Τρίτη, 16 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Η Κομισιόν… παρακολουθεί όσα γίνονται στα Σκόπια με τους πρόσφυγες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τα πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα στα νότια σύνορα της ΠΓΔΜ, μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των προσφύγων, ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Κάθριν Ρέι, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Κληθείσα να σχολιάσει τη χρήση δακρυγόνων, από τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ για την απώθηση προσφύγων, η Κάθριν Ρέι ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει λάβει γνώση για τα περιστατικά αυτά και τα διερευνά.

Η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε, ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κηρύξει σε κατάσταση κρίσης τα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές και με την επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Σε αυτό το στάδιο παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και διερευνούμε τα γεγονότα», ανέφερε η ίδια εκπρόσωπος.

Συνεχίζοντας, η Κάθριν Ρέι, υπενθύμισε ότι η ΕΕ παρέχει ανθρωπιστική στήριξη στην ΠΓΔΜ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων που δέχεται. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το περιφερειακό πρόγραμμα για τη διαχείριση μετανάστευσης στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, το οποίο ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ, πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα και αναμένεται να εφαρμοστεί το Σεπτέμβριο.

Τέλος, η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στη Σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Αυγούστου στη Βιέννη και στην οποία από την πλευρά της Επιτροπής θα συμμετάσχουν η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ενεργειακής ένωσης, Μάρος Σέφκοβιτς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε