“Στο μεταξύ περιμένουμε και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων” είπε ο κ. Ταχματζίδης και πρόσθεσε ότι “εφόσον τα παραπάνω επιβεβαιωθούν και εργαστηριακά θα πρέπει όλα τα ζώα στις μονάδες αυτές να θανατωθούν”. Για το πώς μεταδόθηκε η νόσος στην περιοχή επισημαίνει ότι αυτό δεν έχει διευκρινιστεί όμως “από τη στιγμή που μεταδίδεται και με τον αέρα όλα είναι πιθανά”.
Μετά από την εξέλιξη αυτή, έγινε γνωστό ότι απαγορεύεται η έξοδος από την περιοχή ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής ζώντων ζώων, κρεάτων ή πτωμάτων ζώων, ζωοτροφών, υλικών, απορριμμάτων, περιττωμάτων, στρωμνής, κόπρου ή άλλων αντικειμένων που ενδέχεται να μεταδώσουν την Οζώδη Δερματίτιδα. Η εφαρμογή αυτής της απόφασης ανατέθηκε στης οικείες Κτηνιατρικές Αρχές αλλά και τις Αστυνομικές, Λιμενικές, Δημοτικές, Κοινοτικές Αρχές, μέχρι και τα όργανα της Αγροφυλακής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Ταχματζίδη, αναμένονται οδηγίες από τα αρμόδια υπουργεία ώστε να ξεκινήσουν εμβολιασμοί με προτεραιότητα στις μονάδες της Χαλκιδικής. Επανέλαβε ότι ήδη η Περιφέρεια έκανε έναν προϋπολογισμό για να εξασφαλιστούν 20.000 εμβόλια για κάθε μία από τις επτά περιφερειακές ενότητες.
Σημειώνεται ότι η νόσος εμφανίστηκε τον Αύγουστο και στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Δέλτα του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία. Καθώς, όμως, μεταδίδεται στα ζώα με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με την άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό, ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την τοπική κτηνοτροφική οικονομία στον τομέα της βοοτροφίας. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ