Κόσμος

Ερντογάν προς Ε.Ε. για πρόσφυγες: “Αργά μας θυμηθήκατε”

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατήγγειλε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνειδητοποίησε πολύ αργά τη σημασία της Τουρκίας στον περιορισμό της εισροής προσφύγων από τη Συρία. Την κατηγόρησε ακόμη για ανειλικρίνεια στις ενταξιακές συνομιλίες.

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει εύκολα στο θέμα, εξηγώντας ότι η γειτνίαση της Τουρκίας με τη Συρία και ο ρόλος κλειδί που μπορεί να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ενισχύουν την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ. «Η ασφάλεια και η σταθερότητα της Δύσης και της Ευρώπης εξαρτώνται από την ασφάλεια και τη σταθερότητά μας. Τώρα το αποδέχθηκαν. Στις συζητήσεις που είχα στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα τα δέχθηκαν όλα αυτά», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε ένα συνέδριο για την ισότητα των δύο φύλων που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

«Οπότε, αν δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία, γιατί δεν την δέχεστε στην ΕΕ;», διερωτήθηκε ο Ερντογάν.

Το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε χθες στις Βρυξέλλες μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας με την Άγκυρα ώστε να βελτιωθεί η ζωή των περισσότερων από 2 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στη χώρα και να ενθαρρυνθούν να παραμείνουν εκεί.

Αν και ακόμη δεν έχει καθοριστεί το ύψος του ποσού που θα δοθεί στην Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία θα συναντηθεί την Κυριακή με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε το ποσό των 3 δισεκ. ευρώ που έχει ζητήσει η Άγκυρα συζητείται και θεωρείται λογικό.

«Έχουμε ξοδέψει 8 δισεκ. δολάρια ως τώρα. Πόση υποστήριξη μας έδωσε η διεθνής κοινότητα; 417 εκατομμύρια δολάρια», κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ευρώπη συνειδητοποίησε το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης από τη Συρία μόνο όταν είδε φωτογραφίες από το άψυχο σώμα του 3χρονου Αϊλάν Κούρντι, το οποίο ξεβράστηκε στις ακτές κοντά στο Μπόντρουμ τον προηγούμενο μήνα.

«Όταν αυτό το νήπιο, ο Αϊλάν, ξεβράστηκε στις ακτές του Μπόντρουμ άρχισαν να βάζουν τη φωτογραφία του στα εξώφυλλα των περιοδικών τους και άρχισαν να αμφισβητούν τους εαυτούς τους», είπε ο Ερντογάν.

«Εντάξει, αλλά για πόσο καιρό εμείς φωνάζουμε και κάνουμε εκκλήσεις; Στην Τουρκία τώρα υπάρχουν 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες μόνο από τη Συρία. Υπάρχουν και 300.000 Ιρακινοί», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τους Ευρωπαίους που ακούστηκαν ως υποψήφιοι να τιμηθούν με το Νόμπελ Ειρήνης επειδή δέχθηκαν «30.000, 40.000 πρόσφυγες».

«Κάποιοι λένε “θα δεχθούμε 30.000, 40.000 πρόσφυγες” και μετά, για κάποιον λόγο που μου διαφεύγει, παρουσιάζονται ως υποψήφιοι για το Νόμπελ», κατήγγειλε ο Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «ιδιαίτερο» και πολυτελές τελευταίο γεύμα θανατοποινίτη που εκτελέστηκε με τουφέκι στη Νότια Καρολίνα
Ο Μαχντί κλήθηκε να επιλέξει τον τρόπο θανάτωσής του ανάμεσα στην ηλεκτρική καρέκλα, τη θανατηφόρα ένεση και το εκτελεστικό απόσπασμα, και επέλεξε «την λιγότερο επίπονη μέθοδο εκτέλεσης»
Ο Mikal Mahdi
Ο Ντόναλντ Τραμπ ψάχνει συμμάχους στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Ανάλυση του CNN
«Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο διεθνές μέτωπο ενάντια στο Πεκίνο ίσως αποδειχθεί η πιο δύσκολη αποστολή της δεύτερης θητείας του» τονίζει το αμερικανικό δίκτυο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο 2
4 τραυματίες από την επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές - Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέρριψαν 56
Θραύσματα από drone προκάλεσαν επίσης ζημιές σε μια κατοικία και σε αρκετά κτίρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε διαφορετικά τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας
Επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο
Αμερικανός αξιωματούχος: Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο – Αντί για τείχος, ο Δνείπερος
Το σενάριο διαίρεσης της Ουκρανίας έχει πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας σύμφωνα με τους «Times» που φιλοξενούν συνέντευξη του Αμερικανού απεσταλμένου Κιθ Κέλογκ
Στρατιώτες των Συμμάχων μπροστά στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στο μεταπολεμικό Βερολίνο τον Νοέμβριο του 1945