Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Το σχέδιο για τα “κόκκινα” δάνεια – Υπαρκτή η απειλή του “κουρέματος” καταθέσεων

Το σχέδιο για τα “κόκκινα” δάνεια – Υπαρκτή η απειλή του “κουρέματος” καταθέσεων

– Τρεχάτε ποδαράκια μου… είναι η κυβέρνηση όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να αποφευχθεί το “κούρεμα” των καταθέσεων
– Ο Γιάννης Δραγασάκης απέκλεισε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
– Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκάλυψε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή ενός σχεδίου που οδηγεί σε αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων στην περίπτωση που οι σημερινοί μέτοχοι δεν βάλουν νέα κεφάλαια
– Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ξεκινήσει την εξέταση των δανείων ανά κατηγορία δραστηριότητας για παράδειγμα ξενοδοχεία ή ιχθυοκαλλιέργειες

Ο κίνδυνος για “κούρεμα” των καταθέσεων είναι υπαρκτός. Για το λόγο αυτό, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στο Mega, η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι θα γίνει ως το τέλος του χρόνου και στο διάστημα αυτό θα ρυθμιστεί και το θέμα των “κόκκινων” δανείων.

Οσον αφορά στα στεγαστικά “κόκκινα” δάνεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέκλεισε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Για τα επιχειρηματικά, αφού επισήμανε ότι οι Θεσμοί τώρα συζητούν το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενδιάμεσου φορέα που θα τα διαχειριστεί, προχώρησε στην αποκάλυψη ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή ενός σχεδίου που οδηγεί σε αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων στην περίπτωση που οι σημερινοί μέτοχοι δεν βάλουν νέα κεφάλαια ώστε στη συνέχεια να γίνει ρύθμιση των δανείων σε συνεργασία με τις τράπεζες, ούτως ώστε να εξυγιανθούν και να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις.

Για το λόγο αυτό ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ξεκινήσει την εξέταση των δανείων ανά κατηγορία δραστηριότητας για παράδειγμα ξενοδοχεία ή ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς και με βάση το μέγεθος των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια θα κληθούν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις με παράλληλη εξεύρεση νέων μετόχων από επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις εν λόγω επιχειρήσεις.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια να εμπλακούν στη διαδικασία της ρύθμισης και funds που εξειδικεύονται στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων.

Με τον τρόπο αυτό, υποστήριξε ο κύριος Δραγασάκης θα σωθούν επιχειρήσεις και θέσεις απασχόλησης, ενώ θα δοθεί και ώθηση στην ανάπτυξη τα επόμενα δύο ως τρία χρόνια.

Στο διάστημα αυτό θα αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή το νέο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο, κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης είναι απαραίτητο αν θέλουμε διαρκή και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη.

Ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε ότι η ύφεση θα είναι πιο ήπια, πρόσθεσε ότι η χώρα θα περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Είπε επίσης ότι υπάρχουν αισιόδοξοι που βλέπουν η ανάπτυξη να έρχεται νωρίτερα.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν συμβούν όλα τα προαναφερόμενα και η ρύθμιση του χρέους, τότε η χώρα θα μπορούσε να βγει στις αγορές και ανέφερε ότι κάποιοι αισιόδοξοι τοποθετούν την έξοδο αυτή ακόμα και στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε