Η ολοκλήρωση της κατάθεσης και της εξέτασης της μητέρας του Παύλου Φύσσα στην δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν εξίσου επεισοδιακή με την έναρξή της. Η κα Μάγδα Φύσσα ολοκληρώνοντας πέταξε ένα μπουκάλι που κρατούσε στα χέρια της στον Γιώργο Ρουπακιά και του είπε: «Αυτό για να με θυμάσαι».
Λίγα δευτερόλεπτα μετά, φίλος του 34χρονου μουσικού από το ακροατήριο, κοιτώντας προς την πλευρά του εδωλίου άρχισε να φωνάζει: «Ρουπακιά παρακάλα να φας ισόβια π…», ενώ τη στιγμή που κάποιοι εκ των κατηγορουμένων γύρισαν προς το μέρος του, αυτός συνέχισε να φωνάζει: «Όλοι σας να παρακαλάτε να φάτε ισόβια».
Νωρίτερα, η υπεράσπιση του Γιώργου Πατέλη ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει την απάλειψη και διαγραφή από τα πρακτικά όλων των σημείων της κατάθεσης της Μάγδας Φύσσα που αναφέρονται σε οπτικοακουστικό υλικό. Συγκεκριμένα, ο συνήγορος του κατηγορουμένου τόνισε ότι το επίμαχο βίντεο -στο οποίο ο εντολέας του φέρεται σε συγκέντρωση μελών της Χρυσής Αυγής να αναφέρει ότι θα περιμένουν εντολή του Λαγού πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια- δεν έχει προβληθεί στο δικαστήριο, επισημαίνοντας ότι μόλις σήμερα το πρωί η έδρα αποφάσισε ότι οποιοδήποτε οπτικοακουστικό υλικό θα προβληθεί σε άλλο χρόνο. Κατά την υπεράσπιση, το γεγονός αυτό δημιουργεί απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας, «αφού δεν γνωρίζουμε και δεν έχουμε δει το υλικό για το οποίο ρωτάται η μάρτυρας». Το δικαστήριο δεν εξέδωσε στην παρούσα φάση καμία απόφαση για το αίτημα που υποβλήθηκε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την θέση της μητέρας της πήρε η Ειρήνη Φύσσα αλλά δεν άντεξε ούτε λίγα λεπτά. Ζήτησε να βγεί έξω και έτσι η δίκη διακόπηκε για τις 8 Οκτωβρίου. Η Ειρήνη Φύσσα άρχισε την κατάθεσή της κλαίγοντας. «Δυο χρόνια τώρα δεν συνειδητοποιήσαμε τι έχει γίνει. Ενημερωθήκαμε απο τη χρύσα και έναν φίλο του Παύλου. Τα πράγματα είναι πολύ απλά στο μυαλό μου. Είναι ένα οραγνωμένο σχέδιο. Πήγε για μπάλα και δεν γύρισε ποτέ.»
Στο ερώτημα τι της είπε η Χρύσα, η φίλη του Παύλου, η Ειρήνη Φύσσα απάντησε: «Πηγαίνουν για πρώτη φορά στο Κοράλι. Δεν το ήξεραν. Το Κοράλι είναι πάνω απο την Τσαλδάρη. Δεν ξέρω αν έγινε κατι μέσα. Ξέρω οτι υπήρχαν τρία άτομα μέσα στο μαγαζί». Στο ερώτημα αν πήγαν κι άλλοι, απάντησε: «Ήταν κανονισμένο να δουν την μπαλα. Δεν ξερω ποιός τους κάλεσε. Ήρθαν για να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Μέσα στο Κοράλι δεν έγινε κάποια φασαρία. Τελειώνει ο αγώνας και τα παιδια βγαίνουν έξω. Έξω είχε δεκαπέντε άτομα στη γωνία.Τα 15 άτομα είχαν παρουσιαστικό με άρβυλα και όπλα στα χέρια σιδερογροθιές κράνη και λοστούς». Στο ερώτημα τι έκαναν οι συγκεντρωμένοι, απάντησε: «Υπάρχει η αστυνομία εκεί και οι μοτοσυκλέτες Δίας και βρέθηκε ένας μεσολαβητής χωρίς να έχει προηγηθεί τίποτα. Οι αστυνομικοί θεωρώ οτι δεν πρέπει να γίνει κάτι για να επέμβουν. Συνθήματα υπήρχαν και απο την πλευρά τους υπήρχε εικόνα επίθεσης. Οι κινήσεις τους ηταν προκλητικές».
Στο σημείο αυτό η αδερφή του Παύλου Φύσσα, λύγισε και βγήκε απο την αίθουσα και η Πρόεδρος διέκοψε για τις 8 Οκτωβρίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Νωρίτερα, η δίκη συνεχίστηκε με συνεχείς εντάσεις και με την μητέρα του Παύλου Φύσσα να προσπαθεί να καταθέσει μέσα από συνεχείς αντεγκλήσεις με τους δικηγόρους των κατηγορουμένων. Το τελευταίο περιστατικό έγινε όταν τον λόγο πήρε συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένου της Χρυσής Αυγής, ο οποίος ζήτησε το λόγο για να μιλήσει. Είπε χαρακτηριστικά: «Για όσο θέλω για να καταθέσω την άποψή μου». Τότε, φίλος του Παύλου Φύσσα φώναξε απο το ακροατήριο «θες να δικάσεις μήπως; Δικηγόροι των φονιάδων». Τότε, οι συνήγοροι της Χρυσής Αυγής, ζήτησαν να βγεί έξω γιατί είναι μάρτυρας. Τότε ο φίλος του Παύλου Φύσσα άρχισε να φωνάζει «δεν ειμαι μάρτυρας», και εν συνέχεια αποχώρησε απο την αίθουσα.
«Ήρθαν στο σπίτι μου και σκότωσαν το παιδί μου. Έτσι απλά. Και υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση που λέγεται Χρυσή Αυγή και είναι στο κοινοβούλιο. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν σπίτι μας και σκότωσαν το παιδί μας. Αυτό μπορούν να το καταλάβουν όλοι;», είπε νωρίτερα η κα Φύσσα.
Ωχρή, φανερά καταβεβλημένη και ζητώντας να είναι καθισμένη πια στο βήμα του μάρτυρα, η Μάγδα Φύσσα συνεχίζει να δέχεται ερωτήσεις για τη δολοφονία του παιδιού της. Η μάρτυρας, αναφερόμενη στο οπτικοακουστικό υλικό της δικογραφίας επεσήμανε την ύπαρξη του βίντεο στο οποίο, πριν από την επίθεση στο ΠΑΜΕ, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 και πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις 17 του ίδιου μήνα, ο Γιάννης Λαγός, έχοντας δίπλα του τον κατηγορούμενο για συνέργεια στη δολοφονία, Αναστάσιο Μιχάλαρο, λέει ότι «θα καθαρίσουνε τον τόπο (σ.σ. το Πέραμα) και τη Ζώνη από τους συνδικαλιστές» για να κυριαρχήσει η Χρυσή Αυγή.
Η μάρτυρας αναφερόμενη στο Νίκο Μιχαλολιάκο είπε: «Ακούσαμε τον αρχηγό τους να λέει ότι είναι η σπορά των ηττημένων του ’45. Είναι ναζιστές. Αυτοί είναι. Είναι τα απομεινάρια των δοσίλογων και των ταγματασφαλιτών». Η φράση αυτή της μητέρας του Παύλου Φύσσα προκάλεσε χειροκροτήματα στην αίθουσα και την αντίδραση της προέδρου που ζήτησε να υπάρξει ησυχία στο ακροατήριο.
Λίγο μετά, ο κατηγορούμενος Γιώργος Πατέλης γύρισε προς τα πίσω και κοίταξε τον πατέρα του 34χρονου μουσικού, καθώς ο κ. Φύσσας φώναξε, με αφορμή ερωτήσεις που δεχόταν η σύζυγός του, ότι το σχέδιο της υπεράσπισης είναι να μπερδέψει και να αποπροσανατολίσει τη μάρτυρα. Ο Παναγιώτης Φύσσας είπε προς τον κατηγορούμενο: «Τι με κοιτάς έτσι με στυλάκι “θα σου δείξω εγώ;”». Η πρόεδρος φώναξε ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν κανέναν λόγο να γυρνάνε προς τα πίσω.
Νωρίτερα η κα Φύσσα έλεγε:
«Χωρίς κανέναν ενδοιασμό και μετά τη δολοφονία συνεχίζουν να είναι προκλητικοί. Δεν είχαν περάσει 50 μέρες που πέρασε ένα τάγμα και βεβήλωσε το σημείο της δολοφονίας του γιου μου. Υποχρέωναν τους πολίτες να πάρουν τα έντυπά τους… Περνάνε κάτω από το σπίτι με μηχανές και τα χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής σαν να μας λένε “είμαστε εδώ, δεν φοβόμαστε”. Δεχόμαστε απειλητικά μηνύματα κι εμείς και οι δικηγόροι».
Με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας το δικαστήριο ανακοίνωσε πως οποιοδήποτε οπτικοακουστικό υλικό από τη δικογραφία υπάρχει θα προβληθεί ή θα ακουστεί στη φάση της ανάγνωσης των εγγράφων. Η Μάγδα Φύσσα αναφέρθηκε σε όσα τής διηγήθηκαν από τη στιγμή που ο δολοφόνος του γιου της, Γιώργος Ρουπακιάς, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο τμήμα. Όπως είπε η μάρτυρας, με το που έβαλαν τον δράστη στο περιπολικό οι αστυνομικοί, εκείνος τους είπε «εντάξει ρε παιδιά, δικός σας είμαι» και όταν εκείνοι τον ρώτησαν αν είναι αστυνομικός, ο Ρουπακιάς τους είπε: «Είμαι της Χρυσής Αυγής».
Η κ. Μάγδα Φύσσα υποστήριξε στην κατάθεσή της πως οι αστυνομικοί, από όλους αυτούς του τάγματος που ήταν παρόντες στη δολοφονία, δεν συνέλαβαν κανέναν παρά μόνο τους φίλους του Παύλου. Σύμφωνα με όσα γνωρίζει η μάρτυρας, ο Ρουπακιάς είχε τέτοια άνεση κινήσεων μέσα στο αστυνομικό τμήμα που «τα παιδιά νόμιζαν πως είναι υπάλληλος, καθόταν σταυροπόδι με το κινητό του στο χέρι». Η κ. Φύσσα είπε πως μόνο όταν έγινε γνωστό ότι ξεψύχησε ο Παύλος από μόνος του ο Ρουπακιάς ζήτησε από τους αστυνομικούς να τον βάλουν σε άλλον χώρο κι εκείνοι του είπαν ν’ ανέβει μόνος του στον τρίτο όροφο. «Τόσο οικείος χώρος ήταν γι αυτόν».
Με αφορμή το βίντεο που ζήτησε η πολιτική αγωγή να προβληθεί στο δικαστήριο στην προηγούμενη συνεδρίαση και αναφερόμενη στη μεθοδολογία της Χρυσής Αυγής η κα Φύσσα είπε: «Δύο χρόνια δεν ασχολούμαι με τίποτα άλλο παρά μόνο με τη δολοφονία του γιου μου. Και από όλο το υλικό, από όλα τα στοιχεία, βλέπω πως τίποτα δεν γίνεται εάν δεν το πει ο αρχηγός. Δεν γίνεται αλλιώς. Είναι η ιεραρχία. Είναι η ιδεολογία, είναι όλο αυτό που ονομάζεται Χρυσή Αυγή».
Η μάρτυρας επικαλέστηκε καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία από τη δικογραφία, στην οποία ο κατηγορούμενος Νικόλαος Αποστόλου, μιλώντας με μία γυναίκα, της αναφέρει μεταξύ άλλων για τον Ρουπακιά πως είναι «γερό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, δεν είναι κανένας τυχαίος». Στην ίδια συνομιλία, όπως είπε η μάρτυρας, ο Αποστόλου ζητά από τη γυναίκα αυτή να πάει να πει στη μάνα του να πετάξει τα όπλα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής για τον χαρακτήρα του γιου της, η μάρτυρας είπε: «Ο Παύλος εξελίχθηκε από ένας ώριμος έφηβος σ’ έναν αξιόλογο άνδρα. Ασχολούνταν με τους άστεγους και γενικά με το φιλανθρωπικό κομμάτι. Όπου μπορούσε, βοηθούσε. Ήταν ένας άνθρωπος καθαρός. Ελεύθερο πνεύμα, με πολύ ωραίες ιδέες και ιδανικά».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: ΑΠΕ – ΜΠΕ