Τετάρτη, 24 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Μάχη πρώτη! Κυβέρνηση εναντίον κουαρτέτου με ατζέντα “φωτιά”! Τα ισοδύναμα προς έγκριση, ο ΦΠΑ και η γκρίνια των Θεσμών

Μάχη πρώτη! Κυβέρνηση εναντίον κουαρτέτου με ατζέντα “φωτιά”! Τα ισοδύναμα προς έγκριση, ο ΦΠΑ και η γκρίνια των Θεσμών

– Ξεκινάει το μπρα ντε φερ της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών
– Με παράπονα για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα κατέφθασαν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου!
– Το πρωί της Τετάρτης οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέκος Φλαμπουράρης βλέπουν τους Θεσμούς
– Το απόγευμα οι Χουλιαράκης και Αλεξιάδης θα κληθούν να εξηγούν όλα όσα έχουν αποφασισθεί
– Άγνωστο αν θα γίνουν δεκτά τα ισοδύναμα τα οποία η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έχει βρει
– “Πεδίο μάχης” ο χώρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης μετά τις αποφάσεις για επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ
– Μέτρα θα ζητήσει το κουαρτέτο αφού η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό δείχνει ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει!

Το “εναρκτήριο λάκτισμα” στην μάχη μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών δίνεται το πρωί της Τετάρτης. Το οποιοδήποτε “λάκτισμα” υποθέτουμε πως θα έχει μόνο μεταφορική σημασία, ωστόσο το ότι θα γίνει… μάχη, είναι το μόνο βέβαιο.

Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν μόνο η αρχή στο ακανθώδες δίμηνο που πρέπει να διανύσει η κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου, οπότε και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, να έχει κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και να μην υπάρχει άλλη εκκρεμότητα από την ελληνική πλευρά.

Το κουαρτέτο, λοιπόν, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στις 09:00 το πρωί της Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην πρώτη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Το αντικείμενο της συζήτησης στην πρώτη συνάντηση θα είναι ο συντονισμός και η εφαρμογή του προγράμματος.

Η γκρίνια των δανειστών!

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την… γκρίνια των επικεφαλής του κουαρτέτου, καθώς έχουν ήδη παρατηρηθεί καθυστερήσεις στην πρώτη λίστα προαπαιτουμένων.

Η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόλις 16 από τα 49 μέτρα και δράσεις, ενώ τα υπόλοιπα 33 θα πρέπει να τα έχει καλύψει το αργότερο ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας εάν η Αθήνα θέλει να εκταμιεύσει τα δύο δισεκατομμύρια και να ξεκινήσει η προώθηση της δεύτερης λίστας.

Όμως στα βασικά παραδοτέα μέτρα του Οκτωβρίου, τα οποία έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπάρχουν βαριά μέτρα για τα οποία η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως ισοδύναμα ύψους 3,5 δισ. ευρώ χωρίς ωστόσο να έχει τις σχετικές απαντήσεις.

Το δεύτερο ημίχρονο

Η δεύτερη πιο δύσκολη και κρίσιμη αναμέτρηση θα γίνει στις 18:00 το απόγευμα και εκτός του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα πάρουν μέρος και οι Αναπληρωτές Υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης.

Τα πράγματα το απόγευμα θα είναι από πολύ ως πάρα πολύ δύσκολα, αφού θα συζητήσουν για τη φορολογία όπου το θέμα “φωτιά” αναμένεται να είναι ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και από αυτή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό αν οι Θεσμοί θα αποδεχτούν τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει βρεθεί στο προσκήνιο μετά τα ισοδύναμα που φέρεται να βρήκε η κυβέρνηση και τα οποία όπως ανακοινώθηκε θα δημοσιευτούν μέσα στην εβδομάδα.

Οι αντιδράσεις είναι οξύτατες για την επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αφού «κάθετα αντίθετοι» δηλώνουν οι γονείς των 85.000 μαθητών που φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας», «η διάκριση των σχολείων από τις υπόλοιπες μορφές ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι άδικη και αυθαίρετη, αφού:

– τα ιδιωτικά σχολεία καλύπτουν τα κενά και τις ανεπάρκειες της δημόσιας εκπαίδευσης, όσο και τα φροντιστήρια και τα νηπιαγωγεία

– στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία φοιτούν παιδιά σκληρά εργαζόμενων και ήδη βαριά φορολογημένων πολιτών».

Αύριο Τετάρτη στις 6 το απόγευμα οι γονείς θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λεόντειο Σχολή Πατησίων.

«Ζητάμε την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, όπως την ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην προεκλογική του δέσμευση» καταλήγει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, ενώ για το θέμα του ΦΠΑ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης θα έχει το πρωί της Τετάρτης στις 9 συνάντηση με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Και ο προϋπολογισμός στα “αγκάθια”

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που θα συζητηθεί στην απογευματινή συνάντηση με το κουαρτέτο, είναι ο προϋπολογισμός του 2016 και τυχόν μέτρα που θα ζητήσουν οι Θεσμοί, αφού προεξάρχοντος του ΔΝΤ εκτιμούν ότι για να κλείσει ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου απαιτούνται πρόσθετα μέτρα.

Το ίδιο ισχύει και για το φετινό προϋπολογισμό, αφού υπάρχει η εκτίμηση ότι υπάρχει “τρύπα” 400 εκατομμυρίων ευρώ που θα έχει σαν αποτέλεσμα το έλλειμμα να μην είναι στο συμφωνημένο 0,25% του ΑΕΠ, αλλά στο 0,5%.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ελπίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τουλάχιστον στο σκέλος των πρόσθετων μέτρων θα κάμψει τις απαιτήσεις των Θεσμών γιατί η ύφεση δεν θα είναι φέτος 2,3% όπως είχε αρχικά υπολογιστεί, αλλά στο 0,9% σύμφωνα με την κυβέρνηση ή στο 0,5% σύμφωνα με τον Εconomist, πράγμα που σημαίνει ότι τα έσοδα τόσο φέτος όσο και του χρόνου θα είναι περισσότερα χάρη στην καλύτερη ή αν προτιμάται στη λιγότερο κακή επίδοση της οικονομίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε