Σάββατο, 20 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Euro 2016: Στο… φώτο φίνις θα κριθεί η “μάχη”

ΦΩΤΟ Eurokinissi
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Τα πιθανά σενάρια για την ομάδα που θα αποφύγει τη διαδικασία των πλέι – οφ και θα προκριθεί στο Euro 2016 ως η καλύτερη τρίτη των ομίλων. Η μεγάλη “μάχη” της Κύπρου για είσοδο στα μπαράζ

Στις 18 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στη Νιόν της Ελβετίας, η κλήρωση για τα πλει οφ του Euro 2016 και στις 12 Δεκεμβρίου στο Παρίσι με τη συμμετοχή των 24 φιναλίστ θα κληρώσει για την τελική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Όπως είναι γνωστό, οι νικητές των εννέα ομίλων, οι εννέα δεύτερες και η καλύτερη τρίτη θα προκριθούν απευθείας με την ολοκλήρωση των προκριματικών αγώνων στις 13 Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής, το πάνω χέρι για απευθείας πρόκριση ως τρίτη φαίνεται να έχει η Ουγγαρία, αλλά τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, αφού πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί κυρίως στον 1ο και 3ο όμιλο. Η βαθμολογία της καλύτερης τρίτης ομάδας, προκύπτει εφόσον αφαιρεθούν οι βαθμοί που έχει “συλλέξει”, στα παιχνίδια με τον τελευταίο του ομίλου.

Στην περίπτωση που η Ουκρανία ηττηθεί από την Ισπανία και η Σλοβακία κερδίσει το Λουξεμβούργο, η Ουκρανία θα καταλάβει την τρίτη θέση του 3ου ομίλου, θα έχει θα καλύτερο συντελεστή από τους Μαγιάρους και θα είναι αυτή που πα περάσει απευθείας στην τελική φάση.

Μέχρι στιγμής, το πάνω χέρι για απευθείας πρόκριση ως τρίτη φαίνεται να έχει η Ουγγαρία, αλλά τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, αφού πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί κυρίως στον 1ο και 3ο όμιλο

Αν η Ουκρανία κερδίσει απόψε και η Σλοβακία αναδειχθεί ισόπαλη με το Λουξεμβρούργο, τότε ρυθμιστής της κατάστασης θα είναι η FYROM, που παίζει με τη Λευκορωσία. Αν τα Σκόπια κερδίσουν, θα καταλάβουν την πέμπτη θέση, πράγμα που σημαίνει ότι η Σλοβακία θα τερματίσει με 16 πόντους, αφού δεν θα υπολογίζονται οι βαθμοί απέναντι στο τελευταίο Λουξεμβούργο. Αν η FYROM δεν κερδίσει, τότε θα είναι εκείνη τελευταία, πράγμα που σημαίνει πως η Σλοβακία θα έχει συγκομιδή 14 βαθμούς, δίνοντας τον πρώτο λόγο στην Ουγγαρία.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνει και η Τουρκία στον 1ο όμιλο. Με νίκη κόντρα στην Ισλανδία την τελευταία αγωνιστική, οι Τούρκοι θα διατηρήσουν ελπίδες απέναντι στην Ουγγαρία, μόνο αν νικήσει το Καζακστάν τη Λετονία. Σε αυτή την περίπτωση η Λετονία θα είναι τελευταία στο όμιλο και η Τουρκία θα έχει 16 βαθμούς, απέναντι στους πέντε πρώτους. Αυτό θα βάζει αυτόματα τους Τούρκους, πάνω από τους Μαγιάρους.

Τώρα, στην περίπτωση που Ουκρανία ή Σλοβακία, έχουν καλύτερο συντελεστή από την Ουγγαρία, τότε ρόλο θα παίξει η διαφορά τερμάτων μεταξύ της Τουρκία και του τρίτου του 3ου ομίλου (Σλοβακία ή Ουκρανία) και πάλι μετρώντας τα αποτελέσματα χωρίς αυτά με τον τελευταίο του ομίλου.

Η βαθμολογία της καλύτερης τρίτης ομάδας, προκύπτει εφόσον αφαιρεθούν οι βαθμοί που έχει “συλλέξει”, στα παιχνίδια με τον τελευταίο του ομίλου

Στα γήπεδα της Γαλλίας βρίσκονται ήδη οι οικοδεσπότες “τρικολόρ” και οι Αγγλία, Γερμανία, Τσεχία, Ισλανδία, Αυστρία, Βόρεια Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελβετία, Ιταλία, Βέλγιο, Ουαλία, Αλβανία, Ρουμανία, Πολωνία, Δανία και Ιρλανδία

Οι οκτώ υπόλοιπες τρίτες ομάδες θα διεκδικήσουν τα τέσσερα υπόλοιπα εισιτήρια συμμετοχής στην τελική φάση σε αγώνες μπαράζ. Αυτές οι ομάδες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ, ανάλογα με τον συντελεστή που έχει η ομοσπονδία τους στην UEFA. Κάθε ομάδα από το πρώτο γκρουπ θα αντιμετωπίσει μία που θα κληρωθεί από το δεύτερο γκρουπ, σε δύο αγώνες. Τα πρώτα παιχνίδια θα γίνουν 12/13/14 Νοεμβρίου 2015, ενώ οι ρεβάνς 15/16 και 17 του ίδιου μήνα. Η κλήρωση της τελικής φάσης θα γίνει στο Παρίσι 12 Δεκεμβρίου 2015.

Η ειδική βαθμολογία των καλύτερων τρίτων μέχρι τώρα

1. Ουγγαρία 15
2. Κροατία 14
3. Ουκρανία 13 (ματς λιγότερο)
4. Δανία 12
5. Σουηδία 12
6. Ιρλανδία 12
7. Σλοβενία 10
8. Τουρκία 9
9. Βοσνία – Ερζεγοβίνη 8

Όσον αφορά την είσοδο στα μπαράζ, από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο αγώνας της Τρίτης ανάμεσα στην Κύπρο και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη στο ΓΣΠ. Η νίκη επί του Ισραήλ έχει δώσει άλλο αέρα και άλλη ψυχολογία στους παίκτες της Κύπρου, που πιστεύουν ότι μπορούν να τερματίσουν στην τρίτη θέση του ομίλου.

Ο αγώνας με τη Βοσνία αποκτά χαρακτήρα τελικού, αφού την τρίτη θέση τη διεκδικούν και οι Βόσνιοι. Με την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ δεν θα καταφέρει να νικήσει στο Βέλγιο, τότε η νικήτρια ομάδα του αγώνα Κύπρος – Βοσνία θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί στα μπαράζ τον ερχόμενο Νοέμβριο διεκδικώντας θέση στην τελική φάση του EURO 2016.

Το πρόγραμμα των αγώνων που απομένουν:

Δευτέρα

Αυστρία – Λίχτενσταϊν (19:00)
Ρωσία – Μαυροβούνιο
Σουηδία – Μολδαβία
Λευκορωσία – Σκόπια (21:45)
Λουξεμβούργο – Σλοβακία
Ουκρανία – Ισπανία
Εσθονία – Ελβετία
Λιθουανία – Αγγλία
Σαν Μαρίνο – Σλοβενία

Τρίτη

Λετονία – Καζακστάν (21:45)
Ολλανδία – Τσεχία
Τουρκία – Ισλανδία
Βέλγιο – Ισραήλ
Κύπρος – Βοσνία
Ουαλία – Ανδόρα
Βουλγαρία – Αζερμπαϊτζάν
Ιταλία – Νορβηγία
Μάλτα – Κροατία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε