«Υπάρχει για κάθε κράτος- μέλος της Ευρωζώνης μία διαδικασία προϋπολογισμού, όπου η κάθε χώρα συζητά πολύ στενά με την Επιτροπή τα θέματά της και την κατάστασή της. Σε αυτές τις συζητήσεις παίζουν ρόλο και περισσότερα στοιχεία. Και βεβαίως μπορούν κατά περίπτωση να ληφθούν υπόψη και επιβαρύνσεις λόγω της προσφυγικής κρίσης. Το παράδειγμα που έχει συζητηθεί είναι η Αυστρία, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ισχύει αυτό και για άλλους», εξήγησε ο κ. Γιέγκερ.
Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα μπορεί να αναμένει ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος, απάντησε:
«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τον Ιούλιο μία σαφή συμφωνία με τους εταίρους της. Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει, ήδη, πολλή ευελιξία, ήμασταν πολύ γενναιόδωροι με την Ελλάδα. Και δεν υπάρχει τώρα απολύτως κανένας λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό. Το καλοκαίρι συζητήσαμε για το εάν θα έπρεπε οι Έλληνες να κάνουν ακόμη περισσότερα. Τότε είπαμε, “όχι, αφήνουμε τώρα έτσι το μνημόνιο και δεν θα ζητηθεί από την Ελλάδα τίποτα πέρα από αυτό”. Αυτό σημαίνει, όμως, και από την άλλη πλευρά ότι οι Έλληνες, αυτονοήτως, πρέπει τώρα να εκπληρώσουν το μνημόνιο. Δεν μπορούμε εδώ να κάνουμε εκπτώσεις».
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επεσήμανε ότι η τρόικα, αυτήν τη στιγμή, «εξετάζει κατά πόσο η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τους όρους που είναι απαραίτητοι, προκειμένου να προχωρήσουμε με την εκταμίευση των επόμενων δύο δισεκατομμυρίων ευρώ».
Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν ακόμη «σημαντικά κενά», τα οποία «πρέπει να κλείσουν και πάνω σε αυτήν τη βάση θα μπορέσουμε τότε να συνεχίσουμε».
«Στις 9 Νοεμβρίου θα συναντηθεί το Eurogroup στις Βρυξέλλες και εκεί θα συζητήσουμε πάλι για την Ελλάδα και θα αξιολογήσουμε από κοινού εάν έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος», κατέληξε ο κ. Γιέγκερ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ