Σάββατο, 28 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Κρήτη: Πέθανε η Κλεοπάτρα Πρίφτη – Η τελευταία της επιθυμία έγινε πραγματικότητα!

ΦΩΤΟ από cretalive.gr
ΦΩΤΟ από cretalive.gr

Η Κλεοπάτρα Πρίφτη που βλέπετε στη φωτογραφία, γεννήθηκε το 1925 στη Νέα Υόρκη από Κρήτες γονείς…

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) πληροφορήθηκαν με βαθιά τους θλίψη το θάνατο της Κλεοπάτρας Πρίφτη, ύστερα από μακρόχρονη ασθένεια. Σύμφωνα με την τελευταία της επιθυμία, αποτεφρώθηκε και η τέφρα της θα διασκορπιστεί στο Κρητικό Πέλαγος.

Γεννήθηκε το 1925 στη Νέα Υόρκη από Κρήτες γονείς. Έζησε από το 1929 έως το 1945 στα Χανιά και στη συνέχεια στην Αθήνα. Ακολούθησε σπουδές στα νομικά, τη μουσική, το τραγούδι και το θέατρο. Αφιέρωσε τη ζωή της στη συγγραφή πολυάριθμων έργων για την Κρήτη, για την ελληνική ιστορία, για το θέατρο και προπάντων για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Έδωσε δεκάδες διαλέξεις για το μεγάλο Κρητικό, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέχρι και τη μακρινή Ισλανδία. Υπήρξε δωρήτρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και γραμματέας του διοικητικού του συμβουλίου. Χρημάτισε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ. Τόσο το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, όσο και η ΔΕΦΝΚ την ανακήρυξαν επίτιμο μέλος τους.

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν.Καζαντζάκη και το Δ.Σ. του Μουσείου Ν.Καζαντζάκη απευθούν στους συγγενείς της συλλυπητήρια, ενώ σε εκδήλωση που θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου θα αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα.

Πηγή: cretalive.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε