Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν έχει μόνον ένα δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά χρειάζεται βαθιές αλλαγές στη διοίκηση, όπως επίσης μια νέα εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος, ώστε να πληρώνονται οι φόροι που αναλογούν στον καθένα.
Ο Τόμας Βίζερ, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποια συζήτηση σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καθιέρωση ενός φόρου για τους πρόσφυγες και ότι η φορολογία είναι υπόθεση των επί μέρους εθνικών κρατών, επισημαίνει πως μια επιτυχημένη ενσωμάτωση προσφύγων θα επιδράσει μεσοπρόθεσμα ενισχυτικά για την ανάπτυξη.
Κατά την άποψή του, για πολιτικούς λόγους, είναι λογικό να υπάρξει μέσα στο 2015 και το 2016 μια ειδική μεταχείριση για τις δαπάνες της ενσωμάτωσης προσφύγων, κάτι που σίγουρα δεν είναι μέτρο διαρκείας.
Όπως σημειώνει, αυτό (σ.σ. η ειδική μεταχείριση) θα είναι πιο εύκολο όσο περισσότερο μια χώρα έχει τηρήσει τις δημοσιονομικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup, ενώ για την Επιτροπή θα είναι, από την άλλη πλευρά, ακόμη δυσκολότερο να εγκρίνει επιπλέον αποκλίσεις, εάν η χώρα δεν είχε ήδη νωρίτερα ακολουθήσει τις συστάσεις.