Κόσμος

Λύθηκε το μυστήριο με το αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα!

Με την αινιγματική έκφραση που έδωσε στη Μόνα Λίζα ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι κατάφερε να γοητεύσει όλο τον κόσμο.

Το μυστικό του όμως για το “άπιαστο χαμόγελΟ” φαίνεται πως κατέρρευσε μετά την εξέταση του έργου του La Bella Principessa.

Η μελέτη των ερευνητών αποκαλύπτει πως στο έργο του La Bella Principessa, που φιλοτέχνησε πριν από τη Μόνα Λίζα στα τέλη του 15ου αιώνα, χρησιμοποιεί ένα έξυπνο τέχνασμα για να δελεάσει τον κόσμο.

Με την επιδέξια ανάμειξη χρωμάτων θέλησε να εκμεταλλευτεί την περιφερειακή όρασή μας. Έτσι το σχήμα του στόματος μοιάζει να αλλάζει ανάλογα με την οπτική γωνία.

Όταν παρατηρείται άμεσα, σύμφωνα με έρευνα των πανεπιστημίων Sheffield Hallam και Sunderland, η κλίση του στόματος είναι προς τα κάτω.

Καθώς όμως κάποιος κινείται για να εξετάσει άλλα χαρακτηριστικά, το στόμα φαίνεται να έχει κλίση προς τα πάνω, σχηματίζοντας ένα χαμόγελο όπως αυτό της Μόνα Λίζα.

Η τεχνική αυτή ονομάζεται sfumato και διακρίνεται τόσο στη Μόνα Λίζα όσο και στη La Bella Principessa.

Ενώ χρησιμοποίησαν και άλλοι καλλιτέχνες αυτή την τεχνική, κανείς, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, δεν το έχει πράξει τόσο επιδέξια.

Οι ερευνητές Alessandro Soranzo και Michelle Newberry του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam αποφάσισαν να το ερευνήσουν με ένα πείραμα.

Έβαλαν έτσι ανθρώπους να παρατηρήσουν τα πορτρέτα από απόσταση ή θολές εικόνες τους και συμφώνησαν πως η Μόνα Λίζα και η La Bella Principessa φαίνονταν πιο ευτυχισμένες από απόσταση.

Παρουσίασαν επίσης στους εθελοντές εκδόσεις των έργων με μαύρα τετράγωνα στα μάτια, το στόμα ή και τα δύο.

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να καθορίσουν τη μεταβαλλόμενη εκφραση που προκαλείται μόνο από το στόμα.

Ο Alessandro Soranzo εκτιμά ότι ίσως να δοκίμασε τη συγκεκριμένη τεχνική ακόμα νωρίτερα, στο έργο του 1483 “Virgin of the Rocks”.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines