Κανείς δεν τους ζήτησε να πολεμήσουν, καμία πατρίδα δεν τους κάλεσε να επιτελέσουν κάποιο καθήκον. Την ώρα που κύματα προσφύγων εγκαταλείπουν τη Συρία για να ξεφύγουν από τον εμφύλιο και να σωθούν από τους Τζιχαντιστές, κάποιοι νέοι αποφασίζουν να πάρουν τον αντίθετο δρόμο και να πάνε στη Συρία για να πολεμήσουν. Ανάμεσά τους βρίσκονται και αρκετοί Έλληνες. Σε αυτούς τους νέους από την Ελλάδα που άφησαν την ασφάλεια του σπιτιού τους, έπιασαν τα όπλα για να πολεμήσουν τους φανατικούς του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία αναφέρεται η εκπομπή «3600» της Σοφίας Παπαϊωάννου. Η δημοσιογράφος συναντά τη μητέρα του 25χρονου νεαρού που σκοτώθηκε στον πόλεμο κατά του ISIS: «Η ψυχή του ήταν πάντα ελληνική και μου μίλαγε πάντα για την Ελλάδα. Με ρωτούσε πράγματα γιατί είχε μεγαλώσει στην Αγγλία και μου είχε πει ότι το όνειρο του ήταν να επιστρέψει και να μείνει μόνιμα εδώ στην Ελλάδα».
Δεν ήταν τυχαίο που ο Κώστας σε ηλικία 21 ετών αποφάσισε, ενώ δεν ήταν υποχρεωτικό, να υπηρετήσει τη θητεία του και στην Ελλάδα. «Μου είπε πως “θέλω να πάω στη Συρία να βοηθήσω” και εγώ του είπα “γιατί κάνεις τέτοια πράγματα; Κάτσε εδώ, μάζεψε λεφτά, στείλε τους λεφτά”! Tι άλλο θα πεις στο γιο σου; Και μου λέει “δεν φτάνει αυτό”! Έφτασε στη Συρία 7 Δεκεμβρίου του 2014 και τις πρώτες ημέρες ήταν στα βουνά Σιντζάρ και βοηθούσε με τους Κούρδους να απελευθερώσουν τον κόσμο που είχε παγιδευτεί εκεί. Ήταν γύρω γύρω οι Τζιχαντιστές», λέει η μητέρα του στην κάμερα της εκπομπής του ALPHA, τονίζοντας πως «Ο φόβος μου ήταν ότι θα τον έπιαναν οι Τζιχαντιστές! Φαντάσου να βλέπεις το παιδί σου να το καίνε ζωντανό ή να το αποκεφαλίζουν. Ήταν κάποια ανάπαυση από το φόβο όταν έμαθα ότι πέθανε γρήγορα και γενναία»!
Για τον Κώστα μιλά στην εκπομπή και ο Γρηγόρης που αποφάσισε να προσφέρει εθελοντικά της υπηρεσίες του σε κουρδική στρατιωτική οργάνωση που πολεμά τους Τζιχαντιστές και όπως λέει στη Σοφία Παπαϊωάννου «Μέσα στις πόλεις και στα χωριά που καταλαμβάναμε υπήρχαν διαλυμένα σπίτια και προφανώς πτώματα Τζιχαντιστών. Γενικά έβλεπες τον ξεριζωμό, τον πόλεμο. Κάτι που με έκανε να νοιώσω περίεργα ήταν ότι έβλεπα παντού διαλυμένα παιδικά παιχνίδια. Γενικά με την καταστροφή δεν είχα πρόβλημα άλλα όταν είδα αυτό το θέαμα ένοιωσα κάπως», προσθέτοντας πως «Όποιος με ρωτούσε του έλεγα ότι ήμουν Έλληνας. Τους άρεσε, συνέχεια μου αναφέρανε τον Μέγα Αλέξανδρο και γενικά τους αρχαίους Έλληνες».
Πριν από λίγους μήνες ο Γρηγόρης άρχισε να ανησυχεί ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να έχουν έρθει στην Ελλάδα με σκοπό να τον εντοπίσουν και να του επιτεθούν. Αφορμή είχε σταθεί μία πληροφορία για εντοπισμό Τζιχαντιστή ο οποίος είχε εντολή να δολοφονήσει «Έλληνα από τη Θεσσαλονίκη» που έχει πολεμήσει κατά του ISIS. «Ένοιωθα περήφανος που έκανα αυτό που θεώρησα σωστό να κάνω, που έδειξα ότι η χώρα μου μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό που γίνεται! Νοιώθεις ζωντανός κάθε στιγμή και νοιώθεις ωραία γιατί κάνεις κάτι σωστό για αυτόν τον κόσμο! Όταν γύρισα πίσω αισθάνθηκα σαν να τους πρόδωσα, σαν να τους εγκατέλειψα. Επίσης μετάνιωσα που δεν έκανα κάποιον από αυτούς να πληρώσει για αυτά που έκαναν στους δικούς μας, στους στρατιώτες που ήταν μαζί μου και σκοτώθηκαν. Πραγματικά θα το ήθελα αυτό, όσο άσχημο και αν ακούγεται».
Απόψε τα μεσάνυχτα, η Σοφία Παπαϊωάννου μέσα από την πρώτη εκπομπή της σεζόν κάνει «3600» έρευνα για τους νέους έλληνες που αποφασίζουν να αφήσουν την «Ελλάδα της κρίσης» και να ταχθούν στο πλευρό των μαχόμενων δυνάμεων ενάντια στους Τζιχαντιστές!