Μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής το πρωί του Σαββάτου, σήμερα παίρνει σειρά η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής. Στις 11 το πρωί, λοιπόν, ο προσωρινός Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, θα «χτυπήσει» το κουδούνι της Ολομέλειας για δεύτερη και τελευταία φορά σε αυτή την νέα κοινοβουλευτική περίοδο, προκειμένου να σημάνει την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.
Στο μέσο του κεντρικού διαδρόμου θα είναι τοποθετημένη η διάφανη κάλπη, ενώ στα έδρανα των βουλευτών θα έχουν τοποθετηθεί δύο ψηφοδέλτια. Ένα λευκό και ένα που θα φέρει το όνομα Νικόλαος Βούτσης, που είναι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που διαθέτουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Πρόταση υποψηφίου από άλλα κόμματα, μπορεί με την στενή έννοια του γράμματος του ΚτΒ να μην αποκλείεται αλλά δεν είθισται καθώς θα ήταν καταδικασμένη αφού οι έχοντες της δεδηλωμένη των 151 ψήφων θα εκλέξουν εκείνον που επιθυμούν.
Αντίθετα ο ΚτΒ «κόβει» την φόρα, δια απαγορεύσεως, σε όσους αυτοβούλως θα ήθελαν να θέσουν υποψηφιότητα για το τρίτο στην τάξη θεσμικό αξίωμα καθώς στο άρθρο 7 παρ.2 αναφέρεται ρητώς ότι «υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι παραδεκτή» ενώ και «συζήτηση προ της εκλογή του Προέδρου δεν προηγείται».
Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα καλέσει για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας δύο βουλευτές, έναν από τον ΣΥΡΙΖΑ και έναν από τη ΝΔ για την εκφώνηση του καταλόγου των βουλευτών, ενώ τρεις άλλοι βουλευτές, δύο από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τη ΝΔ θα ασκήσουν το έργο του ψηφολέκτη επί της κάλπης αλλά και θα καταμετρήσουν τα ψηφοδέλτια.
Μετά το τέλος της καταμέτρησης ο Νικήτας Κακλαμάνης θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα και θα καλέσει τον νέο Πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει την έδρα και να εκφωνήσει τον πρώτο του λόγο για την θεσμική του αυτή αποστολή. Μετά την υπογραφή των σχετικών περγαμηνών της ανάδειξής του, η συνεδρίαση θα κλείσει και θα δοθεί το νέο «ραντεβού» για το απόγευμα της Κυριακής όπου θα γίνει η εκλογή των επτά Αντιπροέδρων της Βουλής, των Γραμματέων και των Κοσμητόρων που συνθέτουν το προεδρείο της νέας Βουλής.
Η εκλογή του Νίκου Βούτση σε Πρόεδρο της Βουλής, μπορεί να μην «φιλοδοξεί» να σπάσει το αποτέλεσμα «ρεκόρ» των 235 ψήφων σε σύνολο 298 παρόντων που είχε λάβει τον περασμένο Φεβρουάριο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όλοι όμως ευελπιστούν και προδικάζουν, ασχέτως εάν δεν τον ψηφίζουν, ότι θα είναι ένας πολύ καλύτερος Πρόεδρος της Βουλής από την προκάτοχό του.
Μια αιτία που αναμένεται να διευρύνει τις «απώλειες» του Νίκου Βούτση καθώς εκτός από το ΚΚΕ που παραδοσιακά δεν ψηφίζει τον υποδεικνυόμενο Πρόεδρο και την Χρυσή Αυγή, ήδη υπάρχουν οι « πολιτικοί» όροι που έθεσε το Ποτάμι δια στόματος Σταύρου Θεοδωράκη, όπως και μετά τον «τυφώνα Ζωή» προσεκτικοί δηλώνουν σε «επιδείξεις» πολιτικού πολιτισμού και πολλοί βουλευτές από τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες της μείζονος και ελάσσονος αντιπολιτεύσεως που όπως χαρακτηριστικά λένε μεταξύ τους «άμα έχεις καείς, μετά φυσάς και το γιαούρτι…».
Το δικό της πολιτικό ενδιαφέρον, μετά την ανάδειξη του Νίκου Βούτση αναμφίβολα, θα έχει και η καθιερωμένη παράδοση παραλαβή από την απερχόμενη Ζωή Κωνσταντοπούλου του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής.
Μια τελετή, με τις κάμερες και τους δημοσιογράφους παρόντες, που θα γίνει στο σαλόνι του γραφείου του Προέδρου της Βουλής. Μια υποδοχή, στην οποία η απερχόμενη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα πρέπει να «καλωσορίσει» και «ευχηθεί» σε έναν «σκληρό» της αντίπαλο, ο οποίος δεν δίστασε πάνω από τέσσερις φορές στην Ολομέλεια ως υπουργός της προηγούμενης Κυβέρνησης να της «τραβήξει το χαλί» για τα κοινοβουλευτικά της ολισθήματα και τα τερτίπια εντυπωσιασμού που προκαλούσε και επέβαλλε στο Σώμα.
Συνεπώς, η προσφώνηση της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου αλλά και η αντιφώνηση του Νίκου Βούτση θα έχουν το δικό τους πολιτικό ενδιαφέρον.
Στα «στανταράκια», πάντως, είναι ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε αυτά που θα θελήσει να αναφέρει και να «δεσμεύσει» τον διάδοχό της θα είναι και η συνέχιση του έργου της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος. Και εδώ το «στίγμα» προθέσεων του νέου Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, αναμένεται από όλα τα κόμματα της Βουλής προσλαμβάνοντας «θέση» ακόμα και στην περίπτωση που δεν θα θελήσει να κάνει κανένα σχόλιο…