Ψαλιδίζουν τις όποιες ελπίδες για κούρεμα του χρέους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λέγοντας ότι το περισσότερο που έχει να λάβει η κυβέρνηση θα είναι μια… βελτιωμένη υπόσχεση ανάλογη με εκείνη του 2012 για ελάφρυνση του χρέους.
Οι πληροφορίες μάλιστα που προέρχονται από το περιβάλλον του επικεφαλής του Eurogroup αναφέρουν και “αγκάθια” στη διαπραγμάτευση λόγω της στάσης της Ελληνικής κυβέρνησης κυρίως λόγω ιδεολογικών αντιλήψεων και τονίζουν ότι η συμφωνία από μόνη της δεν αρκεί. Η Ελλάδα πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα και να τα τηρήσει, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό θα διασφαλιστεί από τη μεριά των δανειστών δια της χρηματοδότησης η οποία θα συνεχίσει να είναι με το σταγονόμετρο, πάντα εξαρτώμενη από τις μεταρρυθμίσεις και την τήρηση των σκληρών κανόνων που θα τεθούν.
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Μετά τις πληρωμές του καλοκαιριού ακολουθούν μικρές δόσεις. Τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, το ελληνικό χρέος δεν συνιστά πρόβλημα. Ιδίως όσο παρατηρείται δισταγμός στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δεν βλέπω τις προϋποθέσεις να δοθεί μια αντίστοιχη ρύθμιση στην ελληνική κυβέρνηση. Νομίζω ότι στην καλύτερη περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει μια πιο συγκεκριμένη διατύπωση της αναφοράς του 2012, η οποία έως σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί, διότι η Ελλάδα δεν έχει πείσει ότι εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αναδιάρθρωση της οικονομίας της. Αφού η ελληνική κυβέρνηση δώσει δείγματα γραφής, τότε θα ρυθμιστεί και το χρέος”
Μάλιστα δείχνει το δρόμο για έναν διαρκεί και σκληρό έλεγχο επί των συμφωνηθέντων αναφέροντας:
“Δεν νομίζω ότι θα αρκεί η υπογραφή της συμφωνίας. Όπως και το χρέος, θα εξαρτηθεί και αυτό από τα αποτελέσματα στην εφαρμογή των μέτρων. Η συμφωνία είναι ένα χαρτί. Τα δύσκολα θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο που θα μπούμε στον πυρήνα της εφαρμογής των μέτρων ”.
Οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι βορειοευρωπαίοι δεν κρύβουν και τον εκνευρισμό τους για τις ιδεολογικές ενστάσεις που θέτει η ελληνική κυβέρνηση που φαίνεται να “προτάσσει ιδεολογικά ζητήματα απέναντι σε τεχνοκρατικά ζητήματα”, ενώ κάνουν λόγο και για έλλειψη στελεχών ξεχωρίζοντας όμως, προφανώς από τη στάση τους στη διαπραγμάτευση τους κυρίους Μάρδα και Τσακαλώτο.
Δεν λείπουν μάλιστα και τα καρφιά για την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τον αξιωματούχο να κάνει λόγο για “μόνο θεωρία¨από μέρους του Γιάνη Βαρουφάκη και να εξηγεί ότι “από ένα σημείο κι έπειτα, οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν καν να τον ακούν, γι’ αυτό και μιλούσαν απευθείας με τον Αλέξη Τσίπρα”