Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Τηλεοπτικές άδειες: Ο κακός χαμός στην Επιτροπή! Καυγάς Παππά με Κανέλλη και… ΝΔ

Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)
Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)

Με ένσταση επί της διαδικασίας ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Παραγωγής – Εμπορίου με την διαδικασία του «επείγοντος». Η συνεδρίαση διακόπηκε για τρία λεπτά, μετά τις ενστάσεις των βουλευτών για τον τρόπο με τον οποίο το προεδρείο εφάρμοζε τον Κανονισμό της Βουλής.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δέχτηκε τα πυρά όλων, κυρίως της Λιάνας Κανέλλη και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση η Χαρά Καφαντάρη αλλά τα πνεύματα δεν… ηρέμησαν! Αντίθετα, τα πράγματα… αγρίεψαν, με τη Λιάνα Κανέλλη να ζητά να μην… προσβάλλονται οι βουλευτές!

Έτσι ξεκίνησαν όλα…

Το διαδικαστικό θέμα του τρόπου επεξεργασίας του νομοσχεδίου άνοιξε ο εισηγητής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δεν έχει χαρακτήρα προαπαιτούμενου που μπορεί να μην γίνει με άνεση ο διάλογος μεταξύ των βουλευτών και των κομμάτων. Χθες, είπε, λάβαμε το νομοσχέδιο και σήμερα καλούμαστε να τοποθετηθούμε σε ένα μείζον θέμα που αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας και της ενημέρωσης των πολιτών. Η ΝΔ θέλει να γίνει συζήτηση όχι ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε…

Στο ίδιο μήκος και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αιτιολογήσει τους λόγους που δεν επιτρέπεται να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό υπερθεμάτισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει γιατί πηγαίνει με τέτοιες διαδικασίες. Παίζουμε, είπε, με τις λέξεις; Το νομοσχέδιο ήρθε χθες το βράδυ και έχει πάνω από 30 άρθρα που δεν υπήρχαν στην διαβούλευση. Με την διαδικασία αυτή θέλετε μέσα σε τρεις ημέρες να ξεμπερδεύετε με ένα τέτοιο νομοσχέδιο που εμείς θα σας λέγαμε ότι δεν το φέρνετε ως επείγον αλλά ως υπέρ-επείγον.

Από την πλευρά του Ποταμιού ο Γιώργος Αμυράς σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν θα έπρεπε να έχει ή να αφήνει ουρές. “Εσείς όμως φέρνετε ένα νομοσχέδιο που μέσα έχει μόνο τις τηλεοπτικές άδειες και δεν αναφέρει τίποτα για τις ραδιοφωνικές. Επίσης μέσα στο νομοσχέδιο έχει διατάξεις για πρατηριούχους, για την εστίαση… για ΦΠΑ … τι σχέση έχουν όλα αυτά μεταξύ τους;”, τόνισε.

Αντιρρήσεις εξέφρασε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ουσιαστικά ένα πολυνομοσχέδιο, καθώς πρόκειται για σώρευση νομοθετημένων. “Επομένως θα πρέπει να ήταν διακριτά σε κεφάλαια και άρθρα. Και ασφαλώς χρειάζεται χρόνος για συζήτηση. Δεύτερον, έχει τεχνητά θέματα που θα έπρεπε να μας εξηγηθούν, μια και ένας βουλευτής δεν μπορεί να τα γνωρίζει, αν λοιπόν θέλετε να είμαστε ωφέλιμοι θα πρέπει να γίνει η επεξεργασία του νομοσχεδίου με άνεση χρόνου, δηλαδή τις κανονικές διαδικασίες. Ο Πρόεδρος της Βουλής για το θέμα των φορέων είναι θέμα της κυβέρνησης ποιους συναντάει, εσείς με όποιους φορείς επιλέξετε θα γίνει εδώ η συζήτηση; Χθες συζητήσαμε επί μακρών”.

Παρέμβαση έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος παρίστατο όπως είπε για να παρακολουθήσει την συνεδρίαση. Ο κ. Βούτσης, εξήγησε τους λόγους που η Διάσκεψη των προέδρων κατέληξε σε αυτό τον προγραμματισμό λέγοντας πως δεν μπορούσε να πάει η ψήφιση του νομοσχεδίου την Παρασκευή, μετά την επίσκεψη Ολάντ στην Βουλή καθώς θα απουσιάζει ο πρόεδρος της ΝΔ και αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συνέδριο του ΕΛΚ και εάν ήθελαν να τοποθετηθούν δεν θα είχαν την δυνατότητα.

Την επόμενη εβδομάδα, επίσης, επειδή την Τρίτη και Τετάρτη είναι οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο και πολλοί βουλευτές της περιφέρειας θα πρέπει να βρίσκονται στις επαρχίες τους. Επομένως η συζήτηση στην Ολομέλεια θα μάκραινε… πολύ και θα πήγαινε δέκα ημέρες μετά. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει πίεση να φέρει κάποια θέματα από τα προαπαιτούμενα στις συνεδριάσεις της Πέμπτης και Παρασκευής της Βουλής. Έτσι συμφωνήθηκε ομοφώνως στην ΔτΠ να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία.

Καυγάς Παππά με Κανέλλη και βουλευτές της ΝΔ

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους του «επείγοντος» είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώξει τον αναλυτικό διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις. “Αδικούμε τους εαυτούς μας εάν λέμε ότι είδαμε το νομοσχέδιο χθες το βράδυ. Είναι αναρτημένο στην διαβούλευση, σε δύο φάσεις από τον Ιούλιο. Δηλαδή υπήρχε χρόνος τριών μηνών. Επίσης ήδη έχουν ανταλλαχθεί και πολιτικά πυρά, με την καλή έννοια και έχει γίνει και κριτική”, είπε.

Αυτές οι αναφορές περί διαβούλευσης προκάλεσαν την πρώτη οργισμένη αντίδραση της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη που ακούστηκε να φωνάζει «άλλο είναι η διαβούλευση και άλλο η κοινοβουλευτική νομοθέτηση. Μην τα μπερδεύουμε…».

Ο κ. Παππάς, πάντως συνέχισε την επιχειρηματολογία του λέγοντας «ουδείς μπορεί και δικαιούται να κάνει τον έκπληκτο. Καμία συζήτηση δεν έγινε εν κρυπτώ» ενώ στις διακοπές από τους βουλευτές κυρίως της ΝΔ, ο υπουργός ακούστηκε να τους απαντά «μην αναπαραγάγετε επιχειρήματα τρίτων. Η κυβέρνηση επιθυμεί τον διάλογο…».

Στην οχλαγωγία που ακολούθησε, η προεδρεύουσα Χαρά Καφαντάρη, θέλησε να βάλει τέλος, χωρίς να αφήσει τον συνεχώς διακοπτόμενο από τους βουλευτές κυρίως της ΝΔ να ολοκληρώσει, αλλά και χωρίς να δώσει τον λόγο σε όσους τον ζητούσαν, λέγοντας πως «η επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γίνει η διαδικασία του επείγοντος δεκτή…».

Αυτή η απόφαση, εξόργισε τους βουλευτές της ΝΔ με τον Κώστα Τζαβάρα να της ζητάει να σεβαστεί τον Κανομισμό της Βουλής “αντιθέτως θα πρέπει να φύγουμε”. Στους διαμαρτυρόμενους βουλευτές επίσης ακούστηκαν από τη ΝΔ να φωνάζουν οι Λευτέρης Αυγενάκης και Σοφία Βούλτεψη. Η συνεδρίαση διαλύθηκε και η προεδρεύουσα Χαρά Καφαντάρη διέκοψε για τρία λεπτά προκειμένου να υπάρξει ηρεμία.

Μέρος δεύτερον…

Με την επανέναρξη της συνεδρίασης, μετά την ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας, οι βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας και Χαράλαμπος Αθανασίου όπως και ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσωνας Φωτήλας επιχειρηματολόγησαν ότι η Επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει τον τρόπο που θα νομοθετήσει. Η κυβέρνηση προτείνει. Η Επιτροπή και η Βουλή όμως είναι αυτή που θα αποφασίσει.

Από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, υποστήριξε ότι η διαδικασία αυτή των ενστάσεων είναι κάτι τόσο συνηθισμένο που έχει γίνει βαρετή. “Τα επιχειρήματα ακούστηκαν τώρα είναι η στιγμή να παρθεί η απόφαση”, είπε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Χαρά Καφαντάρη, ανακοίνωσε ότι προχωράει στην ψηφοφορία. Αυτό προκάλεσε νέες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με τον εισηγητή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη να λέει ότι η ψηφοφορία δια εγέρσεως δεν μπορεί να γίνει καθώς υπάρχουν πολλοί βουλευτές που δεν είναι μέλη των δύο Επιτροπών.

Η κα Καφαντάρη, υποστήριξε ότι υπάρχουν αναπληρώσεις άρα πολλοί βουλευτές που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην αίθουσα είναι αναπληρωτές βουλευτών. Μάλιστα, από τις διαμαρτυρίες για να μην υπάρχουν «σκιές» διάβασε και τον κατάλογο με τις αντίστοιχες αναπληρώσεις.

Στην διαδικασία αυτή ακούστηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη να φωνάζει «σταματήστε να μας προσβάλλετε» χωρίς όμως να γίνεται ξεκάθαρο σε τι αναφερόταν ακριβώς. Στη συνέχεια, μέσα σε ένταση, έγινε η ψηφοφορία και μάλιστα όχι με την δεδηλωμένη αλλά μετρώντας έναν προς έναν του βουλευτές. Έτσι η διαδικασία του επείγοντος αποφασίστηκε να ακολουθηθεί με 37 ψήφους υπέρ από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και 29 «κατά» από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, πάντως σε παρέμβαση που έκανε ακολούθως, σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται με φειδώ, καθώς κατά παράδοση, αυτές οι ψηφοφορίες συνηθίζεται να γίνονται με βάση τη δεδηλωμένη των κομμάτων. “Τώρα εάν κάποιο κόμμα, επιμένει και ζητάει να γίνει καταμέτρηση των παριστάμενων βουλευτών, τότε καλώς να γίνεται αλλά καλό είναι να μην καθιερώσουμε κάτι τέτοιο γιατί θα οδηγηθούμε σε άλλα προβλήματα”, σημείωσε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε