Στο… τραπέζι του Euro Working Group μεταφέρεται την Πέμπτη η μεγάλη μάχη της ελληνικής κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα. Ένα θέμα που βεβαίως θα έπρεπε να είχε “κλείσει” μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της κυβερνητικής στρατηγικής, αφού συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Αύγουστο.
Όλα αυτά την ώρα που τα μεγάλα “αγκάθια” της κυβέρνησης εξακολουθούν να την “πληγώνουν”. Ο ΦΠΑ 23% υπάρχει ακόμη στο τραπέζι, ενώ τα “κόκκινα δάνεια” περιμένουν… ρύθμιση. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι κάθονται σε “αναμμένα κάρβουνα” σχετικά με το πως θα διαμορφωθεί το τοπίο στα τέλη κυκλοφορίας.
Ο υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα μεταβεί στο EWG μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Χουλιαράκη, ωστόσο στις… αποσκευές τους δεν φαίνεται πως θα έχουν ένα ισοδύναμο ικανό να πείσει τους δανειστές να “κάνουν πίσω” και να μην επιβληθεί τελικά ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα, μαζί και με την ρύθμιση των κόκκινων δανείων είναι ο λόγος που μπαίνει… φρένο στην ολοκλήρωση των 38 προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της δόσης.
Η κυβέρνηση ελπίζει πως τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα, με την κατάθεση των δύο πρώτων νομοσχεδίων με τις εκκρεμότητες του 1ου πακέτου (νέος εφαρμοστικός νόμος με τις εκκρεμότητες και τις “διορθώσεις” σε διατάξεις για το ασφαλιστικό, το εργασιακό, την ενέργεια και άλλα πεδία αλλά και το νομοσχέδιο για τις τράπεζες), θα κάνουν το κλίμα στις Βρυξέλλες να μοιάζει λιγότερο… βαρύ. Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα καθυστερεί και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις καταθέσεις των πολιτών.
Το Euro Working Group αναμένεται να υποδεχθεί την Πέμπτη το “πόρισμα” των Θεσμών για την ελληνική στρατηγική, ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να οριστικοποιηθεί το δεύτερο πακέτο προπαιτούμενων του 1 δισ. ευρώ, που θα φέρει την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης.
Όσον αφορά στα πρώτα νομοσχέδια που προαναφέραμε, υπάρχει διαφωνία ακόμη και για το ποσοστό επίτευξης των στόχων, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για 90% κάλυψη των προαπαιτούμενων με 3 μεγάλα ανοικτά μέτωπα (ΦΠΑ εκπαίδευσης, πλειστηριασμούς και φαρμακεία). Αυτό την ώρα που πηγές των θεσμών κάνουν λόγο για χαμηλότερες επιδόσεις προσμετρώντας και άλλα πεδία στα “εκκρεμή”.
Αρμόδιες πηγές τονίζουν πως ακόμη δεν υπάρχει άμεσο ουσιαστικό πρόβλημα, ωστόσο υπογραμμίζουν πως η χρονοκαθυστέρηση στις δόσεις συνολικού ύψους 8,7 δισ. ευρώ που δικαιούται στα… χαρτιά η Ελλάδα φέτος, δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο., αφού αναγκάζει σε σχέδιο “εξοικονόμησης” πληρωμών που δεν είναι “αναγκαίες” με “φόντο” τις τρεις δόσεις προς το ΔΝΤ που λήγουν τον Δεκέμβριο και απαιτούν 1,2 δισ. ευρώ από τα – ελλειμματικά φέτος – κρατικά ταμεία.
Παράλληλα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ανίτα Μπράιτχαρντ, υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, μετά την επίσκεψη του Βάλντις Ντομπρόβσκις στην Αθήνα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “υπήρξε πρόοδος, αλλά η ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων θα γίνει στο εγγύς μέλλον”. Και πρόσθεσε ότι “η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης”.
Όλα αυτά την ώρα που έχει γίνει ήδη γνωστό από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, πως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τη χώρα μας την Πέμπτη.
Ο κ. Σταϊνμάιερ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ενώ το βράδυ θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιά.
“Στην Αθήνα (ο κ. Σταϊνμάιερ) θα μιλήσει με τη νέα ελληνική ηγεσία, αλλά και άλλους εκπροσώπους της Ελλάδας, για τρέχοντα θέματα που μας απασχολούν από κοινού. Σε αυτά ανήκει βεβαίως η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, οι οποίες έρχονται μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Σε αυτά τα θέματα ανήκει και η εφαρμογή του γ´ προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, δηλαδή η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης“, δήλωσε ο κ. Σέφερ και πρόσθεσε ότι για τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών είναι ιδιαίτερα σημαντική η αναζωογόνηση και εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων.