Παρασκευή, 29 Νοε.
14oC Αθήνα

“Καρφιά” Γεροβασίλη για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Άλλο να διαφωνώ και άλλο να υπονομεύω

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

«Εάν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της Συνόδου Κορυφής, νομίζω ότι μέχρι τις 18 του μηνός θα έχουμε μια συμφωνία», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, όπου μίλησε για τις διαπραγματεύσεις, το ενδεχόμενο εκλογών και την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση, και στο ερώτημα αν η κυβέρνηση προλαβαίνει να κλείσει η συμφωνία, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης και ξεκινά η δεύτερη, η οποία έχει τις λεπτομέρειες της σύνταξης. Όπως ειδικότερα ανέφερε για αυτό το δεύτερο στάδιο, «από αύριο ξεκινά η διαδικασία, η συγγραφή με λεπτομέρειες».

«Πιστεύω ότι εάν τα δύο μέρη τηρήσουν αυτό που διατυπώνεται σε όλους τους τόνους, και από εμάς, αλλά όχι μόνο. Εάν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της Συνόδου Κορυφής, νομίζω ότι μέχρι τις 18 του μηνός θα έχουμε μια συμφωνία», είπε η κ. Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι από την πλευρά μας δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει.

«Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε μπει σε μια σκληρή διαδικασία. Έχουμε κάνει σκληρές επιλογές, προκειμένου να μην συμβεί στη χώρα το χειρότερο, και είμαστε αποφασισμένοι να τρέξουμε τη συμφωνία, κατά το δυνατόν. Βεβαίως, με σκληρή διαπραγμάτευση, η οποία συνεχίζεται καθημερινά, μέχρι την τελευταία στιγμή», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στο ερώτημα αν τίθεται θέμα με νέα προαπαιτούμενα ή με δάνειο-γέφυρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής, σε όλη τη διαπραγματευτική περίοδο, δεν έχουμε συνηθίσει να πηγαίνουμε με τον πιο ομαλό τρόπο. Έχουμε συνηθίσει ότι όσο πιο κοντά βρίσκεται σε μια τελική στιγμή της συγκεκριμένης διανυόμενης φάσης, τόσο πιο πολύ επιτείνονται και οι πιέσεις, άρα αλλάζει και το τοπίο. Αυτό έχουμε δει μέχρι σήμερα».

Η κ. Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι το θέμα της συμφωνίας δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και μια άλλη πλευρά. Είναι θέμα εν μέσω συσχετισμών στην ΕΕ, για το οποίο υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μέσα στην ΕΕ, πέραν της Ελλάδας. «Βλέπουμε τους θεσμούς να μην έχουν ταυτίσεις, να συγκρούονται και μεταξύ τους και εδώ επεμβαίνουν και χώρες», προσέθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Στο ερώτημα δε αν η κυβέρνηση φοβάται ότι μπορεί κάποιοι να υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια είπε: «αυτό είναι σαφές ότι γίνεται, ότι κάποιοι υπονομεύουν τέτοιες προσπάθειες».

Ερωτηθείσα για το θέμα του Grexit, η κ. Γεροβασίλη είπε πως αυτό το κεφάλαιο δεν ήταν και δεν είναι ποτέ στις προθέσεις της. «Έγινε ένας τεράστιος επικοινωνιακός πόλεμος τον τελευταίο καιρό, ο οποίος γίνεται και απ’ έξω. Υπάρχουν συνομιλητές από το εσωτερικό με κάποιους και από το εξωτερικό, οι οποίοι θα ήθελαν να μην υπάρξει συμφωνία στην Ελλάδα», είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη, ενώ σε ερώτηση για τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Στο κόμμα μας υπάρχει μια ιδεολογική άποψη, μια πολιτική άποψη, η οποία υπήρχε και από παλαιότερα, ωστόσο, δεν ήταν αυτή που καθόρισε τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ούτε το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ». Συμπλήρωσε δε ότι «είναι άλλο πράγμα να έχω πολιτική άποψη ότι συμφέρει την Ελλάδα να είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να το διατυπώνω αυτό δημοσίως και να το συζητώ, και είναι τελείως διαφορετικό να υπονομεύω». Έκανε μάλιστα λόγο «για κύκλους ισχυρών συμφερόντων, οι οποίοι θέλουν τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για οικονομικούς λόγους. Το οποίο υπονομεύει την προσπάθεια».

Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου

Αναφερόμενη στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου είπε πως μια Σύνοδος Κορυφής δεν μπορεί να είναι ένα τυχαίο γεγονός, που αυτά που συναποφασίζει, διατυπώνονται, αποτυπώνονται σε χαρτί και με υπογραφές είναι δυνατόν να μην ισχύσουν. «Ωστόσο, παραμένει πάντα μια ανησυχία, διότι υπάρχουν, όπως σας είπα, αυτές οι διαφορετικές απόψεις, και εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρίως, αλλά υπάρχουν και οι κύκλοι οι οποίοι θα ήθελαν την Ελλάδα στη δραχμή. Λόμπι δραχμής, το οποίο είναι λόμπι ξένων συμφερόντων, διαπλεκόμενων και με ντόπια συμφέροντα, φυσικά. Αυτό να μην το ξεχνάμε», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Το plan B

Σε ερώτηση για το plan B, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός έχει διατυπώσει το τι έχει ζητήσει επακριβώς: ζήτησε να ξέρει τις πιθανές επιπτώσεις από το Grexit, ως όφειλε να γνωρίζει ο πρωθυπουργός, καθώς και το κυβερνητικό σχήμα. Προσέθεσε ότι σε καμία των περιπτώσεων το Grexit ήταν ποτέ εναλλακτική και τόνισε ότι «έπρεπε να εκπονηθεί ένα σχέδιο, να αποτυπωθεί το τι θα μας συνέβαινε στην κακή εκδοχή. Και είναι λάθος να κρινόμαστε γι’ αυτό, το αντίθετο θα έπρεπε να συμβαίνει».

«Ο σχεδιασμός ήταν ένας. Το plan A», επέμεινε η κυβερνητική εκπρόσωπος και τόνισε: «Το plan A είναι αυτό που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα. Δηλαδή, η επίτευξη μιας καλύτερης, μιας καλής συμφωνίας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκληρή διαπραγμάτευση. Αυτό ήταν το plan A, αυτό ακολουθείται μέχρι και σήμερα. Plan B δεν υπήρξε ποτέ -άλλο το μελετώ».

«Είναι άλλο σχεδιάζω, να κάνω κάτι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν δεν μου βγει και είναι άλλο να ξέρω και να γνωρίζω επακριβώς το πώς θα αμυνθώ. Είναι δύο διαφορετικά θέματα», συμπλήρωσε η κ. Γεροβασίλη. Ανέφερε, επίσης, ότι εντολή του πρωθυπουργού ήταν να γνωρίζει η κυβέρνηση τι θα μας συνέβαινε, αμυντικές κινήσεις, όχι κινήσεις-ολοκληρωμένο σχέδιο απεγκλωβισμού από την ΕΕ. «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Και, βεβαίως, όλα αυτά τα οποία αποτυπώθηκαν, αυτά τα οποία έγιναν γνωστά και στον πρωθυπουργό δεν ήταν καθόλου ευχάριστα. Ήταν επιλογές που ουδέποτε θα περνούσε η ελληνική κυβέρνηση με την πρόθεσή της», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

O Γιάνης Βαρουφάκης

Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις – συνεντεύξεις του κ. Βαρουφάκη και αν αυτές ενοχλούν την κυβέρνηση η Όλγα Γεροβασίλη είπε: «Ο τρόπος που επιλέγει ο καθένας να μιλήσει απέναντι σε όλο αυτό, και μάλιστα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι μια προσωπική του επιλογή, για την οποία κρίνεται. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας».

Για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στις δηλώσεις αυτές, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «ο πρωθυπουργός, ως οφείλει, πρέπει να διατυπώσει τις αλήθειες και αυτά τα οποία είναι στο τραπέζι εκ μέρους του. Από εκεί και μετά, εάν μπούμε σ’ έναν φαύλο κύκλο “είπε αυτός, αντέδρασε ο άλλος”, είναι λάθος και για την πολιτική ζωή, είναι λάθος και για τη στιγμή που διανύει η χώρα, δεν βοηθάει σε τίποτα και δεν είναι και συμπεριφορά σοβαρής κυβέρνησης».

Σε ερώτηση για τυχόν ευθύνες που μπορεί να έχει ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Δεν είμαι εγώ αυτή η οποία θα αποδώσει ευθύνες στον οποιονδήποτε, και θα ήταν και σκόπιμο να μην είμαστε καθόλου βιαστικοί. Η περίοδος την οποία πέρασε η χώρα, το εξάμηνο διαπραγματεύσεων, ήταν μια σκληρή περίοδος πραγματικά. Έχουν μιλήσει και η διαπραγματευτική ομάδα και ο πρωθυπουργός, ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις, και ότι αυτό σε έναν βαθμό μπορούμε να το δούμε και να το κρίνουμε με κάθε ψυχραιμία και να δούμε και ποιο πραγματικά ήταν. Αλλά αυτό θέλει και τον χρόνο του -για να είμαστε και να πατάμε πραγματικά πάνω σ’ αυτό. Και είναι και διαφορετικό πράγμα “υπονομεύω, οργανώνω σχέδια” και σενάρια αστυνομικής φαντασίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Και νομίζω ότι σήμερα που η ατζέντα μας βρίσκεται στη διαπραγμάτευση -και είναι το κυρίως θέμα μας και είναι αυτό το μείζον- είναι αυτό που απασχολεί τον ελληνικό λαό και που θα του καθορίσει τη ζωή».

Για τα εσωκομματικά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα

Για την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος και τις διαφωνίες, η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν μερικά θέματα, τα οποία δημοκρατικά, δημόσια, με ευρύ διάλογο θα λυθούν, με κομματικές διαδικασίες, εσωκομματικές διαδικασίες, οι οποίες θα αναδείξουν και θα συζητήσουν το πώς θα πορευτεί και ποιος θα πάει με ποιον.

Για το πώς μπορεί να συνυπάρξουν στο κόμμα με τους διαφωνούντες, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε: «Πιστεύω ότι δύο διαφορετικές στρατηγικές επιλογές, σε επίπεδο κυβέρνησης, δεν μπορούν εύκολα να σταθούν. Και αυτό απεδείχθη. Διότι αυτές οι διαφορετικές στρατηγικές προϋπήρχαν».

Στο ερώτημα αν θα έπρεπε οι διαφωνούντες βουλευτές να έχουν παραδώσει την έδρα τους, η κ. Γεροβασίλη είπε πως «είναι μια λεπτή συζήτηση και επίσης είναι λεπτό, ένα θέμα σοβαρό, που πονάει πολύ. Και πονάει όλους μας, ξέρετε. Και πονάει όλους μας που παλεύουμε χρόνια, και υπάρχει και ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοεκτίμηση, ανεξαρτήτως διαφορετικής πολιτικής επιλογής. Κατά συνέπεια, ναι πραγματικά δύο στρατηγικοί σχεδιασμοί δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Η πολιτική την οποία θα ακολουθήσεις και θα υλοποιήσεις, δεν μπορεί παρά να είναι μία. Επομένως, εδώ ο καθένας θα πάρει τη θέση του».

«Υπάρχουν κώδικες στην Αριστερά. Υπάρχουν κώδικες, όπως υπάρχει και ο κώδικας της δεοντολογίας αυτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», προσέθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και τόνισε: «Υπεράνω αυτών -και τελικά αυτό ακολουθείται από όλους μας, και έτσι έπρεπε να είναι- υπεράνω αυτών υπάρχουν ηθικοί κώδικες και υπάρχουν και κώδικες μη απαξίωσης της άλλης πολιτικής άποψης που είναι συμβατή με την κουλτούρα της Αριστεράς και με το πώς πορεύτηκε σε όλη της την πορεία».

Για το ενδεχόμενο εκλογών

«Απ` την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να έχουμε μια συμφωνία στις 18 του μηνός, να είναι στο Κοινοβούλιο και 20 του
μηνός, να γίνει η εκταμίευση και να προχωρήσουμε σε μια πορεία που είναι μεγάλη, είναι πορεία με αγώνα και μετά τη συμφωνία», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος ενώ στο ερώτημα τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση έχει κάτω από 120 βουλευτές και αν αυτό θα σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, απάντησε: «Το πότε θα έχουμε, και αν, πολιτικές εξελίξεις, θα ήταν λάθος να υπάρξει ένα σχέδιο γι` αυτό σήμερα». Πρόσθεσε όμως ότι «η χώρα χρειάζεται και μια σταθερή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση η οποία πατάει και μπορεί πραγματικά να υλοποιήσει μια πολιτική. Αυτό είναι μια μεγάλη ανάγκη, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να μην την ξεχάσουμε καμία στιγμή».

Στο ερώτημα αν ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης εμπεριέχει συμφωνία και μετά εκλογές, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε: «Η υπογραφή της συμφωνίας θα έχει έναν οδικό χάρτη, απ` την πλευρά της συμφωνίας, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να έχει δικό της οδικό χάρτη, προκειμένου, με βάση το ότι μια αριστερή κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει, περισσότερο απ` όλους, τους πιο αδύναμους και να αντιστρέψει τα μέτρα».

«Εκλογές θα γίνουν όποτε χρειαστεί, και τη λαϊκή ετυμηγορία και τη Δημοκρατία δεν μπορούμε να τις φοβόμαστε ποτέ», προσέθεσε και υπογράμμισε: «Το “χωρίς 120” είναι ένα ανοιχτό ζήτημα και πολύ σοβαρό. Μια κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί όταν η ίδια δεν πατάει».

«Όχι» σε πολυκομματική κυβέρνηση

Στο ερώτημα αν θα μπορούσε να υπάρξει κυβερνητικό σχήμα πολυκομματικού χαρακτήρα, η κ. Γεροβασίλη είπε: «Αυτό δεν θα συμβεί. Αυτό δεν θα συμβεί γιατί θα είναι καταστροφικό για τη χώρα. Διότι το απαξιωμένο πολιτικό σύστημα δεν θα το φέρουμε εμείς από το παράθυρο στο προσκήνιο. Δεν θα επιβιώσουν όλοι αυτοί, πολιτικά εννοώ, οι οποίοι έφεραν τη χώρα μέχρι εδώ σήμερα και οι οποίοι, αντί να ντρέπονται και αντί να κάνουν και αυτοκριτική, μας κουνάν και το δάχτυλο, και κουνάν το δάχτυλο και στον ελληνικό λαό, ωσάν να ξυπνήσαμε μια μέρα με παρθενογένεση. Αυτό το έγκλημα δεν θα το κάνουμε».

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγή εκλογικού νόμου η κ. Γεροβασίλη είπε: Υπάρχει σχεδιασμός απ` την κυβέρνηση, ότι μαζί με τη νομοθέτηση μέτρων που άπτονται της συμφωνίας, θα υπάρξει και μια δραστηριότητα από την κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζεται -και ήδη έχει σχεδιαστεί σε μεγάλο κομμάτι- που αφορά μερικούς τομείς, όπως της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, όπως της διαπλοκής, και βεβαίως θέματα τα οποία αφορούν το πολιτικό σύστημα.
«Πάγια αρχή της Αριστεράς η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Πάγια θέση», είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξει η κυβέρνηση σύστημα με μπόνους 50 εδρών «…και δεν θα χρειαζόμαστε».

«Εμείς δεν μιλάμε για μπόνους. Μιλάμε για ένα σύστημα αναλογικό. Αυτό είναι πάγια θέση μας», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και για την αλλαγή εκλογικού νόμου είπε πως «είναι στους στόχους, και είναι στους άμεσους στόχους, δεν είναι για μακριά. Διότι, αυτό πρέπει να συμβεί, διότι δεν μπορεί η χώρα να είναι κάτω από αυτό το πλαίσιο του εκλογικού νόμου, και βεβαίως να θυμίσουμε ότι αυτό δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το έκαναν οι κυβερνήσεις, αυτοί που σήμερα μας βάζουν και προαπαιτούμενα, σαν προαπαιτούμενο να συζητήσουμε αυτό το θέμα»

Ερωτηθείσα για τα μέτρα που αφορούν τους αγρότες, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «αυτό το οποίο είναι ένα από τα θετικά αυτής της συμφωνίας, γιατί δεν είναι όλο μηδενικό, είναι ότι διαμορφώνει ένα περιβάλλον τριετίας με σταθερή χρηματοδότηση, πράγμα που δεν μας έχει συμβεί μέχρι σήμερα σε καμία από τις προηγούμενες συμφωνίες. Αυτό μας δίνει το περιθώριο, σήμερα, πέραν της διαπραγμάτευσης σε αυτά καθαυτά τα μέτρα, το τι ζητείται δηλαδή, κάποια να κατανεμηθούν χρονικά οπισθοβαρώς, γιατί σήμερα είμαστε σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, και θα πρέπει να υπάρξει ένας χρόνος που να μπορέσει να συμβεί μια μικρή ανάκαμψη, για να μπορέσουμε να περάσουμε στα άλλα. Όπως ζητάμε το εμπροσθοβαρές πακέτο Γιούνκερ».

«Ό,τι κάνουμε το κάνουμε για να μείνει η χώρα όρθια. Αυτό είναι ένα βασικό συστατικό αυτής της διαπραγματευτικής προσπάθειας και αυτής της συμφωνίας που θέλουμε να πετύχουμε. Μαζί, βεβαίως, με το μεγάλο χρέος, με τη μεγάλη συζήτηση για το χρέος, μετά την πρώτη αξιολόγηση. Αυτά είναι δύο στοιχεία, τα οποία μπορούν να αλλάξουν πολύ το τοπίο, υπέρ των Ελλήνων πολιτών. Και θα είναι τα δύο σημεία που θα αποτελούν πεδίο μάχης για μας και πεδίο πάλης», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε