Κατά τη διαδικασία όμως της παράδοσης του γύπα υπήρξε άλλη μια κλήση για έναν δεύτερο γύπα με τα ίδια συμπτώματα και πάλι στην Ιεράπετρα. Έτσι ο θηροφύλακας επέστρεψε στην Ιεράπετρα για να πάρει και το δεύτερο πουλί και να το μεταφέρει ως τον Άγιο Νικόλαο όπου είχαν μεταβεί οι εθελοντές της Οργάνωσης. Οι γύπες που είναι νεαροί και έχουν εμφανή σημάδια δηλητηρίασης πήραν άμεσα τις πρώτες βοήθειες και ακολουθούν την κατάλληλη θεραπεία.
“Ελπίζουμε ότι θα πάνε όλα καλά και θα είναι απελευθερώσιμα” τονίζει το ΕΚΠΑΖ και σημειώνει: “Θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας, μια και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι βρέθηκαν δυο δηλητηριασμένοι γύπες στην ίδια περιοχή. Φοβόμαστε ότι κάποιοι ασυνείδητοι έχουν πετάξει φόλες και οι γύπες είτε έφαγαν το ίδιο το δηλητηριασμένο δόλωμα, είτε έφαγαν κάποιο δηλητηριασμένο ζώο (π.χ. σκύλο) και έπαθαν δευτερογενή δηλητηρίαση. Και φυσικά υπάρχει φόβος να βρεθούν τις επόμενες μέρες στην περιοχή και άλλοι γύπες αλλά και σκύλοι και γάτες δηλητηριασμένοι”. Ακόμη τονίζουν ότι το θέμα της ανεξέλεγκτης χρήσης των φυτοφαρμάκων -τα οποία είναι εξαιρετικά ισχυρά και μπορούν να σκοτώσουν εύκολα ανθρώπους και ζώα- πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά από την Πολιτεία.
Τέλος, ευχαριστούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή Ιεράπετρας -με την οποία “υπάρχει εξαιρετική συνεργασία», τον θηροφύλακα Γιάννη Στρουμπάκη, για τη βοήθειά του και την καλή του διάθεση, καθώς και όλους τους συνανθρώπους μας, που όταν βλέπουν ένα άγριο ζώο σε ανάγκη δεν αδιαφορούν αλλά ενημερώνουν τις αρχές, τον Φιλοζωικό Σύλλογο Ιεράπετρας, για το ενδιαφέρον του και τη διάθεση να βοηθήσει, και ακόμη όλη την ομάδα εθελοντών του ΕΚΠΑΖ στην Κρήτη που «υπερβαίνει συνεχώς τον εαυτό της χωρίς να λογαριάζει κόπο, χρόνο και όχι μόνο”. Τέλος, σημειώνεται ότι το ΕΚΠΑΖ ο παλαιότερος και μεγαλύτερος φορέας περίθαλψης αγρίων ζώων στη χώρα, με άδεια από το κράτος, λειτουργεί πανελλαδικά και ανελλιπώς για 33 χρόνια με έδρα στην Αίγινα και με εθελοντές σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ