Πολιτική

Το πολυνομοσχέδιο ήταν μόνο η αρχή: Τι μας… περιμένει τις επόμενες μέρες

Πολυνομοσχέδιο ήταν και... πάει. Το πρώτο βήμα από τα πολλά που απομένουν ήταν. Γιατί απομένουν ακόμη πολλά και η κυβέρνηση αφήνει τον "μείον έναν" (με 154 πέρασε το πολυνομοσχέδιο αφού καταψήφισε ο Νίκος Νικολόπουλος) και στρέφει το βλέμμα της στα δύσκολα που έρχονται.

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που πέρασε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο από τη Βουλή ήταν μόνο η αρχή. Και η “μικρή” αρχή αφού σύμφωνα με την Καθημερινή καλύπτει μόλις το 30% των όσων πρέπει να γίνουν. Και τα τεχνικά κλιμάκια που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα διαπίστωσαν πως απομένουν ακόμη πολλά για να υλοποιηθούν και τα 49 προαπαιτούμενα, να περάσει η χώρα την αξιολόγηση και να πάρει τη δόση των δυο δισ.

Ο σχεδιασμός που έχει γίνει αναφέρει πως μέχρι την Τρίτη (20.10.2015) οι “Θεσμοί” πρέπει να συντάξουν έκθεση αξιολόγησης για την υλοποίηση των 49 προαπαιτουμένων, την Τετάρτη να συνεδριάσει το Euroworking Group και σε περίπτωση που η έκθεση προόδου είναι θετική, θα δώσει το ΟΚ για να εκταμιευθούν τα λεφτά στο τέλος του μήνα.

Όλα αυτά την ώρα που το κλίμα πόλωσης που διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου πρόκειται να μας γίνει… συνήθεια. Την Τετάρτη άλλωστε κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα μπουν σε νέο γύρο αντιπαράθεσης αφού στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει η συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ στην επιτροπή ελέγχων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης θα “δούμε” ένα νέο επεισόδιο για τα πόθεν έσχες του Αλέκου Φλαμπουράρη και του Γιώργου Σταθάκη. Και μην ξεχνάμε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που εισάγεται για επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, σειρά θα πάρουν και “καυτά” νομοσχέδια και κυρίως κρίσιμα όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το πολυνομοσχέδιο Νο2 με το δεύτερο μέρος προαπαιτουμένων.

Και ενώ τα δύσκολα είναι μπροστά μας, κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση που θα υπάρξει δεν θα είναι αυτή που αρχικά είχε προβλεφθεί αλλά ηπιότερη και αυτό, θεωρούν πάντα, δημιουργεί προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου πως “η κυβέρνηση εργάζεται ήδη με ευνοϊκότερες παραδοχές ως προς την εξέλιξη της ύφεσης στην ελληνική οικονομία το 2015”. Όπως ειδικότερα επισημαίνουν, οι πρώτες εκτιμήσεις για την ύφεση του 2015 προσδιόριζαν το μέγεθος στο -4%. Ακολούθως η πρόβλεψη αυτή διορθώθηκε και η εκτίμηση που έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό προβλέπει ύφεση -2,3%. Αλλά, σημειώνουν πάντα οι ίδιες πηγές, οι νεότερες εκτιμήσεις προβλέπουν ύφεση -0,9%. Τα κυβερνητικά επιτελεία εργάζονται πάνω σε αυτή την πρόβλεψη, παρ’ ότι ο Economist δημοσίευσε μια ακόμα πιο αισιόδοξη εκτίμηση, που περιορίζει την ύφεση του 2015 στο -0.5%.

Κοντά στις νεότερες εκτιμήσεις και το περιβάλλον που διαμορφώνεται από την ηπιότερη ύφεση, έρχονται να προστεθούν περίπου 4 δισ. ευρώ από την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και περίπου 3 δισ. που θα εξασφαλίσει η χώρα μετά την πρώτη αξιολόγηση, ποσά που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι έτσι ενισχύονται σημαντικά οι προϋποθέσεις μιας ταχύτερης ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης.

Εξάλλου οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν τις προβλέψεις και για γρηγορότερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να αναμένονται το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Στο κλίμα αυτό κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι «ηπιότερη ύφεση δημιουργεί προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα, στα πλαίσια της συμφωνίας με τους θεσμούς».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άκης Σκέρτσος: 6 πολιτικές + 4 προτεραιότητες για τα άτομα με αυτισμό
«Εργαζόμαστε για να φτάσουμε σε εκείνη τη μέρα που κάθε άνθρωπος με αναπηρία θα είναι ορατός, θα μπορεί να βρίσκεται στο σχολείο, στην κοινότητα, στην κοινωνία, χωρίς να χρειάζεται να απολογείται για το ποιος είναι» λέει ο υπουργός Επικρατείας
Ο Άκης Σκέρτσος
Δημήτρης Παπαστεργίου: «Σταδιακά, ο μόνος αριθμός που θα πρέπει να γνωρίζουμε θα είναι ο προσωπικός αριθμός»
«Όσοι έχουν βγάλει νέες ταυτότητες, δεν θα χρειαστεί να ξαναβγάλουν, είτε έχουν είτε δεν έχουν προσωπικό αριθμό. Στην αρχή θα αναγράφεται στην ταυτότητα για να τον θυμόμαστε», εξήγησε ο υπουργός Διακυβέρνησης
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου
Αποφασίζει το απόγευμα η επιτροπή δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ για την Κατερίνα Μπατζελή – Τρεις μήνες διαγραφή η πιθανότερη εκδοχή
Από την απόφαση που θα λάβει η επιτροπή δεοντολογίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η κατάσταση που θα επικρατήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Η Κατερίνα Μπατζελή