σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ. “Το πρόσωπο αυτό, ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, είχε προσπαθήσει να στρατολογήσει μέσω των δικτύων πρόσωπα, Ισπανούς και κυρίως γυναίκες, για να ενταχθούν στο Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και να μετακινούνται για να πολεμήσουν μαζί του σε ζώνες συγκρούσεων”, είπε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει πληροφορία ότι ετοίμαζε επιθέσεις σε ισπανικό έδαφος.

“Τελευταία το Νταές ειδικεύεται στη στρατολόγηση γυναικών. Θεωρούν ότι οι μουτζαχεντίν πρέπει να έχουν γυναίκες για να αυξηθεί ο πληθυσμός του χαλιφάτου που εγκαθίδρυσαν το 2014 στα εδάφη που ελέγχουν στη Συρία και το Ιράκ”, σχολίασε ο Ντίαθ. Τους τελευταίους μήνες η ισπανική αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση πολλές γυναίκες ως ύποπτες ότι στρατολογούσαν νεαρά κορίτσια και έφηβες για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Daily Mail, Guardian – Φωτογραφίες: Reuters, EPA

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε