Πολιτική

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Ο Τσίπρας… αγνοεί τα “όχι” και προετοιμάζεται για Ασφαλιστικό

Τις τελευταίες λεπτομέρειες για το Ασφαλιστικό μελέτησε ο Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψη που είχε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει του αυριανού Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Μετά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρέπεμψε τον πρωθυπουργό σε απευθείας τηλεφωνικές επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων, ώστε να τους ενημερώσει για την ατζέντα της συνάντησης.

Με το ΚΚΕ να δηλώνει από την πρώτη στιγμή που δεν πρόκειται να στείλει εκπρόσωπο στο προεδρικό μέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις επαφές του από τον μεταβατικό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Πλακιωτάκη. Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ανδρών, το κλίμα δεν ήταν το καλύτερο.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως τον προσκαλεί στη συνάντηση, η οποία θα είναι για απλή ενημέρωση, σημειώνοντας πως αυτό δεν σημαίνει πως αυτομάτως δεν ζητάει συναίνεση αλλά είναι ένα βήμα διαλόγου.

Η απάντηση του Γιάννη Πλακιωτάκη στον κ. Τσίπρα ήταν πως θα παραβρεθεί στη συνάντηση αλλά ο πρωθυπουργός… άργησε να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία θα ανταποκριθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι «θα ακούσω τι έχεις να πεις και μετά θα ενημερώσω την Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Έντονος ήταν ο διάλογος που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα, η κα Γεννηματά φέρεται να έθεσε και… προαπαιτούμενα, διαμηνύοντας στον κ. Τσίπρα ότι δεν προτίθεται να συζητήσει το Ασφαλιστικό. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ είναι πρόθυμο να συζητήσει εθνικά θέματα όπως το προσφυγικό.

Μετά την Φώφη Γεννηματά, ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΄Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Ο κ. Λεβέντης ανταποκρίθηκε θετικά.

Τηλεφωνική επικοινωνία έγινε για τυπικούς λόγους και με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο κ. Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γγ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

 

Παυλόπουλος: “Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών”

 

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνομιλία του με Ιταλούς δημοσιογράφους, λίγο πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Ρώμη, τόνισε: “Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Είναι μια διαδικασία για το πώς θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα”.

Ο κ. Παυλόπουλος προσέθεσε ότι στο συμβούλιο θα μετάσχουν “όλα τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό” και ότι θα συζητηθούν η αναθεώρηση του Συντάγματος, το προσφυγικό και το ασφαλιστικό σύστημα.

Κύριος στόχος της χώρας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είναι “η σταθεροποίηση της πορείας της μετά τη θετική απόφαση του Eurogroup”.

Σε σχέση με το προσφυγικό κατέστησε σαφές ότι “είναι θέμα ανθρωπιστικό”, ότι υπάρχει “σαφής διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες και σε τρομοκράτες» και ότι «στην περίπτωση των τρομοκρατών η ανοχή είναι μηδενική”.

“Η Ελλάδα πληροί όλες τις υποχρεώσεις της για ελέγχους, και όσοι πέρασαν από την επικράτειά μας ελέγχθηκαν πάντα”, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι “η χώρα μας δεν φέρει καμία ευθύνη για είσοδο τρομοκρατών στην Ευρώπη, και κανείς, άλλωστε, δεν της επέρριψε σχετικές ευθύνες”.

Σε σχέση πάντα με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των προσφυγικών ροών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα ζητά τη στήριξη και δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η Frontex να μετατραπεί σε πραγματική ευρωπαϊκή ακτοφυλακή” ενώ, αναφερόμενος στο πόσο επιβεβλημένο είναι να τερματισθεί ο πόλεμος στη Συρία, έκανε λόγο για “υπαρξιακή ανάγκη για την Ευρώπη”.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της διήμερης επίσκεψής του στην Ιταλία, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε “ιδιαίτερα συγκινημένος” από την στάση του Ιταλού Προέδρου Σέρτζιο Ματταρέλλα και της προέδρου της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολτρίνι. Υπήρξε “πλήρης ταύτιση απόψεων” και στηρίζουν δυναμικά “τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού να μείνει στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη” και «αναγνωρίζουν τις θυσίες του λαού μας και το ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του», ανέφερε.

Επιβεβαίωσε, παράλληλα, ότι οι επόμενοι σημαντικοί σταθμοί είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αναδιάρθρωση του χρέους, βάσει των όσων προβλέπονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει σοβαρός έλεγχος των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τρομοκράτες ή πρόσφυγες. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι τουρκικές αρχές μπορεί να συνεργάζονται με τους διακινητές και υπογράμμισε ότι “η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της”. “Η χώρα αυτή πρέπει να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εμείς θέλουμε συνεργασία με την Τουρκία αλλά πρέπει να σεβασθεί το γραπτό και εθιμικό δίκαιο”, είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Σε σχέση, τέλος, με την ελληνική οικονομική πραγματικότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι “είναι κύριας σημασίας να μπορέσει να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση, ώστε, με τον τρόπο αυτό, να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη στο σύνολό της”.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα