Πέμπτη, 18 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Βουλή: Φίλης για αποσπάσεις, υπηρεσιακά συμβούλια και σχολικούς συμβούλους

Βουλή: Φίλης για αποσπάσεις, υπηρεσιακά συμβούλια και σχολικούς συμβούλους

Με ήπιους τόνους από τους εκπροσώπους των ΟΛΜΕ – ΔΟΕ- ΔΕΗ, ξεκίνησε η ακρόαση φορέων της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.
 

Οι πρώτες τοποθετήσεις των φορέων της ΟΛΜΕ και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις εκπαιδευτικές διατάξεις του σχεδίου νόμου ήταν σε χαμηλούς τόνους, καθώς όπως εξήγησαν αυτές δεν αφορούν το κεντρικό θέμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά επιλύουν και αποσαφηνίζουν τεχνικά προβλήματα. Τα δύο κύρια θέματα που έθεσαν αφορούσε τις συμμετοχές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και τους σχολικούς συμβούλους.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης απαντώντας στις θέσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ είπε πως πρόθεσή της κυβέρνησης είναι «εντός του έτους να λύσουμε βήμα- βήμα τα θέματα της Παιδείας» Υπάρχουν είπε «πολλές παθογένειες που αφορούν τη διοίκηση του σχολείου και του εκπαιδευτικού συστήματος» ένα από αυτά, τόνισε αφορά «τους μόνιμους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν οργανική θέση. Δεν φταίνε αυτοί. Αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, για αυτό θα συστήσουμε μια επιτροπή που σε δύο μήνες θα έχει προχωρήσει στη λύση αυτού του προβλήματος».
Για τους εκπαιδευτικούς που είναι αποσπασμένοι σε υπηρεσίες εκτός αιθουσών, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι “στις 30 Μαΐου λήγει η προθεσμία των αποσπάσεων και τότε θα δούμε και πόσοι είναι. Ο αριθμός πάντως που ακούγεται για 11.500 εκπαιδευτικούς εκτός αιθουσών, μάλλον είναι πολυύ μεγάλος. Εμείς εκτιμούμε ότι είναι γύρω στους 4.000 με 4.500 θέσεις που όμως δεν είναι και μικρός…”

Αναφορικά με τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και την εκλογή διευθυντών, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε πως το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ικανοποιεί τα αιτήματα καθώς το τρίτο μέλος των Υπηρεσιακών Συμβουλίων είναι αιρετό. Σχετικά δε με με τις διαδικασίες εκλογής, είπε, πως οι διαδικασίες συμφωνούμε ότι θα πρέπει να είναι ανοικτές και διαφανείς σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν.
Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι την άνοιξη, η θητεία των σχολικών συμβούλων που η θητεία τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Μια παράταση, που όπως είπε «είναι αναγκαία ώστε να μην πάμε σε βιαστικές ρυθμίσεις…»

Ο κ. Νίκος Φίλης, πάντως επαναβεβαίωσε ότι παύουν οι πάσης φύσεως ποινικές ή μη διώξεις είχαν ασκηθεί τα προηγούμενα χρόνια σε εκπαιδευτικούς για τους συνδικαλιστικούς τους αγώνες για την εκπαίδευση. «Οι πρακτικές αυτές, είπε, δεν λύνουν προβλήματα στα σχολεία αλλά δημιουργούν νέα. Εμείς θέλουμε να λύσουμε προβλήματα, όπως κάναμε και με τους «διαθέσιμους» εκπαιδευτικούς.
Ο υπουργός Παιδείας για τις εκπαιδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις περέπεμψε στον εθνικό διάλογο που θα δημιουργηθεί σημειώνοντας πως θέλουμε αλλαγές χωρίς να μηδενίζουμε ότι θετικό υπάρχει.
Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας, με την έναρξη της συνεδρίασης κατέθεσε προσθήκες και βελτιώσεις σε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, στο σκέλος που αφορούν το υπουργείο Παιδείας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε