Παρασκευή, 19 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Ή ψήφος εμπιστοσύνης και εκλογές άμεσα ή θερινά τμήματα και εκλογές τον Οκτώβριο!

Ή ψήφος εμπιστοσύνης και εκλογές άμεσα ή θερινά τμήματα και εκλογές τον Οκτώβριο!

– Δυο τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι και εξετάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου
– Το ένα κάνει λόγο για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και τριήμερη συζήτηση από την ερχόμενη Παρασκευή
– Το άλλο κάνει λόγο για κλείσιμο της Βουλής και λειτουργία θερινών τμημάτων όπου θα περάσουν οι εφαρμοστικοί νομοι του Μνημονίου
– Αν συμβεί το τελευταίο οι εκλογές μετατίθενται για το τέλος Οκτωβρίου

Στο δίλημμα ψήφος εμπιστοσύνης και εκλογές άμεσα ή κλείσιμο της Βουλής και εκλογές τέλος Οκτωβρίου καλείται να απαντήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από το πρωί που επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από ολιγοήμερες διακοπές, ο κ. Τσίπρας εξετάζει τα συν και τα πλην της μιας ή της άλλης απόφασης.

Το τελευταίο σενάριο το οποίο εισηγήθηκαν στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, κάνει λόγο για κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής και λειτουργία θερινών τμημάτων.  Σε αυτά, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τοποθετήσει τους λεγόμενους “προεδρικούς” βουλευτές έτσι ώστε μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη και αν δεν έχουν έως τότε προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές να περάσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι του Μνημονίου.

Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπει σε νέες περιπέτειες αφού θα αποκλείσει επι της ουσίας τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας αλλά και εκείνους που μπορεί να μην είναι ανοικτά μαζί τους αλλά καταψήφισαν το Μνημόνιο.

Παρόλα αυτά, ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει να δει τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας να ανεξαρτητοποιούνται και να σχηματίζουν την δική τους κοινοβουλευτική ομάδα έτσι ώστε και στα θερινά τμήματα να συμμετάσχουν και να προσπαθήσουν να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την ζωή του κ. Τσίπρα.

Αν η κυβέρνηση κλείσει την Βουλή πάνε πίσω τα σενάρια πρόωρων εκλογών και οι κάλπες μετατίθενται προς το τέλος Οκτωβρίου. Ωστόσο, επειδή το τελευταίο διάστημα οι εκπλήξεις δίνουν και παίρνουν, δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας αν το επιθυμεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αφού προηγουμένως ζητήσει με επιστολή του στην Πρόεδρο της Βουλής, την σύγκληση της Ολομέλειας.

Πριν κυκλοφορήσει το σενάριο για κλείσιμο της Βουλής, οι εκλογές θεωρούνταν βέβαιες.
Μάλιστα οι ημερομηνίες που ακούγονταν ήταν ή η 20η ή η 27η Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά είναι τα στελέχη της κυβέρνησης που δεν τολμούν να βάλουν στο αθόρυβο ούτε για λίγες ώρες το κινητό τους τηλέφωνο καθώς δεν αποκλείεται η τριήμερη συζήτηση να ξεκινήσει από την ερχόμενη Παρασκευή.

Υπέρ των εκλογών τάχθηκε πάντως ξεκάθαρα το πρωί και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο κ. Φλαμπουράρης, είπε:”Έχει ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης και θα έχει νόημα εάν το αποτέλεσμά της είναι ότι οι βουλευτές της κυβέρνησης θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης”. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να απέχουν της ψηφοφορίας οι βουλευτές της Πλατφόρμας και άλλου πολιτικού κόμματος απάντησε: “Για μας αυτό δεν έχει κανένα νόημα, θέλουμε μια ουσιαστική στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής από τους βουλευτές από τους οποίους έχουμε μαζί την κυβέρνηση”.
“Ζητάμε από τους 162 βουλευτές, τώρα εντάξει να χαθεί ένας – δυο δεν είναι, να στηρίξουν την κυβέρνηση. Εάν αυτό γίνει μπορεί να αποφευχθούν οι εθνικές εκλογές”, συμπλήρωσε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον Αθήνα 984 είπε από την άλλη ότι: 

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Η κυβέρνηση ήταν προσανατολισμένη στη διαδικασία επίτευξης της συμφωνίας, εκκρεμεί η ψήφιση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και στη συνέχεια ακολουθούν οι εκταμιεύσεις, για να πληρωθούν αυτά που πρέπει… Για το τι θα συμβεί περαιτέρω έχουν ακουστεί πολλές σκέψεις, ωστόσο πρέπει να πω μετά βεβαιότητος ότι δεν υπάρχει απόφαση για το τι θα συμβεί. Είναι μια συγκυρία με πολλές παραμέτρους και πιεστικούς χρόνους».
Συμπλήρωσε πως ούτε για το θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης υπάρχει απόφαση. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση «αυτήν τη στιγμή δεν έχει την πλειοψηφία, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει την πολιτική της. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό εμπόδιο, το οποίο μας υποχρεώνει να κάνουμε τις επόμενες σκέψεις. Μία σκέψη είναι αυτή και στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει 162 ψήφους».

Σε ερώτηση αν μπορεί να προσδιορίσει ημερολογιακά πότε θα παρθούν οι αποφάσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε: «Άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Μέσα στο δεκαήμερο οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί, ώστε να υπάρχει στο τραπέζι ένας οδικός χάρτης, που θα πρέπει να είναι προαποφασισμένο ότι θα μας πάει μέχρι την πρώτη αξιολόγηση, καθώς επιδιώκουμε την απομείωση του χρέους».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η κ. Γεροβασίλη τόνισε: «Δεν θα ήθελα να αποτολμήσω να πω χρόνους εκλογών, διότι είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα, το εάν και πότε θα συμβούν. Πραγματικά θα θέλαμε, με την έννοια ότι δεν είναι δυνατό να μην θέλει κάποιος να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, ώστε να μπορούμε γρήγορα και απλά να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη και πολλές άλλες παραμέτρους».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε