Τετάρτη, 9 Οκτ.
21oC Αθήνα

Άμστερνταμ: Ελληνοαμερικανός ακινητοποίησε τον “τρομοκράτη” – “Ήθελα να κλέψω, όχι να σκοτώσω”

Άμστερνταμ: Ελληνοαμερικανός ακινητοποίησε τον “τρομοκράτη” – “Ήθελα να κλέψω, όχι να σκοτώσω”

Ο άνδρας που άνοιξε πυρ μέσα στην ταχεία αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Παρίσι, αρνείται ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση, ανέφερε σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ένοπλος ισχυρίζεται ότι ήθελε να ληστέψει τους επιβάτες και όχι να τους σκοτώσει. Το όπλο που είχε επάνω του το βρήκε, όπως λέει, σε ένα πάρκο στις Βρυξέλλες, μέσα σε μια παρατημένη τσάντα.

Ο Ελληνοαμερικανός Άλεξ Σκαρλάτος είναι ένας από τους δύο στρατιώτες που με αυτοθυσία απέτρεψαν μία νέα δολοφονική επίθεση μέσα στην υπερταχεία Thalys 9364, με τις βελγικές αρχές να ξεκινούν έρευνα «βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου».

Οι δραματικές στιγμές της επίθεσης

«Ακούστηκε ένας πυροβολισμός και τζάμι που σπάει», είπε ο 22χρονος Αλεξ Σκαρλάτος, μέλος της Εθνοφρουράς της πολιτείας Όρεγκον, ο οποίος επέστρεψε πριν από λίγο καιρό από αποστολή στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα. «Είδα έναν άνδρα να μπαίνει στο βαγόνι με ένα Καλάσνικοφ», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.

«O Αλεξ είπε στον Σπένσερ (Στόουν, έναν άλλο αμερικανό στρατιώτη της παρέας), “πήγαινε να τον πιάσεις”’», πρόσθεσε ο Κρις Νόρμαν, ένας Βρετανός που ταξίδευε στο ίδιο βαγόνι. «Ο τύπος έβγαλε ένα μαχαίρι και τραυμάτισε τον Σπένσερ. Όμως ο Σπένσερ συγκρατήθηκε και τελικά κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν».

«Ο Σπένσερ έτρεξε δέκα μέτρα μέχρι να φθάσει τον τύπο. Άρχισε να τον χτυπά στο κεφάλι μέχρι που αυτός κατέρρευσε», είπε ο Σκαρλάτος.

Το τρένο σταμάτησε στο Αράς, στη βόρεια Γαλλία, όπου ο ύποπτος συνελήφθη.

“Ξεσκονίζουν” τον 26χρονου ένοπλο

Οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του υπόπτου που συνελήφθη αφού ακινητοποιήθηκε προηγουμένως από Αμερικανούς πεζοναύτες που έτυχε να ταξιδεύουν με το ίδιο τρένο, όμως τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν 26χρονο Μαροκινό που σχετίζεται με ακραία ισλαμιστικά κινήματα.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν δύο επιβάτες. Από τους δύο τραυματίες, ο ένας είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση, ενώ ο δεύτερος δεν φέρει τόσο σοβαρά τραύματα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιερ Ανρί Μπραντέ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV. Ο πρώτος από τους τραυματίες είναι Βρετανός πολίτης. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στην επίθεση τραυματίστηκε ελαφρά ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Ιγκ Ανγκλάντ, κάτι που επιβεβαίωσε η οικογένειά του.

“Καταδικάζω την τρομοκρατική επίθεση στο τρένο της εταιρείας Thalys και εκφράζω την συμπόνια μου στα θύματα”, δήλωσε ο Βέλγος Πρωθυπουργός με ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ αναμένεται να πάει στο Αράς ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέδωσε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι “γίνονται τα πάντα για να ρίξουμε φως” στην υπόθεση.

“Οι ταξιδιώτες είναι ασφαλείς, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Το τρένο έχει σταματήσει και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται επί τόπου” ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter η εταιρεία Thalys στην οποία ανήκει η αμαξοστοιχία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε