Δευτέρα, 26 Αυγ.
30oC Αθήνα

Έγκλημα χωρίς τιμωρία: Δεκάδες πρόσφυγες αγνοούνται μετά το ναυάγιο στη Μυτιλήνη

Έγκλημα χωρίς τιμωρία: Δεκάδες πρόσφυγες αγνοούνται μετά το ναυάγιο στη Μυτιλήνη

Δεν είναι πια τραγωδία ό,τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες στο Αιγαίο. Είναι ένα διαρκές έγκλημα χωρίς τιμωρία. Χωρίς τιμωρία για εκείνους που το προκαλούν, ακούσια ή εκούσια. Οι μοναδικοί που τιμωρούνται είναι οι απεγνωσμένοι πρόσφυγες. Τέσσερις οι νεκροί στη Λέσβο, επτά ανοιχτά της Σάμου. Οι περισσότεροι, είναι παιδιά.

Εκείνοι που βάζουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους σε κίνδυνο μόνο και μόνο με την ελπίδα πως στην “πολιτισμένη” Ευρώπη θα βρουν ένα καλύτερο αύριο. Πολλοί από αυτούς δεν τα καταφέρνουν. Για άλλη μια φορά το Αιγαίο έγινε υγρός τάφος. Έγινε η θάλασσα που πήρε μαζί της πολλές ζωές.

Επισήμως, σύμφωνα με το Λιμενικό, οι νεκροί από το ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο είναι τέσσερις: ένας άνδρας, δυο αγόρια έξι και ενός έτους και ένα κοριτσάκι. Τα τοπικά ΜΜΕ όμως ανεβάζουν τους νεκρούς στους οκτώ. Δεν είναι οι μόνοι. Υπάρχουν άλλοι τρεις στο Αγαθονήσι, δυο παιδάκια και μια γυναίκα κι άλλοι τέσσερις στη Σάμο, μεταξύ των οποίων ένα 5χρονο κοριτσάκι.

Στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου της Μυτιλήνης νοσηλεύονται 18 παιδιά. Από αυτά τα τρία είναι στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας και πρόκειται να μεταφερθούν σήμερα σε ειδική παιδιατρική ΜΕΘ σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Μέχρι στιγμής 242 άνθρωποι έχουν διασωθεί και για την προστασία τους άνοιξαν ακόμη και της εκκλησίες! Πολλοί έχουν μεταφερθεί σε καταυλισμούς προσφύγων και σε δημόσιους χώρους στην περιοχή του Μολύβου.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που αγνοούνται. Εκείνοι που σύμφωνα με πληροφορίες φτάνουν τους 60! Πρόκειται για το μεγαλύτερο δυστύχημα στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Μια ξύλινη βάρκα που μετέφερε περισσότερους από 300 πρόσφυγες (μαρτυρίες ανεβάζουν τον αριθμό των επιβαινόντων στο σκάφος στουε 350) από την Τουρκία στην Ελλάδα ανατράπηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης (28.10.2015) στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Εφταλούς στη βόρεια Μυτιλήνη και εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Η ξύλινη βάρκα με τους μετανάστες είχε ξεκινήσει περίπου στις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής από την αρχαία Άσσο, σημερινό Μπεχράμ Καλέ.

Αμέσως σήμανε συναγερμός. Εκτός από το Λιμενικό, την αστυνομία και δυνάμεις της Frontex, στο σημείο του ναυαγίου για να δώσουν χέρι βοηθείας έφτασαν ψαράδες και κάτοικοι. Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω του πρακτορείου Reuters από τις αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης μικρών παιδιών, συγκλονίζουν.

Μέχρι στιγμής το Λιμενικό έχει διασώσει 242 από τους επιβαίνοντες στην ξύλινη βάρκα και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση δεν έχουν βρεθεί άλλοι νεκροί εκτός από τον άνδρα και τα τρία παιδιά. Δυο αγόρια ανασύρθηκαν νεκρά, ένα άλλο παιδάκι δεν άντεξε και πέθανε μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι πως το Λιμενικό, όπως είπε εκπρόσωπός του, δεν έχει ακόμα την παραμικρή ιδέα πόσοι αγνοούνται. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 60 αγνοούμενους.

Οι έρευνες για τη διάσωση των προσφύγων συνεχίστηκαν όλο το βράδυ. Όσοι κατάφεραν και εντοπίστηκαν, μεταφέρθηκαν στη στεριά. Δύο βρέφη σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τα κρατήσουν στη ζωή. Το ένα, δυστυχώς, δεν τα κατάφερε. Τα λιμάνια του Μολύβου και της Πέτρας έχουν μετατραπεί σε “υπαίθρια ιατρεία” όπου γιατροί και εθελοντές δίνουν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ναυαγούς. Δεκάδες από τους διασωθέντες έχουν μεταφερθεί μέσα σε εκκλησίες, που έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ – Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε