Παρασκευή, 29 Νοε.
17oC Αθήνα

Η χαρά του Σόιμπλε που δεν είχε απέναντί του τον Βαρουφάκη – Το παρασκήνιο της συνεδρίασης του Eurogroup

Η χαρά του Σόιμπλε που δεν είχε απέναντί του τον Βαρουφάκη – Το παρασκήνιο της συνεδρίασης του Eurogroup

Τις ανησυχίες τους για την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα εξέφρασαν την Παρασκευή ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να καθησυχάσει τους εταίρους του για τις όποιες ανησυχίες τους, αναφορικά με την πολιτική αστάθεια, σημειώνοντας ότι το νέο μνημόνιο ψηφίστηκε από τα 2/3 της Βουλής.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega Μανώλη Σπινθουράκη, ο πρώτος που εκτίμησε το γεγονός ήταν ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είπε πως “είναι σημαντικό ότι ψήφισαν υπέρ και το Κέντρο και η Δεξιά”. Ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ Λουίς Ντε Γκίντος εξέφρασε την ανησυχία επειδή το 1/3 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τη συμφωνία. “Ανησυχώ κι εγώ για την πολιτική αστάθεια”, είπε για να λάβει την απάντηση από τον κ. Τσακαλώτο ότι “δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο πρωθυπουργός ελέγχει την κατάσταση”.

Αναπάντεχη έκπληξη ήταν η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του: “Έμαθα ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα έγιναν σε πολύ καλό κλίμα”.

Για τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν σημασία έχει ότι επιβεβαιώθηκε η στάση που έχει κρατήσει η χώρα του: “Σας είχα πει από την αρχή ότι η Ευρώπη δεν μπορούσε να αγνοήσει την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα”.

Στην αρχή των συζητήσεων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι δεν είχε πλέον απέναντί του τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως “τώρα είναι τελείως διαφορετικό το κλίμα στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που υπήρχε από τον Φεβρουάριο έως τα τέλη Ιουνίου”.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων πρωτοστάτησε στην λεπτομερή εξέταση του μνημονίου. Μάλιστα, ζήτησε τρεις φορές τον λόγο για να πει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πρέπει να συσταθεί πιο γρήγορα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο να ελέγχουν οι δανειστές, και πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τα “κόκκινα” δάνεια, το θέμα αυτό επίσης, ανέφερε, πως θα πρέπει να χειριστούν οι δανειστές. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε