Πρόκειται για βόμβα κυριολεκτικά που φοβίζει το Μαξίμου ότι μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πολιτικές εξελίξεις. Εξάλλου το ασφαλιστικό μαζί με τη φορολογία των αγροτών και το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων είναι σφόδρα πιθανό να πυροδοτήσουν και πολιτικές εξελίξεις το επόμενο δίμηνο.
Για το λόγο αυτό στο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις για σπάσιμο στα δύο του ασφαλιστικού σε δύο τμήματα. Το ένα να αφορά στις ρυθμίσεις που συνδέονται με τον προϋπολογισμό του 2016 και το άλλο η συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού για τα επόμενα 30 χρόνια. Όμως, ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι είναι καλύτερο να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού, δηλαδή να μην υπάρξει διαχωρισμός σε δύο τμήματα.
Η τελική απόφαση αναμένεται ληφθεί στο ΚΥΣΚΟΙΠ σήμερα (συνεδριάζει τώρα) και σε συνάντηση Κατρούγκαλου – Τσακαλώτου αργότερα.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει κοινωνικός διάλογος τουλάχιστον 15 ημερών (το πόσο θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί και από το κουαρτέτο) με στόχο το τελικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί λίγο πριν ή στη διάρκεια διενέργειας της πρώτης αξιολόγησης που θα ανοίξει το δρόμο στο διάλογο για τη ρύθμιση του χρέους.
Χρονικά αυτό σημαίνει ότι θα ψηφιστεί είτε τις τελευταίες μέρες πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τα Χριστούγεννα ή τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου. Το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο κόμμα είναι βαρύ, όπως και στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι, η κυβέρνηση προσπαθεί να συντονίσει τα θέματα ώστε να μην βαρύνει ακόμα περισσότερο από άστοχες επικοινωνιακές πρωτοβουλίες, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν.
Για το λόγο αυτό ύστερα από την υπερπροβολή των περικοπών που κυριάρχησε σε όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωση (το newsit.gr είχε ενημερώσει έγκυρα και έγκαιρα για τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας), αναμένεται να περάσει στην πρόταξη των θεμάτων που τελικά υποτίθεται ότι κατάφερε να γλιτώσει με σκληρές διαπραγματεύσεις.
Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να αποτρέψει την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, περικοπή που μεσοσταθμικά υπολογίζεται στο 6%.
Επίσης με το νέο ενιαίο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων τα μεγαλύτερα θύματα θα προέλθουν από τους συνταξιούχους του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και όλων των ευγενών ταμείων, μα πάνω απ΄ όλα από τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, γιατί η αναπλήρωση με το έξτρα μπόνους των 220 ευρώ φτάνει ακόμα και στο 140% και όπως έχει ήδη αναφέρει το newsit.gr τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι συνταξιούχοι που τώρα έχουν τις υψηλότερες αναπληρώσεις, καθώς και εκείνοι που βγήκαν στη σύνταξη πριν από τα 60 χρόνια χωρίς να ικανοποιούν τις προϋποθέσεις των ταμείων τους και οι συνταξιούχοι με λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης.
Όσον αφορά στην αναπλήρωση με το νέο σύστημα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν έχει οριστεί στο 50% και με την προσθήκη της εθνικής σύνταξης η αναπλήρωση θα κυμαίνεται από το 60% ως και το 100%. Όμως, το ποσοστό αυτό είναι σαν κινούμενη άμμος και διαμορφώνεται ανάλογα με την πορεία των μελετών, αλλά και των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο.
Η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σκληρά, λένε οι πληροφορίες, την πρότασή της να αυξηθούν οι εισφορές, τουλάχιστον για δύο χρόνια, των εργοδοτών και των εργαζομένων, γιατί έτσι θα αποτρέψει τη μείωση των κύριων συντάξεων, πράγμα που επικοινωνιακά αποτελεί το ισχυρότερο όπλο στη φαρέτρα της για τον περιορισμό των αντιδράσεων.
Όμως, στο θέμα αυτό υπάρχει σκληρή αντίδραση του ΔΝΤ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες συζητάει μόνο περικοπές, ενώ η Κομισιόν είναι πιο ανοιχτή στη συζήτηση.
Στην προσπάθειά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος να πείσει το κουαρτέτο να δεχθεί την αύξηση των εισφορών θα έχει επαφές αύριο με τον επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και τις επόμενες ημέρες με αξιωματούχους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αν τελικά γίνει αποδεκτή η αύξηση των εισφορών στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να περάσουν τον κάβο, γιατί μεταξύ άλλων θα προβάλλουν ότι:
-Δεν μειώνονται οι συντάξεις του ΙΚΑ.
-Δεν μειώνονται οι συντάξεις όσων εργάζονταν σε βαρέα και ανθυγιεινά.
-Δεν μειώνονται οι συντάξεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Στην καλύτερη περίπτωση για την κυβέρνηση η μείωση θα περιοριστεί σε 1.100.000 περίπου επικουρικές συντάξεις.
Μάλιστα ελπίζει ότι αν καταφέρει να πείσει το κουαρτέτο να δεχθεί ¨ρήτρα απασχόλησης¨ και ¨ρήτρα ανάπτυξης¨ και τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου για το Ασφαλιστικό, τότε θα έχει στα χέρια της άλλα δύο επικοινωνιακά χαρτιά τα οποία θα της επιτρέψουν, όπως λένε, να ισχυριστεί ότι οι απώλειες θα περιοριστούν δραστικά και ότι με την επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη θα ξεκινήσει και η αύξηση των συντάξεων, αρχής γενομένης από τις χαμηλότερες.