Παρασκευή, 22 Νοε.
19oC Αθήνα

Σ’ έχω δει κάπου κάπου σε ξέρω (υπουργέ μου) – Απίστευτες ανέκδοτες φωτογραφίες

Σ’ έχω δει κάπου κάπου σε ξέρω (υπουργέ μου) – Απίστευτες ανέκδοτες φωτογραφίες

Πρόσωπα οικεία. Πρόσωπα που “μπαίνουν” καθημερινά στις ζωές μας. Είναι υπουργοί της σημερινής και παλαιότερων κυβερνήσεων όταν ακόμη ήταν… μάχιμοι φοιτητές και “οργισμένα” νιάτα. Κάποιοι άλλαξαν, κάποιοι όχι.

Το εντυπωσιακό φωτορεπορτάζ δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών. Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Γιώργος Χουλιαράκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ηλίας Μόσιαλος, Δημήτρης Τσιόδρας στα φοιτητικά τους χρόνια, σε πορείες διαμαρτυρίας, σε συγκεντρώσεις.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του δημοσιογράφου και επιμελητή της στήλης Το Φάντασμα της Ιστορίας στην ΕΦ.ΣΥΝ., Τάσου Κωστόπουλου. Είναι η καταγραφή κάποιον σποραδικών στιγμών, όπως έγραψε.

10 Νοεμβρίου 1987: Ο Γιώργος Χουλιαράκης στο δρόμο. Η γενιά της Αλλαγής βγαίνει στο δρόμο και φτάνει μέχρι την κατάληψη σχολών. Στην πρώτη γραμμή του μπλοκ των καταληψιών, δεύτερος από δεξιά, διακρίνεται ο Γιώργος Χουλιαράκης, μέλος τότε των Αριστερών Συσπειρώσεων στο Οικονομικό της Νομικής.

Σε άλλη φωτογραφία των ημερών, ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συντονίζει εκδήλωση στο πλαίσιο της κατάληψης, με ομιλητές τους Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο (της Κ.Ο. Μαχητής), Ελένη Πορτάλιου (του ΚΚΕσ.-Α.Α.) και Γιάννη Μηλιό.

Τέλη Νοεμβρίου 1984: Γενική συνέλευση των φοιτητών του Νομικού. Στο βήμα ο Γιώργος Κατρούγκαλος, κεντρικός τότε συνδικαλιστής της ΚΝΕ στη σχολή.

Μεταξύ των συνωστιζόμενων στο προεδρείο διακρίνεται ο Κωστής Χατζηδάκης, δευτεροετής με πλούσια κόμη και ανερχόμενο ήδη στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

14 Μαρτίου 1985: Ο Μάκης Βορίδης απολογείται στη γενική συνέλευση του Νομικού, πριν αυτή αποφασίσει τη διαγραφή του από τον σύλλογο ως φασίστα.

Σε πρώτο πλάνο αριστερά ο Κατρούγκαλος και δεξιά, με μουστάκι και το αυτοκόλλητο της «Πανσπουδαστικής» στο πέτο, ο Δημήτρης Τσιόδρας, στέλεχος της ΚΝΕ τότε και του Ποταμιού σήμερα, στο βάθος αριστερά, με τα τσιγάρα ανά χείρας, η ΔΑΠίτισσα Κατερίνα Πελέκη, μετέπειτα σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη.

Για ελάσσονες λόγους στην ίδια συνέλευση διαγράφηκε «επί φασισμώ» και ο συνδικαλιστής της ΔΑΠ Χρήστος Χατζηεμμανουήλ. Εδώ, με την ντουντούκα, σε παλιότερο ενσταντανέ από τις φοιτητικές εκλογές του 1984.

25 Μαρτίου 1986: Ανήμερα της εθνικής γιορτής, η ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (Νεολαία του ΚΚΕ εσωτερικού) επιχειρεί να κλείσει τη Συγγρού, διαμαρτυρόμενη για την επίσκεψη του Αμερικανού Υπ.Εξ. Τζορτζ Σουλτς στην Ελλάδα.

Ύστερα από άκαρπες διαπραγματεύσεις με τον αστυνομικό διευθυντή Νίκωνα Αρκουδέα, η κεφαλή της διαδήλωσης δίνει το σήμα για την κατάληψη του οδοστρώματος, εκτός από τον γραμματέα της οργάνωσης Νίκο Φίλη (με την ντουντούκα), διακρίνονται μεταξύ άλλων ο μετέπειτα υπουργός Επικρατείας του ΓΑΠ, Ηλίας Μόσιαλος, και το σημερινό ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Λάμπρου.

7 Μαΐου 1988: Νεολαία πλέον του ΚΚΕσ.-Α.Α. (της μετέπειτα ΑΚΟΑ), η ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος προσπαθεί να οργανώσει αντιαυταρχική συναυλία έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, την επαύριο της αυτοκτονίας ενός ανήλικου κρατουμένου, με αίτημα την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων.

Με δικαιολογία μια «μίνι εξέγερση» που είχε προκληθεί στην πτέρυγα ανηλίκων ύστερα από προηγούμενη συγκέντρωση της οργάνωσης στον ίδιο χώρο, η συναυλία απαγορεύτηκε κι οι συγκεντρωμένοι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν ο σημερινός υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης κι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Παρά την προσπάθεια συνεννόησης με τους υπεύθυνους των φυλακών και τον εισαγγελέα, η συναυλία μεταφέρθηκε αναγκαστικά στην κεντρική πλατεία του δήμου, μακριά πολύ από το κοινό στο οποίο αρχικά απευθυνόταν.

12 Μαρτίου 1992: Η πρεμιέρα του Άδωνι! Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του σημερινού υποψήφιου αρχηγού της Ν.Δ. πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 1992, σε μια γενική συνέλευση των φοιτητών της Φιλοσοφικής για το Μακεδονικό. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν τότε μέλος (και κεντρικός ομιλητής) μιας παρέας με την επωνυμία Πρωτοβουλία για την Προστασία της Ελληνικής Ιστορίας (ΠΠΕΙ).

23 Οκτωβρίου 1986: Δεκάδες φοιτητές της Νομικής εισέβαλαν στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου σε εκδήλωση για τη σύσταση του αδελφού ιδρύματος της Κύπρου, κρεμώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του υπουργού Παιδείας Αντώνη Τρίτση. Αιτία του κακού, μια πρόσφατη πρυτανική εγκύκλιος που περιόριζε τον αριθμό των μαθημάτων που μπορούσε να δηλωθεί (και να εξεταστεί) κάθε χρονιά, βάσει του νεότευκτου τότε συστήματος των εξαμήνων.

Ο Τρίτσης αποκάλεσε τους φοιτητές «φασίστες», ο αντιπρύτανης Στέλιος Νεγρεπόντης προτίμησε γαργαλιστικότερους χαρακτηρισμούς («αλήτες», «παλιοτόμαρα», «κωλόπαιδα»). Οι διαμαρτυρόμενοι να σχημάτισαν αλυσίδες στην είσοδο του κτιρίου για να εμποδίσουν την αποχώρηση των επισήμων αν ο υπουργός δεν παραλάμβανε το ψήφισμά τους.

Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισαν ο σημερινός υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο μέχρι πρότινος βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ (υποψήφιος κατόπιν της ΛΑ.Ε.) Θανάσης Σκούμας, ο νυν αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ Παναγιώτης Θανασάς και οι δικηγόροι Δημήτρης Μπελαντής (πρώην ΣΥΡΙΖΑ, νυν ΛΑ.Ε.) και Δημήτρης Βερβεσός (μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ, υποστήριξε πρόσφατα το Ποτάμι).

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε