Τρίτη, 23 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Συγκλονιστικές εικόνες: Η στιγμή της διάσωσης 242 προσφύγων στη Λέσβο

Συγκλονιστικές εικόνες: Η στιγμή της διάσωσης 242 προσφύγων στη Λέσβο

Ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα. Η Μυτιλήνη θα ήταν ο πρώτος σταθμός του μεγάλου ταξιδιού τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Αλλά το ξύλινο σαπιοκάραβο όπου τους στοίβαξαν οι Τούρκοι δουλέμποροι δεν άντεξε και μεσοπέλαγα βυθίστηκε.

Ακόμη ένα ναυάγιο, ακόμη μια τραγωδία με θύματα πρόσφυγες, ακόμη τρία παιδιά νεκρά στο Αιγαίο. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελληνικού λιμενικού, της Frontex, εθελοντών και ψαράδων που παρά τα μποφόρ έσπευσαν να βοηθήσουν είχαν σαν αποτέλεσμα να σωθούν 242 άνθρωποι. Πρόσφυγες που έζησαν να πουν την ιστορία τους. Δυστυχώς, τρία παιδάκια (δυο αγόρια και ένα κορίτσι) κι ένας άνδρας δεν ήταν τον ίδιο τυχεροί. Οι έρευνες συνεχίζονται στη θαλάσσια περιοχή της Εφταλιάς στη βόρεια Λέσβο, αφού υπάρχουν αγνοούμενοι αλλά κανείς δεν ξέρεις πόσοι!

Το βρετανικό δίκτυο Channel 4 φέρνει στο φως ένα video ντοκουμέντο από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης. Ένας ηλικιωμένος άνδρας “γαντζωμένος” από ένα σωσίβιο που βρίσκεται στο πλάι ενός από τα σκάφη διάσωσης. Στα μάτια του η απόγνωση και η αγωνία αν θα καταφέρει να σωθεί.

Γυναίκες που βγαίνουν στη στεριά, κάθονται στο έδαφος και ξεσπούν σε κλάματα. Εθελοντές τυλίγουν πρόσφυγες που τρέμουν από το κρύο με κουβέρτες και προσπαθούν να τους πείσουν πως πια είναι ασφαλείς.

 

242 migrants rescued by Greek coastguard as boat capsizes

The Greek coastguard has rescued 242 migrants after their wooden boat sank north of the island of Lesbos yesterday.At least three drowned including two small boys, authorities have said.

Posted by Channel 4 News on Thursday, 29 October 2015

Μαρτυρίες διασωθέντων αναφέρουν πως ίσως οι επιβαίνοντες στη βάρκα να ξεπερνούσαν τους 350. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το λιμενικό, έχουν διασωθεί 242 άνθρωποι. Αγνοούνται δεκάδες. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσοι είναι. Για την ώρα, οι νεκροί, επιβεβαιωμένα, είναι τέσσερις: ένας άνδρας, δυο αγοράκια (έξι και ενός έτους) οι οποίοι ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα καθώς και ένα κοριτσάκι, που πέθανε στο νοσοκομείο παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών.

Στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου της Μυτιλήνης νοσηλεύονται 18 παιδιά. Από αυτά τα τρία είναι στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας και πρόκειται να μεταφερθούν σε ειδική παιδιατρική ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Οι μαρτυρίες που σοκάρουν: Πυροβολισμοί, απειλές και τρόμος

Μαρτυρίες ναυαγών αναφέρουν ότι το ξύλινο σκάφος ξεκίνησε από την περιοχή της αρχαίας Άσσου περίπου στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης (28.10.2015). Οι επιβαίνοντες είχαν μεταφερθεί εκεί με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη κι έμειναν ένα βράδυ στο δάσος κοντά σε χωριό με το όνομα Μπαντεμλί.

Για τη μεταφορά είχαν πληρώσει έως και 1.500 ευρώ ο καθένας. Στην ακτή όμως διαπίστωσαν ότι η μεταφορά δε θα γινόταν κατά ομάδες 50 ατόμων όπως είχε συμφωνηθεί αλλά με ένα ξύλινο μεγάλο σκάφος με δυο μάλιστα καταστρώματα. Στις διαμαρτυρίες που υπήρξαν, οι Τούρκοι δουλέμποροι απάντησαν με πυροβολισμούς στον αέρα και απειλές οπότε και πραγματοποιήθηκε η επιβίβαση και ο απόπλους.

Μέχρι και τα όρια των Ελληνικών και Τουρκικών χωρικών υδάτων στο σκάφος επέβαιναν Τούρκοι οι οποίοι και το εγκατέλειψαν επιβιβαζόμενοι σε άλλο σκάφος μικρότερο το οποίο και ακολουθούσε αναθέτοντας τον έλεγχο του σε κάποιους μετανάστες που προφανώς δεν ήξερα να το οδηγήσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες πάντα διασωθέντων το σκάφος «διαλύθηκε» κάποια στιγμή στη διάρκεια του ταξιδιού χτυπημένο από δυνατά κύματα στην περιοχή.

Όπως έλεγε χθες στέλεχος του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη το συγκεκριμένο ξύλινο σκάφος προφανώς προέρχεται από πλοίο που είχε πάει στην Τουρκία προκειμένου να διαλυθεί. Μάλλον στην περιοχή του Αλή Αγά απέναντι από τη Μυτιλήνη όπου λειτουργούν διαλυτήρια πλοίων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε